четвртак, 19. јануар 2023.

Da li je Kurti u pravu kada kaže da Vučić više iščekuje povratak Trampa u Vašington nego kraj rata u Ukrajini?

Premijer Kosova Aljbin Kurti nije u pravu kada kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić više iščekuje povratak Donalda Trampa u Vašington nego kraj rata u Ukrajini, smatraju sagovonici Danasa.
Kurti je uoči posete Svetskom ekonomskom forumu u Davosu govorio za švajcarski list Tages-Anzeiger i između ostalog rekao: „Naš problem je što naši zapadni partneri veruju da se Srbija vodi samo oportunizmom, da čeka kraj Putinove ere i da će tada biti jasno orijentisana ka Evropi. To je naivno. Aleksandar Vučić više iščekuje povratak Donalda Trampa u Vašington nego kraj rata u Ukrajini. 80 odsto stanovništva ima pozitivno mišljenje o Vladimiru Putinu. Srbija sebe vidi kao deo panslovenske, pravoslavne sfere van Evrope“.
Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, se ne bi složio sa Kurtijem jer ne vidi kako bi bilo koji od ta dva scenarija popravio srpsku poziciju u pregovorima sa Prištinom.
– Sa jedne strane, „deonice“ Donalda Trampa su u padu još od objavljivanja njegove kandidature. Trampovi lojalisti su koštali republikance pobede na međuizborima i doveli do blamaže u Predstavničkom domu gde će Kevin Mekarti biti lider jedne od najjalovijih većina u novijoj istoriji Kongresa. Republikanci danas većinski smatraju da će Ron Desantis biti budućnost partije, a ne Donald Tramp – navodi on za Danas.
Kako dodaje, s druge strane, takođe ne vidi kako bi bilo koji od realističnih ishoda rata u Ukrajini išao na ruku predsedniku Vučiću i Srbiji.
– Čak i Pirova pobeda Rusije, koja je danas više nego upitna, ne bi dovela do jačanja uticaja Moskve na Balkanu, već obratno. Zapad je rešen da izbaci Rusiju iz našeg regiona uz pomoć raznih inicijativa, od gasne diversifikacije do pojačanog diplomatskog delovanja SAD i EU. Rusiji je onemogućeno da bude fizički prisutna ( setimo se posete Lavrova) i njenu uticaj slabi u regionima koji su joj mnogo bitniji od zapadnog Balkana, kao recimo Kavkazu, gde i pored ugovornih obaveza nije u stanju da pomogne Jermeniji u konfliktu sa Azerbejdžanom, ili Siriji gde se povlači pred Turskom – ukazuje on.
Prema njegovim rečima, cilj ovakve Kurtijeve izjave je da Srbiju 2023. prikaže kao Srbiju 1999. godine, koja podržava antidemokratske snage kako u svetu, poput Putina i Sija, tako i u dvorištu svog najvećeg saveznika SAD.
A istoričar i politički analitilar Dragomir Anđelković za Danas kaže da Vučić vodi krajnje oportunističku politiku, čiji prioritet je opstanak na vlasti i nesmetano apsolutisticko vladanje.
– On nije opterećen ni personalnim simpatijama, niti ideološkim stavovima. To se vidi i po tome da je podržao Hilari Klinton na predsednickim izborima, a onda je ubrzo počeo da se zaklinje u prijateljstvo sa Trampom koji je tada pobedio. U sadašnjim okolnostima on nastoji da se dodvorava Bajdenovoj administraciji, čemu pogoduju i dugogodišnje veze koje ima sa Soroševim klanom. Otuda, Kurti nije u pravu. Vučic se drži principa – ko u Beloj kući na vladi, on je sa njim u paradi – navodi Anđelković.
Dragan Šormaz, osnivač Evroatlanskog saveta Srbije, pak smatra da Vučić nije naivan i da ima veliko iskustvo u politici.
– Svima je jasno da se rat u Ukrajini neće skoro završiti, a što se tiče Trampa kao predsedničkog kandidata republikanaca, sve je više pokazatelja koji govore da on ne može da pobedi na izborima, a i činjenica je da mu je sve manja podrška u partiji! Kurti nije u pravu! Kurti pokazuje neozbiljnost jer niko na onoga ko želi svoj ugled da popravi govoreći „preko plota“ loše o svom komšiji, ne gleda baš dobronamerno – ukazuje Šormaz.
A politikolog Cvijetin Milivojević podseća na propuste i Kurtija i Vučića.
– Kurti, čiji je prethodnik Haradinaj priznao da Kosovo nema svoju spoljnu politiku već je to isto što i spoljna politika SAD, verovatno da ima neku “dojavu” iz Vašingtona u vezi s tim. A što se našeg Vrhovnika tiče, on se već dvaput kladio na gubitnike na američkim izborima – prvi put na Hilari, drugi put na Trampa. Ovome drugome je čak, kao “svadbeni dar” poklonio besmisleni Vašingtonski sporazum kojim je “zamolio” Izrael da prizna Kosovo – zaključuje Milivojević. (www.danas.rs, Danas, L. Valtner, 19.1.2023)

Нема коментара:

Постави коментар