уторак, 30. јул 2019.

Političko prepucavanje Brnabić i Popovića - kriza u Vladi ili prolazne trzavice?



Na političkoj sceni verbalni sukob predsednice Vlade i ministra bez portfelja zaduženog za inovacije, Nenada Popovića već nekoliko dana privlači pažnju javnosti. I dalje stoji otvoreno pitanje: da li je u timu Ane Brnabić nastupila kriza?
Na smirivanje tenzija poziva i šef države, Aleksandar Vučić, koji kaže da bi stranačke trebalo odvojiti od izjava koje se daju sa ministarske funkcije. Analitičari, ipak, u poslednjim događajima "čitaju" sukob dve struje u Vladi - one iz Moskve i struje koja dolazi iz Brisela, a smenu ministra Popovića ne vide kao opciju.
Kriza u Vladi ili prolazne trzavice? Tačku na epizodu političkog prepucavanja između premijerke i ministra Nenada Popovića oko Briselskog sporazuma, danas stavlja predsednik države, lično.
Aleksandar Vučić ne vidi zlu nameru u verbalnom sukobu Brnabić - Popović i poziva ih da rešenje postignu razgovorom.
"Rekao je da je Briselski sporazum mrtav, da li je mrtav ili nije - nije njegovo da procenjuje. Ima pravo kao lider političke partije, to je opet u redu. Da li smo mi završili sa evropskim integracijama ili ne - nije njegov posao da procenjuje u Vladi, može kao lider političke partije, ali kao lider političke partije koja je u Vladi - treba da se konsultuje sa predsednicom Vlade. Pri tom ne mislim da je on imao Bog zna kakvu zlu nameru, Bog zna kakvu lošu nameru. Tako da verujem da će te stvari biti u redu", kaže Vučić.
Za razliku od predsednika Srbije, pojedini ministri nisu bili raspoloženi da komentarišu aktuelnu situaciju u Vladi...
"Kakva kriza Vlade", kaže ministar Zoran Đorđević.
N1: Kako tumačite ove izjave?
"Nemojte...", kaže Đorđević.
Ali, ima i onih koji potvrđuju da je Evropska unija strateško opredeljenje Srbije.
"Ne bih rekao da je mrtav u kontekstu kulture, to su procesi složeni dugački, ja ne bih komentarisao druge stvari, u radu svake Vlade je...", kaže ministar Vladan Vukosavljević.
N1: Da li ostajemo na tom putu evropskom?
"Pa to je opredeljenje Vlade...", kaže Vukosavljević.
A da li je protivljenje Nenada Popovića za Anu Brnabić i zaista iznenađenje, budući da je lider SNP u Vladu Srbije ušao kao neskriveni ruski lobista?
Analitičar, Cvijetin Milivojević za N1 kaže da se od trenutka formiranja Vlade jasno videlo da su određenim kadrovima podmireni interesi Vašingtona, Brisela, ali i Moskve.
"U ovom sukobu između gospodina Popovića i gospođe Brnabić, koji inače nije prvi sukob, možete tačno da čitate da je reč o sukobu između nekog ko je blizak Moskvi, protiv nekog ko je fotorobot modernog, uslovno rečeno - proevropskog političara na mestu predsednika Vlade, a ni ona nije autohtoni izbor biračkog tela u Srbiji, kao što, na drugoj strani, imamo takođe neke ministre za koje se jasno zna da su faktički tu gde su zahvaljujući, pre svega, želji nekih centara moći - Vašingtona ili Brisela...", kaže Milivojević.
Sukob je nezaobilazna tema i u tabloidima. Da Nenad Popović nije slučajno krenuo u "agresivno" iznošenje stavova koji su suprotni politici Vlade, piše "ALO", ali taj list i saznaje da je ministar preko stranih službi povezan sa kumom Dragana Đilasa.
"ALO" navodi i da Popović preti prelaskom u opoziciju. Za analitičare takav scenario ima gotovo jednake šanse koliko i opcija da Popović bude smenjen. (TV N1, Maja Đurić, 29.7.2019)

Нема коментара:

Постави коментар