петак, 26. јул 2019.

Из пропагандне хистерије ка дијалогу





За све оне који ми замерају на честом успоређивању најпознатије пропагандне теорије и праксе у прошлом, са свиме што нам се дешава у овом веку, ево још мало подуке из области "присилне сугестибилности", с краја тридесетих година. Елем, две, изразито важне, скоро па врховне, заповести партијске пропаганде, тада владајуће, партије којој су грађани ондашње Немачке поклонили највеће поверење.
Дакле: Не дозволи да твоји слушаоци мисле, а ако којим случајем, ипак, рамишљају, не допусти им да критички мисле, па зато - СВЕ МАКСИМАЛНО ПОЈЕДНОСТАВЉУЈ!
Па: Никад одједном не говори о више непријатеља, јер би неко могао да дође на помисао да, не дај Боже, ниси у праву - ЗАТО ТЕ МНОГЕ  "НЕПРИЈАТЕЉЕ" СВЕДИ НА ЈЕДНОГ, обухвати све њих некако једном шаком, поклопи их једним ударцем, нађи им нешто заједничко!
Некадашњи Ђинђићев "Мали", данас Врховников, још више, "Мали", слаже се, на пример, са својим актуелним газдом да је први непријатељ, тј. НАЈВЕЋЕ ЗЛО У СРБИЈИ ЛАЖНА ЕЛИТА која, пази сад, критикује Врховникове успехе, "јер је против сваког прогреса", а посебно "мрзи када се нешто добро уради у Београду, јер све што се уради, то је мерило њихове неспособности"!?
Но, ниједан од ова два "Мала" у једном човеку није тема ове приче, осим у сегменту у коме "Мали" нападе на председникову породицу дефинише као - ДЕО АМТОСФЕРЕ ЛИНЧА КОЈУ СТВАРА (искључиво!) ОПОЗИЦИЈА!
Моја тема требало је (јуче, када сам започео писање овог текста) да буде нешто сасвим друго. Наиме, прелиставах недавно "Политику", издање од 2. октобра 1946. и, случајно, читајући извештај под насловом "Међународни војни суд у Нирнбергу осудио је на казну смрти вешањем дванаесторицу (од 22 водећих злочинаца и нациста којима је суђено, прим. Ц.М) ратних злочинаца и нацистичких вођа", на истој, трећој страни налетех на белешку о протесту совјетског представника у Нирнбершком трибуналу, због невероватне одлуке тог суда да Владу, Генералштаб и Врховну команду Рајха НЕ ПРОГЛАСИ ЗЛОЧИНАЧКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА! Све то, уз риплијевско образложење америчког, британског и француског представника у том трибуналу да "није доказано да је немачка влада, после 1937, делала као група или организација" и да је "група лица против које је поднета тужба тако малобројна". Као и да не треба да се доноси одлука да су Хитлеров Генералштаб и Фирерова Врховна команда злочиначке организације, јер ће "индивидуалним суђењем појединим официрима бити постигнути бољи резултати".
Ова баљезгарија западних савезника, само годину дана након окончања Другог светског рата, била ми је потребна као илустрација контра ове најновије наше, државне КАМПАЊЕ РАСПИРИВАЊА И УТЕРИВАЊА НАСИЛНЕ ЉУБАВИ ПРЕМА "пријатељској" Немачкој и Француској "коју волимо као што је она волела нас", а све уочи скорашњег септембра у који, овдашњи велики илузионисти, све са очекивањем "великог тријумфа српске ствари а пропо Косова" који ће нам бити саопштен, ни мање ни више, него и из Берлина и из Париза - полажу килаве наде.
И, питаћете се, какве сад везе имају Немци и Французи са оним што нам се исподогађало јуче и данас у нашем јадном јавном животу и нашим малим особним животићима?
Најпре, ИМА ЛИ ИКО НОРМАЛАН у овој земљи, без обзира на политичку и сваку сличну острашћеност, ко не би осудио било какав, макар и виртуелан, нејаван, иза дубоке хладовине друштвених мрежа "скривен", атак на било чију породицу?
Богу хвала, данас и јуче су надлежни органи ефикасно радили свој посао. ИМА ЛИ ИКО НОРМАЛАН у овој земљи ко не мисли другачије? Нема!
Идемо даље. ИМА ЛИ ИКО НОРМАЛАН ко би, без пардона, онако, рафално, по дневној заповеди, без провере, без доказа, без било какве резерве, промптно, именом и презименом, ОПТУЖИО ТРИ ЧОВЕКА који, такође, имају свој породице да, заправо, ОНИ СТОЈЕ ИЗА МОНСТРУОЗНИХ ТВИТЕР ПРЕТЊИ ПОРОДИЦИ ЈЕДНОГ ДРУГОГ ЧОВЕКА?
На жалост, има таквих. И, на несрећу, има их баш много и НАРОДНИ СУ ПРЕДСТАВНИЦИ - многи су посланици, министри, државни функционери. Или су УРЕДНИЦИ НАШИХ МАЛИХ ЖИВОТА, транзициони медијски магнати, владари наших медијских империја...
А намера ми је била, кад сам скицирао овај текст, да пишем о првој великој, парламентарној, победи Шешељевих радикала у једној дисциплини у којој се, колико до јуче, чинило да је Врховник непобедив - у демагогији! Јер, да је скупштинска расправа о закону о извршитељима потрајала још само неки час, број оних посланика власти који би остали да бране "Нелу на Пркосима" наспрам радикалског чврстог "НЕ" ПЉАЧКИ ГРАЂАНА РАДИ БОГАЂЕЊА 270 ИЗВРШИТЕЉА свео би се на једног јединог, оног социјалисту који је, уместо на шефа посланичке групе странке социјалне правде, више личио на лобисту Извршилачке коморе!
Мислите да је Наша Маја прва повукла ногу и, случајно, прешла на страну опонената Нелиног закона? Верујете ли стварно да је, дан раније, Врховник, тек онако, случајно, између редова, понудио да, пред изборе, у госте позове и ону канцеларију ОЕБС-а што се бави бирачким списковима? Сматрате ли да је, прошле недеље, тек онако, безвезе, Наша Маја најавила промену Пословника Народне скупштине што им је, као, "жута Чомић" оставила у аманет...?
Верујете ли да је адвокат Ђукановић (онај што ме назвао "безвезњаком" јер сам тврдио да се он никад не би "самосуспендовао" да му то Врховник није допустио), тек тако, усред хајке на Стефановић др Небојшу, показао своје уредне дипломе? Зашто би данас тај посланик нарочито захваљивао Врховнику да нема дојаву да акција прочишћавања Ес-ен-еса убрзо креће...?
На шта вам ово мирише? Шта ја рекох? Када дођете до уза зид, постоје само два пута. О првом не бих, јер њиме нико не добија.
Овај други је, увек, пут разума. Дакле, не да Врховник неће истрајати у инаћењу с опозицијом, него ће ТАЈКУНЕ, ФАШИСТЕ и ЛОПУЖЕ убрзо, и формално, ПОЗВАТИ НА ДИЈАЛОГ. Е, сад, шта ће им дати да би изашли на изборе? Па, управо оно без чега они на било какве изборе не да неће, него (осим ако не желе да добровољно ставе главу на пањ), све и да хоће - не смеју да изађу! Ко је овде поменуо ТВ тровачнице?
Али, шта би њему, неприкосновеном у оку улизица по професији или искрених обожавалаца, свеједно, била излазна стратегија? Да, ипак, изгледа да је ОСТАО НЕПОПУСТЉИВ, да је победио иако је изгубио?
Један зицер му је Наша Маја са својим бившом радикалском фамилијом још јуче набацила. Био би стварно неозбиљан да не поентира.
Замислите ово:  Мени је интерес грађана важнији и од интереса моје партије, и од Скупштине, и од Неле и од Ане, и од Владе, и од мене лично - ја, као председник свих грађана, овај противграђански закон нећу да потпишем и враћам Скупштини на поновно одлучивање!
Радили су тако, додуше ретко, и неки пре њега. Урадио је, то на жалост, иако само једном, али у најгорем могућем тренутку, и онај најпознатији, који је, још 1991, одбио да потпише Закон о повраћају имовине Српској православној цркви и осталим верским заједницама и тиме, још пре распада СФРЈ, измакао један од кључних (имовински!) аргумената за очување Косова и Метохије у Србији...
За почетак, тај тест СВЕДРУШТВЕНОГ ДИЈАЛОГА, али и Врховникове спремности да чује другачије мишљење, и не мора да буде само у вези с изборним условима. Има тема о којима нема двојбе, попут неких које, као на пример, неопходност "објаве рата" фемомену "пусте земље" у рубним подручјима Србије, иницира Кркобабићев ПУПС
Делујем вам као Томас Мор или Томазо Кампанела, као утописта?
Не заборавите да сам Врховник говори како су притисци на њега да призна независност Косова све жешћи. Ако у било шта од онога што Врховник говори верујем - верујем му да његов потпис испод некаквог таквог документа нећемо видети. Е, сад, нисам сигуран ни да је моме исписнику, Врховниковом Доглавнику, до још једног срамног парафа, попут оног на "Првом бриселском споразуму"...
За било какву одлуку, Врховнику је неопходан, макар привидан, КОНСЕНЗУС, А ЊЕГА НЕМА БЕЗ ОПОЗИЦИЈЕ У ИЗБОРНОМ ПРОЦЕСУ.
(cvijetinmilivojevic.blogspot.com)

Нема коментара:

Постави коментар