среда, 8. фебруар 2023.

Umesto Dačića, Dačić i dalje: Ako SNS izbaci SPS iz Vlade, ko će ga zameniti?

Mesto SPS u vladajućoj koaliciji je poljuljano jer se dovoljno ne zalažu za državnu politiku i njenog tvorca lidera SNS Aleksandra Vučića, a uz to još i flertuju sa opozicijom. Takvu sliku javnosti slikaju funkcioneri naprednjaka i njihovi tabloidi od ponedeljka uveče.

Vrlo nezadovoljan je i predsednik SNS koji je čak, kako su u preneli mediji bliski naprednjacima, stranačkim saradnicima rekao da je spreman i za izbore jer ne želi da podlegne njihovim i pritiscima Zapada.

Ipak, sagovornici Danasa kažu da je SPS sada najpotrebniji Vučiću od 2012. i da je najava izbora kupovina vremena.

Politikolog Cvijetin Milivojević na pitanje ko ako ne SPS i Dačić odgovara „umesto Dačića, Dačić i dalje“.

Prema njegovom sudu najava vanrednih izbora je kupovina vremena i poruka za Zapad, pre svega Ameriku, i Rusiju.

– Ako dođe uopšte do izbora na jesen dotle se kupuje vreme. To je strategija još od 24. februara prošle godine. Jer budite sigurni da bi pritisci, pre svega sa zapada a delimično iz Rusije, bili smanjeni do završetka izbora – ukazuje on.

Kako dodaje, vidljiv aspekt odnosa SNS i SPS je slika koju režimski mediji šalju,  a to je da se Dačićevi poslanici neozbiljno ponašaju prema ozbiljnoj kosovskoj temi, te da je čak poslanik sa Kosova iz SPS gledao filmove za odrasle dok predsednik brani Kosovo.

– Ali od aprila 2022, odnosno od objavljivanja rezulata izbora postoji besmislena ljutnja SNS i Vučića na Dačića jer je navodno SPS uzleteo na ruskom narativu a kao SNS to nije. Svako ko je gledao istraživanja javnog mnjenja može da zaključi da su upravo Vučićevi glasači vrlo rusofilski orijentisani. Oni u njemu, pre svega, vide nekog ko neće izdati Kosovo, neće uvesti sankcije Rusiji, a ipak će uvesti Srbiju u EU – kaže on.

Kao treći aspekt održavanja izbora on navodi mogućnost da je Vučić odlučio da „izda Kosovo“ i da faktički hoće da se otrese onih iz vladajuće koalicije koji bi bili eventualno protiv toga.

– To je slatka priča, ali ja u te priče ne verujem. Meni ovo najviše lični na dodatnu kupovinu vremena – navodi Milivojević.

A na koga bi tipovao da bi mogao da zameni SPS do sledećih izbora, odgovara da u ovom trenutku liči da bi to bila neka od stranaka koje podržavaju uvođenje sankcija Rusiji.

Da li je vreme za sastanak Vučića i Dačića?

– Što opet ne mora da znači, jer je Vučić čovek koji se više upravlja rezultatima istraživanja o očekivanjima građana nego nekom eventulanom strategijim ili vizijom. To je SSP, jer druge stranke koje se zalažu za sankcije u levo-građanskoj opoziciji nisu za tu vrstu javne podrške SNS – smatra on.

Njega ne bi začudila i opcija u kojoj, ako građani u većini misle da ne treba uvesti sankcije Rusiji i da treba zaoštriti prema Zapadu, mesto ponudi nekoj od stranaka nacionalne opozicije koje su spremne da ga u tome podrže.

On zaključuje da mu nijedna opcija nije sigurna, jer je u ovom trenutku jasno da su građani u većini protiv sankcija, te mu vanredni izbori nisu izgledna mogućnost.

I politikolog Boban Stojanović smatra da SPS ostaje.

– Ne moze da ih izbaci. Nikad mu nisu bili potrebniji od 2012. godine i sada samo pokušava da ih “dovede u red” i kaže da su zajedno u tome – kaže Stojanović.

Kako opisuje, SPS je ojačao na prethodnim izborima, a tek u opoziciji (kao protivnici sporazuma) bi bili izuzetno opasni po njih kao verovatno drugi izbor mnogih koji su glasali za SNS na prethodnim izborima i koji su protiv pristanka na clanstvo Kosova u UN.

– A u potencijalno širu koaliciju mogu da uđu samo oni koji su za sporazum što bi svakako bilo političko samoubistvo za njih ili eventualno oni pojedinci koji imaju lične interese – zaključuje Stojanović.

Izlazna strategija

Vučiću bi vanredni izbori mogli da budu izlazna strategija kako bi u jednom trenutku zaista ispunio ono što mu Ustav nalaže, navodi Cvijetin Milivojević. „Oročavao se 22 puta i to mu je najjednostavniji način da kaže, podnosim ostavku na mesto predsednika Republike, ne mogu da se kandidujem treći put, ali bez pardona mogu da budem premijer I, po zakonu i Ustavu, mogu da ostanem predsednik SNS. Čini mi se da su se malo proračunali u SNS, pa se najavljivani pokret oko Vučića pod imenom „Bilo šta da Vučić odluči, mi smo za njega“ ne formira očekivanom brzinom“, ukazuje Milivojević. (www.danas.rs, Danas, Lidija Valtner, 8.2.2023)

Нема коментара:

Постави коментар