субота, 21. август 2021.

Jedna lista, pakt o nenapadanju… Nižu se predlozi za ujedinjenje opozicije

Posle niza međusobnih rasprava i sukoba unutar opozicione scene, pokret "Ne davimo Beograd" predlaže potpisivanje pakta o nenapadanju koji bi podrazumevao i zajedničku borbu za bolje izborne uslove, kao i kontrolu izbornog procesa. Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ide korak dalje i predlaže dogovor o jedinstvenoj opozicionoj listi. Taj njegov predlog, međutim, za sada nema opštu podršku.
I pored toga što su on i potpredsednica njegove stranke Marinika Tepić najčešće meta bočnih napada kolega iz opozicije, Dragan Đilas pravio bi sa tim kolegama jednu zajedničku listu na izborima koji bi trebalo da uslede sledeće godine.
„Građani žele da vide jedinstvenu opozicionu listu, posebno u Beogradu. To pokazuje i činjenica da više od 70 odsto glasača opozicije podržava tu ideju. Ne vidim nijedan razlog da sve one opozicione stranke koje sasvim sigurno ne bi ušle u vlast sa SNS-om i koje ne prihvataju nikakvu saradnju sa mafijaškim režimom, ne bi zajedno izašle na izbore“, kaže Dragan Đilas.
„Ne davimo Beograd“, koji predlaže pakt o nenapadanju, ipak nije i za jedinstvenu listu kakvu predlaže SSP. Smatraju da bi i na beogradskim i na republičkim izborima trebalo ići po crnogorskom modelu.
„To je da se izađe u više programskih, vrednosnih i ideoloških kolona. Ne bih sada licitirao koji je to broj. Ali bi to bio broj koji bi obezbedio izlazak velikog broja birača. Poenta je ponuditi politike „za“, ne fokusirati se samo na borbu protiv Vučića i izvesti veliki broj ljudi koji bi onda imali priliku da biraju, a ne samo da glasaju protiv“, smatra Dobrica Veselinović iz pokreta „Ne davimo Beograd“.
Crnogorski model će teže uspeti u Srbiji, kaže Đorđe Vukadinović, koji je prethodno izazvao lavinu na društvenim mrežama zbog komentara na račun Marinike Tepić. I Vukadinović je, ako je moguće, za jednu listu.
„Inače se zamera opoziciji da je slaba i rascepkana. I onda te tri kolone, ne bi bile tri, već bi režim odmah ubacio još svoje tri, pa bi to zbunilo ljude. To je mana nastupa u tri kolone. Ali, i tu opciju treba ozbiljno razmotriti“, kaže glavni urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović.
Politički komentator Cvijetin Milivojević kaže da je mana jedne liste što odvraća birače koji gaje animozitet prema pojedinim opozicionim liderima i za njih nikad ne bi glasali.
„Dozvolite da imate nacionalno opredeljene birače i birače koji su anacionalni. Jedni ne žele Boška Obradovića, drugi ne žele nekog od građanskih lidera ili SSP. Ali, svi žele promenu vlasti. Zar je to malo? Za početak je to sasvim dosta“, rekao je Milivojević.
Umesto jedne liste, navodi Milivojević, opozicione partije bi trebalo da zaključe sporazum da će posle izbora međusobno sarađivati i da neće praviti koaliciju sa SNS. (TV N1, www.rs.n1info.com, Petar Gajić, 21.8.2021)
https://rs.n1info.com/vesti/jedna-lista-pakt-o-nenapadanju-nizu-se-predlozi-za-ujedinjenje-opozicije/

Нема коментара:

Постави коментар