уторак, 24. јануар 2023.

Vučićevo obraćanje medijima: ucenjen čovek, uplašen narod

U sinoćnjem obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio je da bi mogao da prihvati francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa sa Kosovom. Kako je naveo, pred njega je postavljen izbor- prihvatiti plan ili će uslediti posledice prekida pregovora o pristupanju EU i povlačenja stranih investicija.
„Ako je izbor da dobijemo sankcije – a šta bi bila gora sankcija od povlačenja investicija – ili da s druge strane odmah prihvatimo sve što članstvo Kosova u UN znači, onda sam za put kompromisa, ma koliko on bio sporan“, objasnio je Vučić.
Anđelković: Manipulacija kako bi se izbegla odgovornost
Predsednik Vučić nam govori o ultimatumu, ali mi do sada nismo čuli od Evropske unije da je ultimatum Srbiji postavljen, kazao je za Medija centar politički analitičar Dragomir Anđelković. Po njegovim rečima, da bismo stvarno shvatili da se o tome radi, moraju da progovore oni koji to ne iznose, a za sada možemo samo da zaključimo da predsednik traži izgovore.
Anđelković je pri stavu da se radi o sofisticiranoj igri, kako bi onaj ko treba da donosi odluke izbegao odgovornost.
„Vučić kao predsednik ne treba o tome da donosi odluke jer to nije njegova ingerencija, ali Vučić je ujedno i predsednik SNS-a, vladajuće stranke i njegovi ministri postupaju u skladu sa odlukama na koje on utiče i njegova je ključna odluka, a on pokušava da se sakrije sa jedne strane iza EU koja navodno postavlja ultimatum i time preti građanima, a sa druge strane se sakriva iza građana, koji navodno treba da daju svoj sud na referendumu“, objasnio je sagovornik Medija centra.
Kako navodi Anđelković, čitavo jučerašnje obraćanje bilo je u funkciji izbegavanja odgovornosti onoga koji je do juče tvrdio da je ključni čovek ove zemlje.
Upitan da prokomentariše izjave da će na kraju “narod odlučiti“, Anđelković smatra da je referendum neophodan ako Srbija želi da prihvati nekakav plan koji je u suprotnosti sa aktuelnim Ustavom. „Ustav kaže da državni funkcioneri nemaju pravo da učine ništa na unutrašnjem i spoljnom planu što remeti integritet Srbije. Ako bi neko želeo da prihvati rešenje koje nije u skladu sa Ustavom RS i to je legitimno, ali morao bi prvo da promeni Ustav, što podrazumeva referendum. Sa druge strane, sama odluka o prihvatanju nekog sporazuma ne bi trebalo da bude na referendumu, jer je to pitanje političkog stava onih koji vladaju zemljom, ali pre toga oni bi morali da menjaju Ustav. Po mom mišljenju oni za tako nešto nemaju hrabrosti i ovde se zapravo radi o čitavom nizu manipulacija kako bi se izbegla odgovornost“, zaključio je Anđelković.
Korać: Vučić izrazio spremnost za suštinske pregovore i mirovni sporazum sa Prištinom
Predsednik Vučić je bio vrlo otvoren i rekao je da je Srbija suočena sa zahtevemo da na osnovu predloga koji mu je predočen što ranije zaključi sporazum sa Prištinom i da mu je rečeno ako to ne uradi, da će Srbiji biti uvredne sankcije, pre svega formalno zamrzavanje procesa priključenja i zamrznute investicije, kaže za Medija centar psiholog Žarko Korać..
„Vučić je rekao da je to shvatio vrlo ozbiljno i da bi taj pritisak doveo do toga da se Srbija praktično odvoji ne samo od evropskih integracija, već i od ostatka Evrope i izrazio je spremnost da na osnovu te platforme što ranije moguće počne da zaista suštinski pregovara sa Prištinom da bi se konačno zaključio jedan mirovni sporazum i da bi se našlo političko rešenje za odnose Beograda i Prištine“, ocenjuje Korać.
Naš sagovornik uviđa da je to vrlo različito od svega što smo čuli od njega za ovih deset godina i vrlo različito od onoga što je međunarodna zajednica od njega tražila, dakle ovo su bili predstavnici Evropske unije i SAD. „Drugim, rečima on je izložen vrlo jasnom pritisku i moj utisak je da je on taj pritisak shvatio krajnje ozbiljno“, kazao je Korać.
Stojanović: Plašenje naroda i izazivanje straha
Kako navodi Boban Stojanović za Medija centar „ne znam kako smo nakon deset godina snage Srbije, najboljeg položaja u svetu, poštovanja i uvažavanja, jačanja Srbije na međunarodnom planu i velikih međunarodnih pobeda došli do toga da tzv. petorka dođe sa ovakvim pretnjama o sankcijama i slično ukoliko se predlog ne prihvati“.
Prema njegovoj oceni nije sasvim izvesno da li su pretnje takvim sankcijama tačne i da li postoje, „posebno jer bi to bile vaninstitucionalne sankcije ili se iza ovog Vučićevog načelnog prihvatanja sporazuma kriju pritisci i ucenjivanje njega samog i političke podrške njemu samom“, rekao je on.
Naš sagovornik je smatra da je jučerašnja konferencija služila za plašenje naroda i izazivanje straha, za pokušaj da se sve predstavi kao neizlazna situacija iako nije objašnjeno otkud takve pretnje koje do sada nikad nismo imali iako smo sada “nikad cenjeniji u svetu”.
„Sada na teren izlaze istraživači i treba videti Vučićevu komunikaciju od narednog ponedeljka kada dobije sve rezultate istraživanja, odnosno da vidimo da li je ovakvim pretnjama uspeo da ubedi građane da možda treba razmisliti o prihvatanju sporazuma. Pošto bilo kakvo prihvatanje nezavisnosti Kosova apsolutno nije prihvatljivo za birače u Srbiji, a posebno ne za birače SNS-a“, poručio je Stojanović.
Milivojević: Evropska unija računa da je Vučić taj koji će dovršiti odricanje Srbije od Kosova
Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je da u ovoj zemlji sve ključne odluke donosi isključivo Aleksandar Vučić, iako je njegova ustavna pozicija protokolarna i nije na njemu da takve odluke donosi, ali je realnost takva da ih donosi.
Milivojević je za Medija centar rekao da krivica u ovom trenutku nije samo na Srbiji, a opet delimičan razlog za to što u ovom trenutku najjači i najglasniji predstavnici EU imaju dosta licemeran odnos prema Srbiji je činjenica da se na sve to nadovezala priča sa rusko-ukrajinskim ratom.
„Napredak Srbije u mnogim poljima kada je reč o pregovorima o integraciji Srbije ka EU u nekim segmentima ide brže nego što je to bio slučaj sa nekim zemljama koje su davno primljene u EU, poput Bugarske i Rumunije, koje su iz geopolitičkih razloga primljene ekspresno i paralelno su primane u NATO kao vid štita prema Rusiji. Ove zemlje su, ni krive ni dužne, poranile u Evropsku uniju i u mnogo čemu kaskaju za celim Zapadnim Balkanom, koji nije u EU”, kazao je on.
Po njegovoj oceni, licemerje čelnih zemalja EU se ogleda i u tome što njih apsolutno ne zanima manjak vladavine prava i slobode medija .
„Evroparlamentarci koji su posredovali u pregovorima vlasti i opozicije oko izbornih uslova vrlo licemerno su saslušali želje opozicije, a onda su ispoštovali volju vladajuće stranke. Njih boljitak građana Srbije ne zanima nešto preterano, već ih zanima opstanak Vučića na vlasti. Sve dok je Vučić konstruktivan po pitanju svih pitanja, koje se zove odricanje od Kosova”, objasnio je Milivojević.
On smatra da je sve ovo što se trenutno dešava jedna vrsta nastavka te priče.
„Evropska unija očigledno računa da je Vučić taj koji će dovršiti odricanje Srbije od Kosova. Na strani Prištine se za ovih deset godina promenilo barem sedam do osam pregovarača, a Vučić je sve vreme glavni pregovarač u ime Srbije, bilo da je bio premijer, bilo da je potpredsednik vlade ili predsednik. Dokle god je Vučić spreman da ćuti da ZSO na osnovu Briselskog sporazuma ne može da bude formirana jer to „nije u skladu sa Ustavom Kosova“ kako kaže premijer Kurti, a Vučić paralelno ćuti na to da nije nezavisno Kosovo u skladu sa Ustavom Srbije, on će biti čovek koga EU trpi ili više-manje podržava”, ocenio je sagovornik Medija centra.
Milivojević smatra da je priča o referendumu izgovor za strance koji Vučića pritiskaju da se odrekne Kosova, ali je istovremeno i jedna vrsta mamca za opoziciju u Srbiji. „Ako se tako ulazi u jednu priču koja se tiče nečega što je osnovni identitet jedne države i tiče se dela teritorije, onda prvo treba pokušati da se promeni Ustav, a tek onda građanima ponuditi opciju da KiM nije deo Srbije. Takva vrsta promene Ustava nikada ne bi prošla ovde i protiv toga bi glasali i birači SNS. Referendum je ujedno jedna vrsta taktičkog manevra prema Zapadu da se na neki način Zapad odobrovolji jer on mora da pita narod.”, kazao je on.
Međutim, kako navodi naš sagovornik, Vučić takve odluke ne može da donese jer nije ovlašćen ni da pregovara, „prebacivanje konačne odluke na građane može izgledati kao beg od odgovornosti, ali on tu odgovornost zapravo i nema, to je na Narodnoj skupštini i to što je juče išao da nešto referiše Vladi RS i Ani Brnabić, zapravo bi trebalo da je obrnuta stvar”, zaključio je Milivojević.
Biserko: Bez obzira na Vučićev “poraz”,  ovo je pozitivan scenario
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ističe da se ceo svet i Evropa nalaze u ratnim okolnostima i da je agresija na Ukrajinu temeljno promenila bezbednosni okvir. „Evropa i Zapad generalno su imali za cilj ovim pritiskom na Vučića da zatvore jedan mogući front. Od kada je ambassador Hil došao u Beograda traje jedan proces pripreme predsednika Vučića za evropsku orijentaciju. U poslednih deset dana su bile tri veoma važne delegacije. Jedna je bila Američka, u čijem sastavu je bio predstavnik Pentagona, što je inače neuobičajeno i sa tog sastanka nemamo nikakve prave informacije. Drugi sastanak je bio sa nemačkim ambasadorima iz regiona, sa kojeg, takođe, nemamo nikakve informacije, pritom treba imati u vidu da je Nemačka najveći investitor u Srbiji i najveći davalac podrške i pomoći godinama i da se Vučić od kada je Angela Merkel sišla sa vlasti okrenuo protiv Nemačke i orijentisao na Sjedinjene Američke Države. Treća delegacija je došla sa usaglašenim stavom svih EU zemalja, čak i onih pet koje nisu priznale Kosovo. Na stolu je jedna ponuda iza koje stoje sve Evropske zemlje, Amerika i NATO, tako da Vučić nije imao velikog izbora”, objašnjava Biserko.
Ona smatra da ono što je predsednik Vučić izneo u javnost i rekao da je njemu rečeno da će uslediti ako Srbija ne prihvati taj papir je više nego dramatično, jer Srbija ne može da izdrži tu vrstu sankcija.
„To bi značilo povlačenje investicija, ukidanje finansijske pomoći, uvođenje viza i tome slično, što direktno pogađa sve građane Srbije. Treba imati u vidu činjenicu da većina građana odlazi iz zemlje, ali na Zapad, ne u Rusiju. Šizofrena situacija građana u Srbiji je deo medijske kampanje koja traje deset godina i koju je sam predsednik Vučić inicirao i inspirisao. On je u situaciji kada mora da pravda svoje okretanje. Već imamo neke iskorake u medijskoj politici, ali to još nije dovoljno, i nemamo još uvek reakciju Moskve. Moskva se neće tako lako povući odavde. Međutim, činjenica je da Srbija pripada evropskom krugu zemalja i da je ovo poslednji trenutak da se Srbija sabere i prihvati novonastale okolnosti i odrekne se svoje imperijalne politike koju se niko do sada od raspada SFRJ nije odrekao i da prihvati to što je na stolu”, navodi Biserko.
Ona ističe da nije reč samo o okvirnom sporazumu, već se radi o određenoj ekonomskoj pomoći i raznim drugim stvarima koje trebaju Balkanu za stabilizaciju i otvaranje evropske perspektive.
„Poslednju deceniju je Balkan u svojevrsnoj regresiji, gde dominiraju autoritarni lideri koji su iskoristili priliku kada Zapad nije obraćao pažnju da sprovode svoje sopstvene ambicije i agende i da traže alternativne partnere gde je netransparentnost omogućila još veći stepen korupcije. Ovde se govori da su Rusija i Kina naši oslonci, međutim, Kina sa svojim inevsticijama zapošljava svoje radnike i donosi vrlo skupe kredite, a Rusija je anektirala naš energetski sitem. Biće jakih reakcije sa druge strane jer suviše dugo traje proruski lobi. Već su najavljeni protesti u Kosovskoj Mitrovici, a zna se da su Vagnerovci bili na granici, zbog kojih je zapravo i dolazio predstavnik Pentagona jer postoje osnovane sumnje da će praviti terorističke akte po Evropi. Zbog toga Amerika mora da obezbedi ovaj front i da pokuša da potisne uticaj Moskve”, smatra Biserko.
Bez obzira na Vučićev “poraz”, sa njene tačke gledišta ovo je pozitivan scenario. „Vučić će dugo  ostati na vlasti i treba reći da je taj obrt dobar, iako će svakako trpeti kritike. Vučić je u svom obraćanju krivicu svalio na Kurtija- da on izaziva tenzije i nestabilnosti, što nije tačno. Sve te incidente provocira Srbija, dovođenjem vojske i Vagnerovaca na granicu sa Kosovom. Nije još isključeno da tu neće biti nekog sukoba, ali se nadam da SAD imaju uvid i da će kao do sada zaustaviti potencijalne sukobe”, zaključila je Biserko. (www.mc.rs, portal, 24.1.2023)

Нема коментара:

Постави коментар