понедељак, 8. јул 2019.

Milivojević: Vučić mora biti svestan da izbora neće biti ako ne poštuje Ustav


Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora biti svestan da izbora neće biti ako ne počne da poštuje Ustav, komentarišući tako njegovo učestalo isticanje da će naredne godine neko drugi preuzeti vođenje Srpske napredne stranke (SNS).
"Ovo je samo jedan od elemenata njegovog nepoštovanja pozitivnog zakonodavstava ove zemlje, to da je postao predsednik države a istovremeno ostao predsednik stranke", rekao je Milivojević za agenciju Beta.
On je naveo da pozitivno zakonodavstvo Srbije ne preporučuje da predsednik države istovremeno bude i predsednik stranke, ali je dodao da je "još drug Tito govorio da se ne treba držati zakona kao pijan plota ako zakon, kao u ovom slučaju, Vučiću ne ide u prilog".
Međutim, kako je Milivojević podsetio, kod Vučića postoji breme primera Tomislava Nikolića, njegovog prethodnika na čelu stranke, kojeg je upravo Vučić "naterao" da podnese ostavku na to mesto i postane predsednik svih građana.
"U najmanju ruku od Vučića, čak i da ne pominjemo zakon, već zbog normalne etike, očekujem da on svojim primerom pokaže da to što je on predlagao Nikoliću neće boleti ni njega da isto uradi, pogotovo ako želi da ostane predsednik države", rekao je politički analitičar.
Milivojević je ocenio da bi Vučić, ako ode sa čela stranke, došao u opasnost da izgubi sadašnji uticaj u njoj, ali "on za sebe kaže da je najhrabriji na svetu".
Prema rečima Milivojevića, postoji čitav "mozaik" Vučićevog nepoštovanja Ustava, jer je i "premijer, ministar spoljnih poslova, finansija, guverner Narodne banke", dok je još važnije za državu i narod njegovo postupanje u kosovskom pitanju.
"On je sve, osim onog što nije predsednik države kako Ustav nalaže", rekao je Milvojević. (Beta, 8.7.2019)

Нема коментара:

Постави коментар