уторак, 30. јул 2019.

Milivojević: Bilo očekivano da dodje do sastanka, opozicija pogrešila odabirom osnovnog zahteva





Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je bilo očekivano da dodje do sastanka vlasti i opozicije, ali da je opozicija pogrešila što je kao svoj osnovni zahtev ispostavila dijalog o fer uslovima za izbore.
"Ovo je inicijalni sastanak kojim se uspostavlja dijalog. Kada vlast ne bi ispunila nijedan od zahteva, ipak bi mogla da kaže da je ispunila 'osnovni uslov' a to je dijalog o fer i poštenim izborima. To je za opoziciju mač sa dve oštrice", izjavio je Milivojević za agenciju Beta.
On je kazao da je jasno da aktuelna vlast "ne može da pobegne" od dijaloga za izborne uslove.
"Biće normalnih izbora ili ih neće ni biti. Svetske organizacije i države neće prihvatiti kao ozbiljne izbore koje je bojkotovala opozicija i usledili bi prevremeni izbori", rekao je Milivojević.
Milivojević je kazao da su pre više meseci predstavnici pokreta "Jedan od pet miliona" formirali delegaciju za dijalog sa vlastima, ali da on danas ne vidi nijednog od njih u pregovaračkom timu.
"Opozicioni tim čine dve stranke, a tim vlasti čini visoki funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović i dva poslanika iz stranačkog vrha. A gde su ostali", upitao je Milivojević.
On je kazao da je opozicija tražila dijalog vlasti i opozicije, a ne dijalog dve stranke opozicije i jedne stranke vlasti i istakao da to ostavlja prostor onima koji "ne navijaju" za dijalog da komentarišu.

Sastanak opozicije i vlasti na Fakultetu političkih nauka u Beogradu
Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održava se sastanak predstavnika vlasti i opozicije, potvrdjeno je agenciji Beta.
U pitanju je pripremni sastanak o budućem dijalogu o izbornim uslovima, a kako je javila televizija N1 sastanku prisustvuju ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Djukanović.
Na sastanak su iz redova opozicije došli predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Djilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i šefica poslaničke grupe "Klub slobodnih poslanika" Marinika Tepić.
Sastanku prisustvuju i predstavnici civilnog sektora predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvoi Bojan Klačar iz Cesid-a.

Stojanović (FPN): Opozicija ne sme da pristane na kozmetičke promene
Politikolog Boban Stojanović izjavio je danas da dobro što je došlo do sastanka vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, ali da opozicija ne sme da pristane na "kozmetičke promene".
"Opozicija mora da insistira da se ispune zahtevi koje je preporučio ekspertski tim. A to su zahtevi za izmenama u Regulatornom telu za elektornske medije (REM), u Radio-televiziji Srbije, zatim da se otklone pritisci na birače i da dodje do uredjenja rada Agencije za borbu protiv korupcije", kazao je Stojanović za agenciju Beta.
On je kazao da je nemoguće da nakon jednog sastanka dodje do dogovora, ali da je sam sastanak dokaz da vlast oseća pritisak bojkota jer se, kako je rekao, sastanak pre par meseci nije mogao ni zamisliti.
Stojanović smatra da aktuelna vlast neće pristati na sve zahteve opozicije, naročito na one koje se tiču medija.
"Ako dodje do promene u RTS-u i REM-u, doći će i do promene u podršci (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću", kazao je Stojanović. (Beta, 30.7.2019)

Нема коментара:

Постави коментар