недеља, 15. јануар 2023.

Cvijetin Milivojević: Beograd na vodi predivno izgleda, opozicija maši poentu

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je u Novom danu da se ne slaže sa kritikama većeg dela opozicije na račun predsednika Aleksandra Vučića zbog toga što se "slika na auto-putevima". Ocenio je da je izgradnja auto-puteva dobra stvar i da opozicija ne treba zbog toga da se podsmeva Vučiću, već da insistira na pitanjima koliko ti putevi koštaju i da li se poštuju ugovoreni rokovi.
„Kad Vučić priča o prugama i putevima, ja se ne smejem tome, ne sme da se smeje ni opozicija, to su dobre stvarei. Drugu stvar opozicija ne razume – da vidimo rokove i koliko to košta. Nije pitanje zašto se slika na auto-putevima, hvala Bogu da se slika, nek’ se slika“, poručio je Milivojević.
Opozicija, prema njegovim rečima, treba da istera na čistac zašto je Moravski koridor za, kako je rekao, 300 miliona evra skuplji u odnosu na prethodnu ponudu, i zašto na izgradnji puteva i pruga moraju da budu angažovani malo Rusi, i malo Kinezi, i malo Amerikanci, i malo Azerbejdžanci itd.
„Beograd na vodi, pa predivno izgleda! Kakvo rušenje Beograda na vodi!? Ko priča o rušenju? Tu je deo opozicije progutao tu udicu. Ali ima drugo pitanje – čiji je Beograd na vodi, zašto je Srbija vlasnik samo 30 odsto ako smo dali sve, i ko je vlasnik tih 70 odsto“, kazao je Milivojević.
Na pitanje da li Vučićevi učestali obilasci gradilišta sugerišu na to da nam se bliže izbori, Milivojević je odgovorio da to niko ne zna, pa „čak ni Đilas koji je dogovorio sa Vučićem vanredne izbore“ u Beogradu.
Ukazao je, međutim, na to da odbornici SNS-a u Skupštini grada Beograda nisu glasali protiv smene Aleksandra Šapića sa mesta gradonačelnika, kada je opozicija pokrenula tu inicijativu, već jednostavno nisu glasali. To, prema njegovim rečima, može značiti da je Šapić privremeno rešenje i deo dogovora Vučića i Đilasa o vanrednim izborima.
Zašto Šapić nije tužio Vučića nego mene?
Upitan da prokomentariše odluku gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapić o besplatnim udžbenicima i vrtićima, Milijevojević je rekao da ne bi mogao da govori u tome, jer je prvi čovek grada u sudskom sporu sa njim.
„Tužio me je zato što smatra da sam doveo u pitanje kredibilitet njegovog naučnog zvanja (…) Nisam ja doveo kredibilitet njegovog naučnog zvanja u pitanje, Aleksandar Vučić je u jednom intervjuu 2019. rekao da ne samo da Šapić nema doktorat, nego nije prošao ni pored neke škole“, podsetio je gost Novog dana.
Dodao je i kako Šapić spor protiv njega vodi iz pozicije gradonačelnika i ne dolazi na ročišta već šalje svoje advokate.
„Ja sam bez advokata, jer mislim da me brani istina“, rekao je Milivojević i upitao zašto Šapić nije tužio Vučića nego njega.
 
Vučić ne može pred Amerikancima da se poziva na Ustav, a istovremeno ga sam krši
Pojedina israživanja, međutim, ukazuju da je homogenost unutar SNS-a u padu, te da je vladajućoj stranci neophodan neki vid rebrendiranja i prepakivanja, o čemu piše i ovonedeljni NIN.
Ako Vučić zaista formira „srpski blok“, navodi NIN, Vučić bi konačno mogao da ispuni obećanje da uskoro više neće biti predsednik SNS-a, jer će predvoditi taj novi pokret, kako god se on zvao i ko god bude u njemu.
Milivojević je podsetio da stalno broji koliko je već puta Vučić javno oročio da će se povuči sa mesta predsednika stranke.
„Dvadeset i dva puta se oročavao kada će se povući“, istakao je Milivojević i podsetio kako se Vučić nedavno u intervjuu jednoj televiziji branio rečima da je „Cvijetin Milivojević nikakav pravnik“.
Vučića je verovatno zabolelo što sa rekao da čovek koji ne poštuje član 115 Ustava, ne može da se poziva na Ustav pred predstavnicima Vašingtona, dodao je gost Novog dana.
Milivojević je rekao i kako Vučić nije tek tako došao na vlast, nego su prethodno komandu dale Nemačka i Rusija, jer je „i jednima i drugima nešto obećno“.
Ocenio je i da se EU pravi gluva i slepa na sve što se događa građanima Srbije, a istovremeno nagrađuje samo poteze Aleksandra Vučića koji idu u pravcu odricanja od Kosova.
To, kako je rekao, licemerje je uzrok manje podrške EU u Srbiji. Milivojević je mišljenja da bi na fer referendumu o prijemu u EU pod istim uslovima pod kojima su primljene druge države, 80 odsto građana Srbije glasalo za pridruživanje Uniji, ali da većina ne može da podrži odricanje od 17 odsto sopstvene teritorije.
Ako je to mera kompromisa, da zahvalimo Kurtiju što ne formira ZSO
Gost Novog dana je rekao i kako je očekivao da će imenovanje Kristofera Hila za ambasadora SAD u Beogradu, značiti da će biti biti ponuđen neki zaista konstruktivan sporazum o Kosovu, budući da je Hil bio deo tima Ričarda Holbruka koji je bio konstruktor Dejtonskog sporazuma, a prema kom se ni jedna strana u BiH ne oseća ni kao potpuni pobednik, ni kao potpuni gubitnik.
Dejton, prema Milivojevićevim rečima, zato i funkcioniše i u BiH se već 27 godina nije desio nijedan veći međuetnički incident.
U slučaju Kosova, istakao je Milivojević, „emisari Vašingtona“ nažalost nisu ponudili nešto tako.
„(Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek) Šole doneo je ponudu – dobićete Zajednicu srpskih opština po kosovskom ustavu. Ako je to mera kompromisa, milsim da Srbija treba da se zahvali Kurtiju što ne dozvoljava ZSO. Po ustavu Kosova ne postoji takva vrsta zajednica, a da ima izvršnu moć“, podsetio je.
Takva ZSO, a da Srbija pritom svojim nečinjenjem dozvoli ulazak Kosova u UN, prema Milivojevićevim rečima, nije nikakav kompromis.
Stoga je ponovio i da Srbija ne bi trebalo da uvodi sankcije Rusiji, iako postoje moralni razlozi za to, ali je, prema njegovim rečima, u nacionalnom interesu da se ne gura prst u oko jednom od dva garanta teritotijalnog integriteta Srbije u Savetu bezbednosti UN. (www.rs.n1info.com, TV N1, emisija “Novi dan”, voditeljka Marija Šehić, 15.1.2023)

https://n1info.rs/vesti/cvijetin-milivojevic-beograd-na-vodi-predivno-izgleda-opozicija-masi-poentu/

Нема коментара:

Постави коментар