уторак, 2. фебруар 2021.

Dok Vučić obilazi podrum vina sa Makronom, KOSOVO ODLAZI

Predsednik Makron me vodio u vinski podrum Jelisejske palate, što mislim da ne samo niko sa Balkana već i iz Evrope nije imao priliku da vidi - rekao je tokom jučerašnje posete Francuskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok su istog dana Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose, dogovorene još u septembru u Vašingtonu.
- Srećan sam što predsednik Makron razume potrebu Srbije, težinu pozicije Srbije, nadam se i verujem da mnogo toga možemo zajedno da uradimo. Mislim da smo pokazali neverovatnu srdačnost, doživeo sam stvari koje nisam ni sanjao. Najviše smo govorili o odnosima Beograda i Prištine Istovremeno smo to povezivali sa evropskim putem Srbije, verujem da ćemo imati podršku Francuske na evropskom putu - rekao je Vučić.
Sa druge strane, juče su ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi, koji je odobrio "zvaničan zahtev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu" i njegova koleginica sa Kosova Meliza Haradinaj Stubla potpisali zajedničku deklaraciju o uspostavljanju odnosa. Podsetimo, ovo je nastavak dogovora postignutih u Vašingtonu 4. septembra, kada je Izrael priznao Kosovo, što je tada potvrdio i ambasador Izraela u Srbiji Jahen Vilan.
Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže za Direktno.rs da je Pariz zapravo "Tadićev Bukurešt".
- Bivši predsednik je neposredno nakon priznanja Kosova 2008. godine kada je bio zakazan jedan svenarodni, građanski miting protiv toga, a on je kao predsednik Srbije, i tada je njegova stranka bila član koalicione Vlade sa Koštunicom, bio jedan od pozivara za taj skup, se iste večeri sklonio u Bukurešt. Tako se sada i Vučić, na dan kada je Izrael priznavao Kosovo, a on je znao da će to biti juče, sklonio u Pariz. Upravo on koji stalno potencira na tome kako je Tadić pobegao na dan priznanja Kosova, on je učinio isto to - rekao je Milivojević, i dodao:
- Drugi deo priče je sledeći: malopre sam gledao šta piše u Ustavu Srbije, predsednik Republike niti bilo koji građanin Srbije ne može ni da pregovara a kamoli da donosi odluke koje direktno ili indirektno mogu voditi ka urušavanju teritorijalnog integriteta i državno-pravnog suvereniteta Srbije. Nijedan građanin, pa ni predsednik. On je 4. septembra, isključivo i jedino zarad pokušaja da pomogne bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu pristao da se igra sa državno-pravnim suverenitetom i teritorijalnim integritetom Srbije, potpisao ugovor. Na njemu nema potpisa Trampovog, Amerikanci i Tramp su se ogradili, dakle, taj sporazum ni na šta ne obavezuje Amerikance, ali Srbiju obavezuje na sve. Ima u tom sporazumu ekonomski dobrih stvari, ali nažalost, uslov da bi ostalih 15 tačaka funkcionisalo jeste da se potpiše i ta 16. tačka, u kojoj se Vučić obavezuje da će diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije iz Tel Aviva prebaciti u Jerusalim - kaže Milivojević.
On napominje da su isto to su potpisali Albanci, predstavnici kosovske strane, s tim što se kod njih ide korak dalje - za to što će ambasadu koju nisu ni imali otvoriti u Jerusalimu, za to su dobili nešto krupno - priznanje od strane Izraela.
- Vučić je time direktno i indirektno pozvao Izrael, koji je 12 godina odbijao da prizna Kosovo i plus nagradio Izrael, time što je obećao prebacivanje naše ambasade. To normalan čovek ne bi potpisao - rekao je Milivojević. (www.direktno.rs, Milka Radović, 2.2.2021)

Нема коментара:

Постави коментар