петак, 24. новембар 2023.

Milivojević: Kipar je primer kako Srbija treba da se ponaša kada je reč o Kosovu i Metohiji

Verujem da nam je zvanični Kipar iskreni prijatelj, partner a možda i primer kako Srbija treba da se ponaša kada je u pitanju Kosovu i Metohiji, izjavio je danas politikolog Cvijetin Milivojević povodom posete predsednika Kipra Nikosa Hristodulidisa i njegove izjave da je stav Kipra po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije jasan, i da ne može da bude promenjen.

"Kipar je ušao u EU, iako ne kontroliše skoro jednu trećinu svoje teritorije. Tamo je samo proglašena turska Republika Kipar, koju priznaje samo Turska, ali uprkos tome EU je pokazala da je licemerna kada kaže da Srbija ne može ući u EU zajedno sa Kosovom kao delom svoje teritorije, jer je na primeru Kipra pokazala da je to moguće", rekao je on za Tanjug.

Milivojević napominje da se Kipar, kao članica EU, u EU tretira kao država koja pokriva celu svoju teritoriju, čak i jednu trećinu teritorije koju od 1974. godine ne kontroliše.

Dodaje da je Kipar jedna od pet zemalja koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, zbog čega smatra Kipar može Srbiji biti jedna vrsta lobiste unutar EU.

"Naravno da pozdravljam pospešenje razvijanja tih odnosa u svim društvenim delatnostima i temama kada je reč o Kipru", izjavio je politikolog.

Komentarišući dopis koji je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio Republičkoj izbornoj komisiji, u kom piše da na prostoru KiM nije moguće sprovesti glasanje na izborima za naredne poslanike, koji su zakazani za 17. decembar, Milivojević je rekao da je najveći problem činjenica da predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić nije ispunio svoju ustavnu i zakonsku obavezu i nije raspisao lokalne izbore u opštinama i gradovima i na KiM.

"To je ozbiljni prekršaj kršenja Ustava, jer ustav Srbije kaže da je teritorija Srbije nedeljiva. Odbijanjem da raspiše izbore u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji, predsednik Narodne skupštine verovatno nehotice, ili pod nekim pritiskom, je prekršio Ustav. Ja mislim da je to pitanje za srpske vlasti", objasnio je on.

Smatra da bi Petković trebalo da pojasni obrazloženje koje je dao zbog čega neće biti parlamentarnih izbora na KiM, zbog neprihvatljivog uslovljavanja Prištine i Aljbina Kurtija da Beograd prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kako bi se videlo ko je i na koji način sprečio da dođe do održavanja parlamentarnih izbora za srpski parlament na teritoriji KiM.

"Da li je to pitanje za predstavnike međunarodne zajednice, verovatno jeste, ali da bismo pitali predstavnike međunarodne zajednice, mi moramo da dobijemo odgovor na pitanje da li je predsednik Narodne skupštine Srbije, i koga, kontaktirao iz takozvane međunarodne zajednice, i ko mu je i šta rekao, i ko mu je zabranio da raspiše lokalne izbore makar u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ", rekao je Milivojević.

Govoreći o poseti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Beogradu, izjavio je da je normalno da Srbija, kao zemlja koja je članica Partnerstva za mir, ima takve odnose, koji, napominje on, ne bi smeli da štete njenoj vojnoj neutralnosti.

"Sa diplomatskog stanovišta, po meni, a i tako kaže neki diplomatski protokol, dato je previše na značaju toj poseti. Onaj crveni tepih je jedan simbol koji se državnicima suverenih država daje kao znak poštovanja, falila je samo i počasna garda. Mislim da Srbija nije trebala da ide tako daleko, slažem se da su svi razgovori koji su obavljeni bili korisni", poručio je on.

Imajući u vidu da je Srbija vojno neutralna zemlja, Milivojević je rekao da je obećanje će Srbija ponovo ući u vojne vežbe sa NATO-om neozbiljno, jer se, kako je objasnio, Srbija sama deklarisala da tokom ukrajinsko-ruskog sukoba, gde je NATO involviran, ona neće obavljati vojne vežbe ni sa NATO-om, kao ni sa ruskim vojnim snagama.

"Kontakt sa tom trenutno jedinom vojnom alijansom na svetu je neophodna, jer sve snage KFOR-a koje su formalno međunarodne snage UN zapravo čine pripadnici NATO-a, i nama je zbog sigurnosti Srba na KiM neophodno da imamo redovnu komunikaciju sa NATO-om", istakao je Milivojević. (www.tanjug.rs, RT Vojvodine, 23.11.2023)

https://www.tanjug.rs/video-gallery/373c744d-dab6-4ba8-a697-eac148244a5a?video-uid=1c6bdeb0-5ae8-4407-9234-3ea35640da0f

Нема коментара:

Постави коментар