петак, 6. јануар 2023.

Vučićevo povlačenje trač ili istina?

Predsednik Srbije ponovo je odložio povlačenje sa čela Srpske napredne stranke. On je na godišnjoj konferenciji najavio da "sledeće godine neće biti predsednik političke partije". Samo od 2020. to smo čuli od Aleksandra Vučića najmanje 4 puta, dok ima i onih koji su izrbrojali da smo oročeno obećanje o silasku sa čela naprednjaka u vreme mandata predsednika države, čuli tačno 22 puta.
Neću da menjam Ustav, ovo je moj poslednji mandat. Sledeće godine neću biti ni predsednik političke partije, reče Alekdandar Vučić pre dva dana. Da li je Vučićevo povlačenje sa funkcija trač ili istina, ili će biti kao i godinama i desetinama puta do sada – Vučić reko, Vučić poreko?
„Pa ako smatramo istoriju učiteljicom života, ovo je već jedna dosta duga predistorja, onda je verovatnije da će poreći ono ono što je rekao. Ako je neko predsednik parlamentarne političke stranke iz koje se generiše Vlada i rukovodstvo skupštinom, preovlađuju razlozi da su te dve funkcije nespojive i da se ne može u isto vreme biti i predsednik Republike i predsednik političke stranke koja je parlamentarna i iz koje se kasnije formira Vlada i rukovođenje skupštinom. Naš Ustavni sud nije bio u prilici da se o ovom pitanju izjašnjava“, kaže profesorka prava u penziji Vesna Rakić-Vodinelić.
Prema mišljenju političkog analitičara Cvijetina Milivojevića, Zakon o sprečavanju korupcije vrlo direktno onemogućava predsednika Republike, ako će poštovati Ustav i Zakon da obavlja istovremeno i funkciju predsednika stranke.
„Ono što jeste vređanje zdrave pameti svakog čoveka, svako ko čita svih 30 slova može da pročita, ja sad citiram po ne znam koji put, član 115. kaže: Predsednik Republike ne može da obavlja drugu javnu funkciju, niti profesionalnu delatnost. Tačka!“, kaže Milivojević. (www.nova.rs, TV Nova S, autor Đuro Svilar, 6.1.2022)

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“: https://nova.rs/emisije/vucicevo-povlacenje-trac-ili-istina/

Нема коментара:

Постави коментар