понедељак, 6. фебруар 2023.

Ko je politički profitirao od sednice Skupštine - Vučić ili opozicija?

Beograd - Nakon sednice Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja je na momente bila na ivici fizičkih obračuna, još nema istraživanja o tome koliko je političkih poena dobila ili izgubila vlast, a koliko opozicija, i kako je sve uticalo na birače.

Stručnjaci za politički marketing, ipak, imaju sličan utisak: bolje od opozicije je prošao predsednik Srbije, jer se sednica svela na izjašnjavanje za ili protiv njega, a o sadržaju francusko-nemačkog predloga za rešavanje pitanja Kosova se malo govorilo.

Javnost je tako ostala uskraćena za odgovore na brojna pitanja u vezi sa evropskim non-pejperom, za koji je Vučić ranije izjavio da ga je prihvatio.

Predsednik Srbije je, pošto je javnosti saopštio da su mu zapadne diplomate predočile posledice neprihvatanja evropskog predloga za Kosovo, izjavio da će političke predstavnike pozvati na konstultacije i omogućiti im uvid u predlog. Međutim, konsultacije se nikada nisu desile i sve je prebačeno u Skupštinu, čije sednice građani mogu da gledaju u direktnom prenosu.

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), za Glas Amerike kaže da je Skupština kao pozornica, i da su svi akteri koji u njoj učestvuju fokusirani su na to šta će da kažu svojim biračima. U tom smislu, smatra da su sve političke stranke ispunile svoje ciljeve sa kojima su ušle u Skupštinu.

"S tim što mi se čini da je ciljeve bolje postavila Srpska napredna stranka (SNS), jer je trebalo da brani dokument koji nije najpovoljniji za Srbiju. Najveći deo opozicije je pokušavao da prebaci teret priče o Kosovu na priču o samoj vlasti ili Aleksandru Vučiću, što mi se čini da je bio bolji teren za SNS. Zato verujem da je SNS uspela da, na neki način, zaštiti svoju poziciju time što je čitavo izjašnjavanje u Skupštini uspela da svede na za ili protiv Vučića, i uspela da izbegne situaciju da na nju padne veliki teret odgovornosti za dokument koji možda nije najpovoljniji za nju".

Politički analitičar Cvijetin Milivojević nema sumnje da je Aleksandar Vučić marketinški pobedio na sednici parlamenta, za koju kaže da je bila izuzetno gledana. Smatra da je Vučić skupštinsku govornicu koristio kao glasilo na stranačkom mitingu.

„On se nije tokom ta dva dana ponašao kao predsednik republike, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, nego kao predsednik SNS… Zbog toga što su mediji i kanali komunikacije pod njegovom kontrolom, iz parlamenta je otišla samo jedna slika – da je tamo bila neka vandalistička opozicija koja je pokušala da linčuje predsednika, odustane od Kosova, izda i sruši Srbiju", kaže Milivojević za Glas Amerike, osvrćući se na incident kada su poslanici pojedinih opozicionih stranaka ustali sa svojih mesta i prišli mestu gde je sedeo Vučić, jer im nije data reč na osnovu povrede Poslovnika.

Situacija je bila na ivici fizičkog obračuna poslanika opozicije i vlasti, a predsednik Skupštine je upitao da li su poslanici opozicionih Dveri, Zavetnika, Narodne stranke i DSS-a "došli da linčuju predsednika".

"Opoziciju je prikazao kao ekstremiste – i sa leve i sa desne strane, nacionalne i proevropske. I između te dve grupe "ludaka", on je na čelu broda „pristojnih ljudi“. On je time testirao ono što se očekuje da će učiniti – da će napraviti neki nadstranački pokret koji će formirati kada se povuče sa čela SNS", ocenjuje Milivojević.

Klačar je saglasan da je jedan od ciljeva naprednjaka bio da diskredituju opoziciju i prikažu ih kao "loše momke". Drugi cilj je, kako kaže, bio da se održi balans unutar stranke.

"SNS je ideološki homogena stranka i njihove birače neće poremetiti izjašnjavanje za ili protiv Aleksandra Vučića, oni ga smatraju liderom od najvećeg poverenja. Cilj SNS je bio da sa skupštinske sednice izađe tako da se ne naruši ideološka homogenizacija u stranci i da ne budu dovedene u pitanje najbolje namere koje ima Vučić sa ovim sporazumom".

A šta je dobila/izgubila opozicija?

Predstavnici vlasti su posle sednice, u medijima optuživali opoziciju da je namerno izazvala incident, da joj nije stalo do Kosova, da ne podržava "državotvornu" politiku predsednika Srbije i slično.

Desna opozicija je unapred odbacila evropski plan za Kosovo i optužila Vučića da je "izdao Srbiju". Pojedine građanske i proevropske stranke su zamerile što nemaju uvid u tekst sporazuma i kritikovale politiku aktuelne vlasti, a pojedini predstavnici iz oba opoziciona spektra izjasnili su se protiv priznanja nezavisnosti Kosova i članstva u UN.

„Ja mislim da su pristalice opozicije uz njih, ne verujem da je opozicija izgubila ništa, ali nisam siguran ni da je dobila nove birače. Kada je reč o ovom proevropskom bloku, mislim da je izgubila Stranka slobode i pravde, jer su branili neodbranjivo. Protiv su Kosova u UN i priznanja Kosova, a zalažu se za sankcije Rusiji, a Rusija po toj logici ne bi štitila interese Srbije. Ta pozicija nije razumljiva ni ljudima koji su glasali za njih. Na drugoj strani, izgubili su deo birača stanke poput Zavetnika i DSS-a, to je SNS odmah demonstrirao jer je predstavio preletače koji su iz tih stranaka prešli kod naprednjaka“, kaže Milivojević.

Klačar zaključuje da je opozicija ispunila jedan od ciljeva - a to je da odgovornost za eventualni sporazum prebaci na Vučića.

"Videćemo da li su desničarske stranke uspele da preko nastupa u Skupštini motivišu birače za neke ulične proteste koje ja očekujem. Možda to neće biti sutra, ali verujem da će u narednom periodu desničarske stranke sve svoje javne nastupe usmeriti na to da motivišu birače da im se odazovu na nekim budućim protestima, možda u danu kada bude eventualno potpisivanje".

Ispred Skupštine je prvog dana rasprave održan protest, koji su podržale i desne opozicione partije, a na kojem se skupilo stotinak građana.

Skupština Srbije je posle dva dana maratonskih sednica usvojila vladin izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine, koji obuhvata period do 15. januara ove godine. Vučić se sa petoricom zapadnih diplomata sastao 20. januara, kada je i izjavio da je prihvatio evropski predlog za Kosovo - koji je bio neformalna tema sednice Skupštine - o čemu građani nisu saznali ništa više od onoga što je ranije objavljeno u medijima.

Vučić je na sednici Skupštine, u replici poslanicima Dveri, rekao da su vrata Predsedništva otvorena za sve one koji žele da se upoznaju sa francusko-nemačkim predlogom iza zatvorenih vrata i da neke detalje ne iznose u javnost. Nije poznato da li je neko od predstavnika opozicije prihvatio njegov predlog. (www.glasamerike.net, portal, Jovana Đurović, 6.2.2023)

Нема коментара:

Постави коментар