четвртак, 27. мај 2021.

Šta čeka Stefanovića u subotu: Pet mogućih scenarija

Glavni odbor Srpske napredne stranke na kojem bi trebalo da se odlučuje i o sudbini ministra Nebojše Stefanovića zakazan je za 29. maj. Iako su odbori ove stranke po Srbiji listom glasali za smenu Stefanovića sa čela gradskog odbora i sa ministarske pozicije, to nije garant da će se to zaista i desiti. Sagovornici portala Nova.rs ocenjuju da će konačnu odluku doneti predsednik stranke Aleksandar Vučić, a da postoji pet mogućih scenarija kako će se ova drama u nastavcima završiti.
Nebojša Stefanović je od desne ruke Aleksandra Vučića u nekoliko preokreta postao persona non grata u SNS.
Glave mu nisu došli ni afera Krušik, kada je utvrđeno da je njegov pokojni otac imao izvesnu ulogu u švercovanju oružja, niti rušenje u Savamali, pa ni lažna diploma.
Kap koja će preliti čašu, ispostaviće se, biće sumnjičenje da je imao izvesnu ulogu u prisluškivanju predsednika Srbije.
Na prošloj sednici Predsedništva SNS, izdat je nalog predsedniku Izvršnog odbora SNS Darku Glišiću da u roku od dve nedelje anketira svih 169 odbora stranke o poverenju Stefanoviću. Listom su glasali za njegovu smenu.
Konačna odluka biće doneta na Glavnom odboru u subotu.
Odlučuje samo Vučić
Govoreći o tome čemu Stefanović može da se nada, politikolog Cvijetin Milivojević kaže da to u ovom trenutku zna samo Aleksandar Vučić.
„Ja ne mogu da uđem u mozak Aleksandra Vučića, a znamo da svi oni njegovi opštinski, mesni i gradski odbori mogu listom da traže jedno, a da on na kraju odluči nešto sasvim drugo. Dakle, odlučiće Vučić, s tim što mi je malo verovatno da Nebojša Stefanović neće trpeti baš nikakve posledice, jer bi to bilo ponižavajuće za sve te ljude koji su bili primorani da glasaju, među njima i oni vrlo bliski Stefanoviću koji su morali da se pospu pepelom“, kaže Milivojević i dodaje:
„Pretpostavljam da će ga skloniti sa neke funkcije, a nešto će mu ostaviti. Ono na šta bih uložio novac i što mi je najlogičnije jeste da ga skine sa čela gradskog odbora. Uvođenjem Šapića u stranku Vučić je jasno pokazao da ni Stefanović, ni njegovi saradnici nisu dobri kandidati za gradonačelnika. Postoji mogućnost da ga skloni i sa ministarskog mesta, međutim, on ovaj posao ministra odbrane radi na tako vulinovski način, da ne vidim razlog zašto bi ga odatle dirao. Na kraju krajeva, ukoliko ispuni „želju odbora“ i skloni ga sa svih stranačkih i državnih funkcija to meni znači - neka lepa ambasada“.
Pet scenarija
Politički analitičar Boban Stojanović za Nova.rs kaže da je u igri najmanje pet scenarija.
1. Da se ne desi ništa 2. Da bude smenjen sa mesta predsednika gradskog odbora u Beogradu i sa pozicije u Predsedništvu stranke i da bude izbačen iz stranke 3. Da bude smenjen samo sa mesta predsednika gradskog odbora i sa ministarske funkcije 4. Da bude smenjen sa partijskih, ali i sa ministarske funkcije i pozicije sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost 5. Da bude smenjen sa mesta predsednika gradskog odbora, ali da ostane ministar i sekretar Saveta“, kaže Stojanović.
Ipak, njegovo mišljenje je da će biti smenjen samo sa čela gradskog odbora.
„Za mene je najrealnije da bude smenjen samo sa pozicije predsednika gradskog odbora, kao nekakva vrsta primirja u kojoj Vučić dobija čist gradski odbor pred izbore i sa “popisanim” članstvom, a da će Nebojsa ostati ministar i verovatno i dalje sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost. I da će se tu staviti tačka za sada, a da će naredni pokušaj uklanjanja Stefanovića biti nakon narednih izbora. (www.nova.rs, Jelena Jelovac, 27.5.2021)

Нема коментара:

Постави коментар