уторак, 27. децембар 2022.

Novi izbori u Beogradu pod tri znaka pitanja

Opozicija se nada da će ih biti u 2023, ali je uhvaćena na krivoj nozi: Za sve se pita vlast, a ona ima bar tri preča prioriteta
Od prethodnih beogradskih izbora prošlo je tek osam meseci, a opozicija uveliko spominje mogućnost da bi već u martu mogli ponovo pred birače u prestonici. Takvu mogućnost prvi je najavio predsednik SSP-a Dragan Đilas, a s tim su se složili i gotovo svi ostali opozicioni lideri. Međutim, datum izbora određuje vlast, a utisak je da ona ima tri veća prioriteta, a to su Kosovo i Metohija, ekonomska kriza i nabavka energenata. Zbog toga analitičari ne očekuju izbore pre naredne jeseni ili 2024. godine.
O prevremenim beogradskim izborima govori se praktično od trenutka kada je prethodno glasanje u prestonici završeno odnosno kada su Đilas i predsednik Aleksandar Vučić imali sastanak nakon čega je lider SSP-a najavio da će se izbori u glavnom gradu održati već u deembru ove godine ili narednog marta.
Jasno je da je prva opcija otpala s tim što Đilas i dalje gaji nadu da je druga mogućnost za beogradske izbore realna i pritom prebacuje lopticu u dvorište ostatka opozicije.
Kako je istakao, SSP traži izbore od prvog dana i pritom je pozvao opoziciju da se o tome konačno izjasni.
- Vreme je da se i ostale opozicione stranke izjasne da li žele prevreme izbore u Beogradu na proleće ili ne. Opozicija uvek treba da traži nove izbore - poručio je Đilas i dodao da je " siguran da će izbori biti sledeće godine".
Da li je opozicija spremna za izbore?
Nakon tog Đilasovog poziva većina opozicionih lidera se izjasnila da želi nove izbore pogotovo u Beogradu pošto smatraju da je u prestonici, kako kažu, vlast najranjivija.
Međutim, veliko je pitanje koliko je zaista opozicija spremna za nove izbore ako se ima u vidu da se največa opoziciona lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda" razjedinila praktično dan nakon glasanja?
Aleksić: Otkud Đilasu pravo da poziva na izbore koje je dogovorio s Vučićem
Da odnosi predstavnika te nekadašnje koalicije nisu dobri svedoče i reči potpresednika Narodne stranke koji je izjavio da "ne razume pravo Đilasa da poziva na neke izbore koje je dogovorio s Vučićem".
- Prerano je govoriti o izborima u Beogradu, gde smo videli da postupak za smenu Aleksandra Šapića nije dao rezultate. Ne vidim razloge za održavanje tih izbora, izuzev ako to nije dogovor Đilasa i Vučića. Ukoliko bude tih izbora ipak, mi ćemo doneti odluku s kim ćemo na te izbore - rekao je Aleksić.
Takođe, ne treba zaboraviti da beogradske izbore raspisuje predsednik gradske skupštine odnosno Nikola Nikodijević koji je predstavnik vladajuće koalicije SNS-a i SPS-a pa, pre svega, od volje vlasti zavisi da li će žitelji prestonice izaći na glasanje već u martu.
"Potrebno vreme za kvalitetnu kampanju"
Izvršni direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović smatra da izbori u Beogradu neće biti održani već na proleće.
- Lideri opozicije moraju da kažu da jesu za izbore tako rano, ali mislim da trenutno nije spremna za tako nešto. Potrebno joj je vreme za kvalitetnu kampanju. Utisak je da su se ljudi zasitili izbora i da prethodnih dana nije bilo ni sukoba između vlasti i opozicije - ocenjuje za "Blic" Lacmanović.
Kako kaže, vlast trenutno vodi računa o većoj brizi.
- Vlast je sada zaokupljena situacijom na Kosovu i ekonomskom krizom kao i energetskim sektorom pošto je ratom u Ukrajini pogođen praktično ceo svet. To joj je daleko važnije pitanje od vanrednih izbora pogotovo što je vlast tek formirana. Zato mislim da je realnije da imamo izbore eventualno na jesen ili 2024. godine - naglašava Lacmanović.
"Đilas dao legitimitet SNS-u da formira gradsku vlast"
I politikolog Cvijetin Milivojević deli mišljenje da je sudbina beogradskih izbora nije u rukama opozicije.
- Sudbina tih izbora nije u rukama ni Đilasa koji je još 11. aprila dao legitimitet Vučića da odlučuje o tome pošto je otišao sa njim na razgovor. Iako ni predsednik Srbije ne može da odlučuje o datumu beogradskih izbora nego predsednik skupštine Beograda. Odlaskom kod Vučića Đilas je dao legitimitet i SNS-u da formira gradsku vlast iako je u tom trenutku ishod izbora bio veoma neizvestan - podseća Milivojević.
Kako kaže, sigurno je da izbori neće biti kada to poželi opozicija nego vlast.
- Čak je i sam Đilas rekao da izbori možda neće biti u martu nego kasnije jer Vučić želi da spoji sve izbore. Posle svega, mogu da kažem da je Vučić još jednom uhvatio na krivoj nozi Đilasa. Tako da će izbora u Beogradu biti samo kada vlast to bude htela - zaključuje Milivojević. (www.blic.rs, Blic, Marko Tašković, 27.12.2022)

Нема коментара:

Постави коментар