понедељак, 25. јануар 2021.

Бошњачке елите не уважавају законитост нити реалност опстанка БиХ

БЕОГРАД, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Политиколог Цвијетин Миливојевић рекао је Срни да изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића о Србима као лошем народу, те ранија изјава његове страначке колегинице Бисере Турковић која је Србе упоредила са нацистима, а српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са Хитлером, говоре о томе да представници политичке елите бошњачког народа не уважавају законитост, али и реалност постојања и опстанка БиХ.
"БиХ може постојати само на консензусу три конститутивна народа", рекао је Миливојевић.
Он је напоменуо да Дејтонски мировни споразум ни његов творац Ричард Холбрук нису измислили конститутивност три народа, већ је она постојала и према Уставу бивше Социјалистичке Републике БиХ и још из времена АВНОЈ-а.
"Свака таква врста изјава, а поготово такав интензитет, где ви заправо вређате један колективитет као народ, није ништа друго него нешто што је апсолутно против интереса бошњачког народа", рекао је Миливојевић.
Он је оцијенио да покушај да се један народ декларише као лош у другој фази има циљ да се наметне осјећај колективне кривице том народу.
Према његовим ријечима, "лош језик" и погрде не упућују се само на рачун српског, него и хрватског народа - у свакодневном језику бошњачке политичке елите и СДА сада је као "добро јутро" рећи да су Хрвати агресори у БиХ, што говоре они који не желе добро БиХ.
"Нису само Срби овде колективно дисквалификовани, него, нажалост, и други конституивни народ. Шта то значи, да ли то значи да ви не желите БиХ?", рекао је Миливојевић.
Он је навео да се терминологијом коју користи бошњачка политичка елита за Србе, па и Хрвате, покушава међународној јавности представити да су једине жртве за ових 100 година на територији БиХ заправо Бошњаци, односно бивши муслимани.
"То је та интенција, да не постоје никакве жртве међу Србима, никаква четрдесет прва, четрдесет пета, никакав Јасеновац, херцеговачке јаме, али ни хрватске жртве. То је тај покушај да један народ, заправо, колективно добије ореол жртве, а друга два народа у БиХ добију колективно ореол џелата", истакао је Миливојевић.
Према његовим ријечима, носиоци таквих идеја претпостављају да би, ако би то постало владајући стереотип у међународној заједници, прије свега на Западу, то значило поништавање БиХ као заједнице три народа и успостављање БиХ у којој ће заправо монополистички народ постати онај народ којег је Запад одредио да је био једина жртва у БиХ.
Он је подсјетио да не треба заборавити да се бошњачки народ под тим именом самопрогласио тек 1993. године, али да то не би требало да значи да би Срби и Хрвати у БиХ требали да оспоравају чињеницу да постоји и трећи народ у БиХ.
Пошто је таква ситуација, онда је, каже Миливојевић, сулудо, као што се покушава из врха СДА, да се заправо доведе у питање постојање Срба и Хрвата у БиХ прије доласка Турака на ове просторе, дакле прије окупације БиХ.
"Покушава се сада ићи толико далеко да се каже - да су, били само неки Бошњаци богумили. И сада смо ми правоверни, ми који смо узели ислам од турског окупатора, а ови који су се осећали хришћанима или крстијанима у том тренутку, они чак нису ни постојали у правом смислу речи. То су такве историјске и културолошке бесмислице да их је смешно и тумачити", навео је он. (www.srna.rs, 25.1.2021)


Нема коментара:

Постави коментар