понедељак, 6. фебруар 2023.

Вријеме не ради за Београд

Београд - Вријеме не ради за Србију, јер се западним силама све више жури да питање Косова и Метохије ријеше прије окончања рата у Украјини, имајући у виду да се ствари у овој земљи и не одвијају онако како су замислили.

Каже ово за “Глас Српске” бивши српски дипломата Зоран Миливојевић наводећи да је српском руководству сада више него икада потребно мудрости, знања и стрпљења.

- Стање на терену је такво да Русија полако, али сигурно остварује своје циљеве. Ни ефекти санкција уведених Москви нису дали резултата. У таквим околностима на западу расте тежња да се бар питање Косова, односно западног Балкана што прије ријеши и стави под окриље НАТО-а. И то нико од тих политичара који долазе из Берлина, Брисела или Вашингтона и не крије. Због тога је притисак на Србију све већи од стране земаља Квинте да се прихвати такозвани француско-њемачки споразум, односно Шолц-Макрон, за српску јужну покрајину - каже Миливојевић.  

Овај дипломата сматра да Србија не може прихватити овај споразум, те да и даље треба да остане на чврстом становишту да је признање Косова неприхватљиво, односно свега онога што би му омогућило да постане пуноправна чланица Уједињених нација.

- Шта је рјешење? Прије било каквог наставка разговора Београда и Приштине треба инсистирати да се коначно формира заједница српских општина. То је прво на дневном реду, и на томе треба инсистирати иако се Аљбин Курти томе противи. Постоји Бриселски споразум за који и Американци кажу да се мора испоштовати. То што Курти не спушта гард није наш проблем и лопта је у његовом дворишту. Нека Америка о томе брине ако жели да се дијалог настави. Када се ово питање коначно ријеши, тек онда се може и о осталим стварима разговарати и преговарати, а које не подразумијевају одрицање од државних и националних интереса - сматра Миливојевић.

Мисли да би руководство Србије требало озбиљно да схвати и све отвореније пријетње појединих земаља уколико се не постигне договор са Приштином у мандату садашње америчке и бриселске администрације.

- Када велики губе, онда се они не понашају рационално, већ са позиције силе. И с тим треба рачунати и имати у виду. Зато треба бити мудар и сталожен и не доносити исхитрене одлуке - додао је он.

С њим је једним дијелом сагласан политички аналитичар Цвијетин Миливојевић, наводећи како он сматра да вријеме, ма како то парадоксално звучало, ипак ради за Србију.

- Зашто то сматрам? И Русији и западним земљама је Србија потребна, и њено терање да на силу призна независност КиМ могло би Београд само гурнути ка Русији. Знају то и у Вашингтону и Бриселу. И обратно. Моје мишљење је да је тренутно бољи и неки статус кво него одрицање од Косова. Погледајте пример Кипра, који није признао отцепљење једне трећине своје територије - каже овај аналитичар за “Глас Српске”.

Сматра да се и даље мора разговарати са представницима међународне заједнице без обзира на њихове захтјеве, јер би одбијање било равно харакирију. Мишљења је и да поменути француско-њемачки план никако априори не треба одбити, али и да се према њему треба односити као према једној иницијативи која може да прерасте у оквир за преговоре.

- Никако не треба прихватити оно што у њему пише, јер то води ка независности Косова. Иницијатива О.К, али садржај никако. Такође, мишљења сам и да, уколико ће се ЗСО формирати по законима и уставу Косова, на то не треба пристати, јер то значи да би Вашингтон и Брисел у наредној фази тражили да Београд призна независност Косова. Свака власт која би то урадила могла би се сматрати велеиздајничком - каже он.  

Ескобар

Специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да би прихватање европског плана било важан корак за нормализацију односа Београда и Приштине и још једном поновио да је примјена Бриселског споразума и формирање заједнице српских општина (ЗСО) законска обавеза Приштине која се мора испунити. Он је у интервјуу за портал “Павловић тудеј” рекао да САД у потпуности подржавају дијалог који води ЕУ како би била постигнута нормализација у односима Београда и Приштине. (www.glassrpske.com, Глас Српске, Бањалука, Вељко Зељковић, 6.2.2023)

Нема коментара:

Постави коментар