среда, 8. фебруар 2023.

Velika Vučićeva podvala Zapadu: Kako je Dačić poslužio kao „vreća za udaranje“ i izgovor za izazivanje krize


 

Kao grom iz vedra neba stigla je vest o razdoru između Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. Premda je lider SPS Ivica Dačić juče nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem rekao da se saradnja nastavlja, predsednik SNS nije u potpunosti isključio mogućnost novih izbora ove godine. Koalicija je, dakle, i dalje pod znakom pitanja, a samim tim i Vlada Srbije. Interesantno je da se sve zakuvalo nekako baš uoči dolaska specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Beograd i svega nekoliko sati nakon vesti da je kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio nemačko-francuski plan za Kosovo. Sagovornici novina “Nova” saglasni su u oceni da ovo može biti i verovatno jeste pokušaj kupovine vremena...

Nakon turbulentna dva dana u odnosima dve koalicione stranke, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić seli su juče za sto. Posle sastanka koji je trajao sat i po vremena Dačić je rekao da je dogovoren nastavak saradnje i jačanje koalicije SNS i SPS.

 “Kao što sam i ranije rekao, Socijalistička partija Srbije i ja lično apsolutno podržavamo Aleksandra Vučića, jer vodi politiku od vitalnog značaja za nacionalne i državne interese i budućnost Srbije”, rekao je Dačić.

To se, međutim, ne slaže sa onim što je Vučić rekao dan ranije. Nakon prvobitne najave novih izbora, Vučić se predomislio i rekao da izbori nisu dobro rešenje u ovom trenutku, ali je potvrdio da su odnosi dve stranke narušeni.

 “Ne mislim da su izbori dobro rešenje u ovom trenutku u našoj zemlji. A da li imam puno poverenje? Lično ga nemam, oni ga u nas nisu imali. Mi poštujemo tu političku partiju, ali sada znamo da u teškim vremenima možemo da se oslonimo samo na sebe. Ništa se neće dogoditi preko noći, ali ono što se dogodilo je značajno narušilo naše odnose”, rekao je Vučić u utorak uveče.

Interesantno je da je za momenat „narušavanja odnosa” izabran baš ovaj trenutak.

Kad je Priština u načelu prihvatila nemačko-francuski predlog i čeka se samo odluka Beograda.

Igrokaz Vučića i Dačića

Politikolog Cvijetin Milivojević za novine “Nova” kaže da je moguće da ovaj performans služi za kupovinu vremena.

 “Većina dobronamernih građana se nada da je ovo jedan pokušaj kupovine vremena da se ne prihvati nemačko-francuski plan i faktički prepusti Kosovo i Metohija. Da ovaj igrokaz između Vučića i Dačića ide u tom pravcu… Jer, kad bi došlo do prevremenih izbora to bi značilo šest do devet meseci smanjenih pritisaka u vezi nemačko-francuskog predloga. Ne očekuje se od Vlade u odlasku da odlučuje o tome, ali ni od novoformirane Vlade, makar u prva tri meseca. Međutim, mislim da Vučić nije u poziciji da sam odlučuje o tome, čemu u prilog govori i poslednja izjava amabasadora Kristofera Hila da se očekuje da plan bude usvojen do kraja godine”, kaže Milivojević.

S druge strane, navodi on, održavanje izbora manje zavisi od Vučića, a mnogo više od njegovog rejtinga.

“Više o tome odlučuju Bogosavljević i Uljarević iz IPSOS Stratedžik marketinga. Vučić se rukovodi onim što kaže gospodin rejting i da li su on i SNS u tom trenutku jači ili slabiji”.

Zapadu je jasno da vrdaju

Dejan Bursać, naučni saradnik u Institutu za političke studije u Beogradu, takođe misli da je reč o pokušaju odlaganja konačne odluke na ponudu Zapada.

 “Ova saga između SNS i SPS je posledica francusko-nemačkog plana i tog pritiska sa Zapada koji dolazi. Mi vidimo s jedne strane da je SPS sklon tome da se skloni sa strane i izbegne odgovornost oko prihvatanja tog plana i generalno odgovornost oko nečega što bi našoj javnosti zaličilo na priznanje Kosova. S druge strane, Aleksandar Vučić hoće da cela koalicija tu učestvuje, čak i širi društveni akteri”, navodi Bursać.

Uveren je i da bez obzira na ove pokušaje odlaganja konačne odluke u vezi Kosova, izbora ipak neće biti ove godine. A da tu ključnu ulogu igra međunarodna zajednica, koja je prozrela ovaj plan.

“Mislim da neće biti izbora u septembru, Vučić je već smanjio retoriku. Ono je bio neki izliv frustracije prema socijalistima, sad je ta retorika već stišana. Za to su dva razloga. Pre svega međunarodna zajednica, mislim da će Zapadu biti jasno da je raspisivanje izbora Vučićev pokušaj da izvrda taj francusko-nemački plan, koji je po svemu sudeći prihvatio. Dakle, biće pritiska od strane Zapada da se na te izbore ne ide. S druge strane, ne verujem da Vučiću ide u prilog da ide na izbore na kojima će jedna od glavnih tema biti Kosovo, kada ga javnost percipira kao nekog ko je prihvatio taj plan. Rejting, i njegov i SNS-a, bi mogao da se umanji, a mogli bi da profitiraju pre svega SPS, ali i stranke desnice Dveri, Zavetnici i Novi DSS”, zaključuje Bursać. (www.nova.rs, list Nova, Jelena Jelovac, 8.2.2023)

Нема коментара:

Постави коментар