четвртак, 11. фебруар 2021.

Kurije de Balkan: Grigorije - episkop koji izaziva Vučićev režim

Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije, odlučni je protivnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pristalica je ekumenskog dijaloga i kao osoba slobnodnog i samosvesnog duha, predstavlja oličenje nade za mnoge, ali i strahova režima, ocenio je francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).
U opširnom tekstu o Grigoriju, portal navodi da Srpska pravoslavna crkva (SPC) bira novog patrijarha 18. februara i postavlja pitanje da li će episkop biti medju favoritima za to mesto.
Grigorije, rodjen 1967, o kojem njegovi bliski misle da je "figura preporoda", postao je predstavnik progresivne struje SPC-a i izaziva poštovanje i van krugova vernika.
Episkop sa kratkom prosedom kosom i uredno podšišanom bradom, dobio je i nadimak "pravoslavni Džordž Kluni"(George Clooney), ali izaziva nezadovoljstvo Vučićevog režima pošto otvoreno kritikuje vlasti osudjujući njegov autoritarizam i sve što čini da bi zadobio poslušnost crkve.
Kurije de Balkan osvrće se na biografiju Grigorija pominjući da je postao član odbora organizacije protesta za vreme pokretanja "ratne mašine Slobodana Miloševića" početkom devedesetih godina. Grigorije se tada družio sa Draganom Djilasom, bivšim gradonačelnikom Beograda koji danas vodi malu opozicionu stranku Slobobe i pravde.
Opisujući Grigorijev sveštenički put u SPC-u, francuski portal preneo je, izmedju ostalog, da se zamonašio u manastiru Ostrog 1992. godine, odakle odlazi sa svojim mentorom, episkopom zahumsko hercegovačkim Atanasijem (Jevtićem) u obnovljeni manastir Tvrdoš, kod Trebinja.
Onima koji ga optužuju da je preduzetnik blizak Miloradu Dodiku, da je imao koristi od donacija Republike Srpske i kredita banke tog entiteta u BiH, Grigorije je u intervjuu za hrvatsku televiziju HRT 2018. godine odgovorio da nije imao izbora nego da krene u poslovanje, jer je to bilo pitanje preživljavanja.
Grigorije je blizak sa vladikom Joanikijem, posebno po pitanju Kosova. Zajedno sa njim, pokojnim mitropolitom crnogorskim Amfilohijem i episkopom prizrensko-raškim Teodosijem, kritikovao je svaku ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi koju je Vučić pokušavao da progura 2019. godine.
Njegov sukob sa srpskim predsednikom se od tada samo pogoršao, posebno posle intervjua nedeljniku Vreme u maju 2019. godine, u kojem je objasnio kako je Vučić tokom sastanka čelnika crkve, pretio, vredjao i ponižavao vladike, posebno Teodosija, navodi Kurije de Balkan.
Grigorije je potom 2020. godine kritikovao nedostatak slobode medija i navodi da je "apsolutna vlast u rukama jednom čoveka". Neslaganje sa vlastima se dalje nastavlja, navodi francuski portal.
Episkop, kako dalje piše portal, postao je meta taboida u službi režima. Tablodi navode da je bio "zavisnik droge povezan sa kriminalnim krugovima". Medijska mašina je išla dotle da je počeo da kruži spot u kojem se prenosi da je čak želeo da "živog sahrani tadašnjeg patrijarha Pavla".
Predstavnici režima su sa svoje strane zaduženi da ga diskredituju optužujući ga da želi da se meša u pollitiku. Neki političari navode da iza Grigorija stoji Dragan Djilas i da vladika treba da odluči da li želi da bude patrijarh ili predsednik države, navodi portal.
Kako bilo, popularnost Grigorija raste. Politikolog Cvijetin Milivojević je rekao da je on jedan od retkih slobodnih duhova u višim krugovima SPC-a, a i Grigorijev prijatelj iz Mostara, franjevački sveštenik Iko Skoko ima sličan stav.
"Kad bi Grigorije postao patrijarh, uneo bi dah promene u svim odnosima na Balkanu", rekao je Skoko, preneo je Kurije de Balkan. (Beta, www.beta.rs, 11.2.2021)

 

ORTHODOXIE EN SERBIE : GRIGORIJE, L’ÉVÊQUE QUI DÉFIE LE RÉGIME VUČIĆ

Courrier des Balkans | De notre correspondante à Belgrade | lundi 8 février 2021

L’Église orthodoxe serbe élit son nouveau patriarche le 18 février. L’évêque Grigorije de Düsseldorf figurera-t-il parmi les trois favoris que le Saint-Esprit doit départager ? Opposant résolu d’Aleksandar Vučić, partisan du dialogue oecuménique, esprit aussi libre que soucieux de son image, Grigorije incarne les espoirs de beaucoup - et toutes les craintes du régime.

Par Milica Čubrilo-Filipović « Une figure de la Renaissance », c’est ainsi que ses proches aiment le présenter. L’évêque aux cheveux courts poivre et sel, la barbe soigneusement taillée, est devenu l’icône du courant progressiste de l’Église serbe, forçant le respect bien au-delà des rangs des croyants. Cela vaut au « George Clooney orthodoxe », comme on le surnomme souvent, de s’attirer les foudres du régime d’Aleksandar Vučić, dont il critique ouvertement l’autoritarisme et les tentatives de manipulation de l’Église, grassement arrosée en échange de sa docilité. Alors que s’approche la réunion du Saint Synode, qui doit élire le nouveau patriarche (...) (www.courrierdesbalkans.fr, 8.2.2021)

Нема коментара:

Постави коментар