петак, 2. децембар 2022.

Šta su motivi za smenu Šapića, a šta za uzdržano glasanje stranačkih i koalicionih partnera

 Dva dana posle sednice Skupštine grada Beograda na kojoj se glasalo o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića, i dalje se spekuliše o motivima. Zašto opozicija na dnevni red stavlja nešto za šta, očigledno, nema većinu i, sa druge strane, zašto su odbornici vladajuće većine bili uzdržani pri glasanju za smenu svog člana.
Smena gradonačelnika bila je tema sednice Skupštine Beograda, i to na zahtev opozicije. Šapić nije smenjen, a na pitanje Insajdera čemu služi stavljanje na dnevni red teme za koju očigledno nemaju većinu, inicijatorka smene i odbornica Stranke slobode i pravde Mila Popović kaže – morali su da reaguju, prekršio je zakon, pored ostalog, nelegalnom dogradnjom porodične kuće.
„Zato što je jako važno da reagujemo na to što gradonačelnik krši zakon. dakle, onog momenta kada se u javnosti pojavila info da je Šapić prekršio zakon mi smo odmah reagovali i pokrenuli inicijativu za njegovu smenu“, kaže Popović.
Politički analitičar Cvijetin Milivojević taj potez vidi kao pokušaj da određene stranke sebe u očima građana ponovo pozicioniraju kao opoziciju.
„Gledajući iz ugla Stranke slobode i pravde bila je namera da pokažu da su oni zapravo opoziciona stranka. U većem delu opozicione javnosti postoji utisak i kritika zašto je gospodin Đilas žurio sa tim sastankom sa Aleksandrom Vučićem i zašto je navodno priznao pobedu i svojim odlaskom indirektno poklonio pobedu Vučiću“, dodao je Milivojević.
Od 110 odbornika, 44-oro glasalo je za, nedovoljno da opozicija smeni Aleksandra Šapića sa mesta gradonačelnika. Samo jedan odbornik glasao je protiv dok su ostali, inače Šapićeve stranačke i koalicione kolege, bili uzdržani. Šapiću to međutim nije sporno.
„Ja koliko znam SNS i SPS nisu glasali za moju smenu. Ukoliko vi to tumačite... možda, možda mi šalju signal neki... ne znam, ne znam, ja ne mogu to da znam. Ponavljam ja na svakoj skupštini mogu biti smenjen i sasvim sam okej sa tim“, rekao je juče Šapić.
Za razliku od gradonačelnika, analitičari smatraju da se uzdržanim glasanjem šalje jasna poruka – ovo je oročena gradska Vlada.
„Zašto nisu glasali protiv njegove smene, e to je poruka Šapiću. Šapić nije izbor gradskog odbora SNS-a, on je oktroisani gradonačelnik koga je nametnuo protivno volji sns-ovih članova Vučić. On je Vučićev izbor, i kao takav on je oročen, i njemu je poručeno ne zaboravi ti si oročeni gradonačelnik i kad nam predsednik Vučić kaže mi ćemo ti uskratiti podršku“, ističe Milivojević.
Smena Šapića značila bi prevremene gradske izbore o kojima se govori još od zatvaranja birališta u aprilu, a posle sastanka Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića. Ako bi prevremeni lokalni izbori bili u martu, kao što se pominjalo, jedino izvesno je da bi  Šapićevu smenu tada  mogla da inicira vladajuća većina ili da on sam podnese ostavku. Do eventualne nove inicijative opozicije za smenu gradonačelnika, mora da prođe šest meseci. (www.insajder.net, TV Insajder, 1.12.2022)

Нема коментара:

Постави коментар