уторак, 16. фебруар 2021.

Kurti će pod američkim pritiskom praviti kompromise


ODNOSI KOSOVA I SRBIJE 
Srbijanski politolog Cvijetin Milivojević je za naš portal komentarisao izbornu pobjedu pokreta Samoopredjeljenje na Kosovu. Između ostalog, ukazao je na to šta izdvaja njihovog lidera Albina Kurtija i kakvi bi mogli biti odnosi između Kosova i Srbije.
Samoopredjeljenje je dobilo veliko povjerenje građana, njih više od 47 posto. To je dovoljno za 55 parlamentarnih mandata. Izgledno je da će premijer ponovo biti Kurti. Njegova prva vlada je oborena u martu prošle godine nakon samo 50 dana rada.
Milivojevića smo pitali da li je Kurti zaista drugačiji političar u odnosu na one iz starijih generacija, poput Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.
"Suštinska razlika između Kurtija, Tačija i drugih političara jeste da je jedini koji nije iz perioda ratne politike. On je i krajem 90-ih, prije NATO bombardovanja, bio među opozicionim političarima koji su se smatrali tolerantnom opcijom koja je bila više pacifistička. To su bili doajeni kosovske političke scene. Oni su bili jedna vrsta nacionalnih lidera Albanaca, iako nikada nisu imali političke ambicije", rekao je.
Ukazao je na jednu zanimljivu situaciju, a to je da je Kurti 1998. godine kao studentski opozicioni lider Albanaca dobio nagradu beogradskog dnevnog lista za toleranciju. Međutim, smatra da on ima tvrde nacionalne stavove.
"On je politika tvrdog zagovaranja nezavisnosti Kosova bez pregovora s Beogradom", dodao je Milivojević.
Smatra da se razlikuje prije svega po tome što je prepoznat kao bespogovorni borac protiv korupcije, a to je ono što najviše nagriza kosovsko društvo. Prepoznaje ga kao sličnog bivšem istaknutom kosovskom političaru Ibrahimu Rugovi, za kojeg je naveo da ga pojedinci poput Tačija nisu doživljavali dovoljno dobrim.
"Mislili su da njegova politika na duge staze, korak po korak ka nezavisnosti, nije dobra za Albance", kazao je.
Potcrtao je da jedino Kurti od spomenutih političara nije bio pred Haškim sudom.
"Kurti će ipak praviti kompromise u odnosu prema Srbiji"
Ocijenio je da je Kurtiju pod američkim pritiskom izglasano nepovjerenje, odnosno njegovoj vladi prošle godine. Smatra da se to desilo upravo zbog njegovih tvrdih stavova o odnosu između Kosova i Srbije.
Za Milivojevića je situacija sada drugačija, jer je politički još snažniji. Ukazao je da je njegova stranka pobijedila u svim velikim gradovima, dok su političari iz ratnog vremena više pobjeđivali u ruralnim sredinama.
"On je glas mlađe i srednje generacije građana Kosova albanske nacionalnosti", dodao je.
Pitali smo ga da li će Kurti ipak praviti kompromise pod pritiskom svjetskih sila, prije svega Sjedinjenih Američkih Država.
"Da se ne lažemo, mislim da je Haradinaj u vrijeme kada je bio premijer Kosova rekao rečenicu koja je vjerovatno tačna. Na pitanje novinara šta je vanjska politika Kosova rekao je da je vanjska politika Kosova ono što je i vanjska politika SAD-a. To je istina ma koliko se Kurti trudio da prikaže da vodi autonomnu politiku", naglasio je.
Potcrtao je da je imao i oštre poruke za albanskog premijera Edija Ramu i stavove koji nisu općealbanski. Međutim, Milivojević ne sumnja da će morati pokazati više kooperativnosti ako se bude želio duže zadržati na vlasti.
"Mnogo će zavisiti od strukture vlasti"
Kao zanimljiv trenutak je izdvojio to kako će Kurti formirati vladu i ko će biti izabran za predsjednika Kosova.
Naime, postoji mogućnost da vlast formira s Alijansom za budućnost Kosova, koju predvodi Haradinaj. Upravo je Haradinaj jedan od potencijalnih kandidata za predsjednika Kosova, kao i Vjosa Osmani, koja je Kurtijeva kandidatkinja.
Za izbor predsjednika je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu i to bi se trebalo desiti najkasnije do maja ove godine. Zato Milivojević smatra da će struktura vlasti uslovljavati koliko će Kurti biti tvrd u stavovima.
On je podsjetio da je i Haradinaj bio takav, a onda je ublažio stavove nakon što je postao vlast.
"Njegova vlada ne samo da je pregovarala sa Srbijom, nego je Srpska lista postala dio vlasti i imala je nekoliko ministara", dodao je.
"Prizanje Kosova bi značilo kraj Vučićeve političke karijere"
U nedavnoj čestitki za Dan državnosti Srbije, američki predsjednik Joe Biden je pozvao na uzajamno priznanje Srbije i Kosova. Milivojević je u nastavku govorio o tome da li je za očekivati promjene odnosa Srbije prema Kosovu, odnosno da li će se desiti priznanje.
Smatra da je za glasače vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) prihvatljivo sve osim priznanja Kosova. Potcrtao je da glasači SNS-a i njegovog čelnika Aleksandra Vučića smatraju da je on bio previše konstruktivan u pregovorima s Kosovom.
"Briselski sporazum iz 2013. je na mala vrata Kosovu dao sve prerogative pune državnosti. Ali, nigdje se Srbija nije obavezala da će priznati Kosovo. Zato je prihvatila otvaranje graničnih i carinskih prijelaza, povukla je paralelne strukture vlasti sa sjevera Kosova, gdje su većinski Srbi. Prihvatila je sve to, a zauzvrat je trebalo da Srbi dobiju tzv. zajednicu srpskih općina. Njene nadležnosti su manje-više kao npr. nadležnosti općina u Bosni i Hercegovini. Dakle, ne kantona, već općina. Ni to kosovska strana nije ispunila, a to se trebalo desiti do 2014.", rekao je.
Milivojević ne očekuje da Vučić promijeni politiku, jer bi to bio kraj njegove političke karijere.
"Uključiti velike sile"
Među onima je kojima Bidenov stav nije ništa novo. Negira uvjerenje da je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa bila naklonjenija Srbiji. Poručio je da se američka vanjska politika ne mijenja - ne zavisi od toga ko je predsjednik i koja stranka vlada.
"Kada neka velika sila želi riješiti problem, ona nađe način za to. Postoji Dejtonski sporazum koji je produkt administracije Demokratske stranke u Americi. Ako žele kompromisno rješenje, onda Demokratska stranka ima jasan put kojim se to može desiti. Dejtonski sporazum je to pokazao uz sve manjkavosti. Suština je da su svi dobili nešto, a niko nije dobio sve što je želio. Bošnjaci mogu reći da imaju privid unitarne države, Srbi mogu reći da imamo privid države u državi, Hrvati mogu reći da imaju privid države u državi države. Niko od njih nije zadovoljan i to je suština kompromisa", smatra.
Kako je kazao, to ne znači da u rješavanje ovog pitanja ne trebaju biti uključene samo Sjedinjene Američke Države, već i druge svjetske sile poput Rusije. Misli da je Sizifov posao primoravati Vučića da prizna Kosovo. Također ne misli da bi bilo dobro Kurtija primoravati da pregovara.
Milivojeviću je to pokazatelj da pregovori nisu dobro vođeni. Pozvao je da se osluškuju stavovi i Srbije i Kosova, a da onda ponovo počnu pregovori. Dejtonski sporazum smatra uspješnim zato što su do njega doveli Amerikanci uz učešće Rusa.
"Bez pritiska najjačih ne može doći do dogovora", dodao je i upitao da li stvarno neko misli da se Kurti ili predstavnici Srbije plaše visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepha Borrella i njegovog izaslanika Miroslava Lajčaka.
"Pregovori koje oni vode pokazuju da neko nema želju da dođe do dogovora. I to je legitimno s aspekta međunarodnog prava. Da li na Kipru nekome fali dlaka s glave? Svi su u EU, niko ne priznaje turski dio Kipra kao državu osim Turske, ali šta to fali? Nema rata i ljudi dobro žive. Čak i takvo rješenje je bolje od onog koje se uvodi silom", zaključio je i upozorio da bi nametanje rješenja moglo imati negativne posljedice po cijeli Balkan.
O Cvijetinu Milivojeviću
Cvijetin Milivojević je i novinar, a kolumnista je dnevnog lista Danas. Nagrađivan je za svoje kolumne i autor je nekoliko knjiga. Također je i direktor Agencije za odnose s javnošću. (www.klix.ba, Benjamin Redžić, 16.2.2021)

Нема коментара:

Постави коментар