среда, 6. јануар 2021.

Da li je Borislav Pekić iskorišćen ili ispravno predstavljen?

Spot Ambasade SAD "Vi ste svet" o proslavljenom srpskom piscu izazvao brojne polemike, a poslednja došla od predsednika SANU Vladimira Kostića
Spot Ambasade SAD u Beogradu „Vi ste svet“ u kojem se govori o piscu Borislavu Pekiću danima izaziva brojne polemike u srpskoj javnosti, najviše zbog upotrebe citata Pekićevog književnog junaka – bivšeg oficira nacističkog Gestapoa – koji je navodno u reklami iskorišćen kao misao našeg velikog pisca.
Radi se o citatu Konrada Rutovskog, Pekićevog junaka iz romana „Kako upokojiti vampira“.
Na kraju spota američke ambasade se čuje: „Borislav Pekić iza sebe je ostavio zaveštanje: „Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo“.
Upravo je ovaj deo spota, koji inače prikazuje decu u školi i spomenik Pekića na Cvetnom trgu u Beogradu, izazvao negativne reakcije.
Međutim, na Jutjub (Youtube) kanalu „Vi ste svet“ ispod spota o Borislavu Pekiću jasno je navedeno da je taj citat uzet iz Pekićevog romana „Kako upokojiti vampira“.
Poslednja u nizu negativnih reakcija na spot američke ambasade upućena je od akademika Vladimira Kostića, predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji je za Novosti izjavio da je njegov subjektivni utisak „izvesna neprijatnost i razočaranje da se radi o svojevrsnoj medijskoj dresuri, čija je osnovna mana potcenjivanje onih kojima se upućuje“.
Kostić je podsetio da je Pekić o prošlosti govorio: „Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna… Da je nerazumevanje onoga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka, a najmanje ovo što danas radimo“.
Potrebno je istaći da je na sajtu vistesvet.com upravo „okačen“ i ovaj Pekićev citat a da u zagradi jasno stoji da je uzet iz njegove knjige „Zlatno doba dijaloga“.
Vladica Cvetković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta i dopisni član SANU ističe za Danas da u reklami „Vi ste svet“ nije video ništa loše, ali dodaje da istovremeno ne može da isključi da postoji neka namera s kojom se u krajnjoj meri ne bi složio.
– Ne mogu na silu da nađem neki negativan otklon prema spotovima američke ambasade kad ih tako nisam doživeo. Oni su lepo odrađeni, nemam šta da zamerim. Nisam ih doživeo negativno. Kada sam pročitao pojedine reakcije javnosti, dodao sam pomisao „zbog čega je to rađeno“ i stoga ne bih mogao da isključim da postoji neka namera koja mi se u krajnjoj instanci ne bi svidela – objašnjava Cvetković za naš list.
Politikolog Cvijetin Milivojević podseća da je i u svojim kolumnama dok je pisao za Danas ukazivao na sve češće pokušaje ovog režima, pre svega Aleksandra Vučića, da svojim površnim čitanjem književnika i filozofa prihvata naknadno tumačenje poruke njihovih dela.
– Jedna od mojih poslednjih kolumni u Danasu bila je o pogrešnom Vučićevom citiranju Borislava Pekića. Ne smatram da sam veliki poznavalac Pekićevog dela, ali ga poznajem kao čoveka koji je direktno i javno zakoračio u politiku, u Demokratsku stranku. On je zapravo rodonačelnik onoga što je trebalo da predstavlja DS, krilatica i nacija i demokratija. I upravo ono što je Vučić, nažalost negativno izvlačio iz njegovog dela, odnosno pokušao da protumači prošlost i budućnost, kao u ovom slučaju u spotu „Vi ste svet“, Pekić nije radio, već je to radio njegov književni junak – objašnjava Milivojević.
Kako dodaje naš sagovornik, Pekić je kao intelektualac i pisac, bio demokrata po opredeljenju, „nije smatrao da identitet treba da se gradi isključivo na poricanju nečega što je istorija države, nacije“.
– Čini mi se da su isti savetnici koji su savetovali Vučića da nam proda maglu kako je Pekić nešto govorio iako nije, isti savetnici koji su savetovali kreatore spota američke ambasade, koji je vrlo verovatno imao dobre namere. Ali način na koji je prezentovan Pekić ne ide na čast kreatorima i finansijerima spota – naglašava Milivojević.
Porodica Pekić nije želela da za Danas komentariše kritike na račun spota američke ambasade.
Inače, u kampanji Ambasade SAD „Vi ste svet“ u Beogradu prikazani su i spotovi o Mihajlu Pupinu, kao i o spomeniku u Čačku na kojem su postavljena četiri simbola različitih vera – pravoslavni i katolički krst, Davidova zvezda i islamski polumesec.
Bez odgovora američke ambasade
Redakcija Danasa tražila je juče Ambasadi SAD u Beogradu komentar na kritike koje je na račun upotrebe Borislava Pekića u spotu „Vi ste svet“ uputio akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU. Međutim, do zaključenja ovog našeg broja nismo dobili odgovor.
O spotu „Vi ste svet – Borislav Pekić“
U spotu u kojem se prikazuju deca u školi i spomenik Borislavu Pekiću postavljen na Cvetnom trgu u Beogradu se navodi: „Jedan od vas iza sebe je ostavio prošlost: Nagrade i priznanja književnih dramskih i filmskih kritičara iz celog sveta. Poređenja sa najvećim piscima svih vremena. Iza sebe je ostavio nepravdu: Mladost provedenu u zatvoru samo zato što je želeo pravo da slobodno misli. U zemlju iz koje su ga proterali vratio se da bi oni koji su ostali osvojili slobodu. Borislav Pekić iza sebe je ostavio zaveštanje: „Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo.“ (Danas, www.danas.rs, Jelena Diković, 6.1.2021)

Нема коментара:

Постави коментар