понедељак, 26. децембар 2022.

Велики повратак или политички маркетинг

КОЛИКО ЈЕ РЕАЛАН ОПТИМИЗАМ У ДЕМОКРАТСКОЈ СТРАНЦИ
Да ли је Демократска странка на путу великог повратка као што је у интервјуу за лист „Политика” изјавио председник ИО ДС-а Саша Пауновић или је то у домену научне фантастике? Колико је то реално, имајући у виду да нико не види на основу чега демократе гаје оптимизам, показаће време. Ипак, некада владајућа странка, која је пуних 12 година у Србији имала кључну политичку улогу, на стазе повратка може да се врати само уколико се врати политичка енергија која је ДС некада красила.
Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да иако су те најаве политички и маркетиншки разумљиве, те најаве о повратку ДС-а на велика врата су, најблаже речено, преурањене, ако не и потпуно сумњиве. За „Политику” ипак каже да треба истаћи да вештим позиционирањем Зоран Лутовац успева да практично мртву странку врати пре свега у Скупштину Србије и на политичку сцену.
„То јесте својеврстан успех, тако је ДС избегао судбину неких других својих деривата, као што су Либерално-демократска партија или Нова странка, који су практично завршили свој политички живот. Тај повратак у републички парламент даје наду и јесте важан, али је то само први корак, недовољно за најављени камбек”, каже Ђорђе Вукадиновић.
Оно што заиста даје основа или макар наду челницима ДС-а да размишљају и дају овакве изјаве јесте чињеница да су се они вратили у живот и да им је политичка позиција унутар грађанског дела политичке сцене релативно повољна јер су остали по страни од великог сукоба унутар „Уједињених” између ССП-а и НС-а, тако да се они сада посматрају као нека врста миротвораца и посредника у евентуалном будућем укрупњавању политичке сцене између Ђиласа, Јеремића и Поноша.
То је оно што им даје наду и основ да размишљају на тај начин. Пре маштања и размишљања потребно је да мало обједине своје снаге и да успоставе сарадњу са својим бившим председницима и да нешто од тих спаљених мостова изграде ако могу. Треба да се обрате и бившим члановима и оснивачима који имају богато политичко искуство и који би могли да им помогну у евентуалном политичком камбеку.
Да би Демократска странка поново била стабилна политичка опција у Србији, потребно је за почетак да кадровски ојача, да направи јак организациони тим који ће објединити све политичке функционере који су спремни да се врате у политику, а уз то неопходна је финансијска консолидација. Да би били привлачи бирачима, потребно је да њихови лидери и идеје буду снажни и да имају адекватне одговоре не само на политичку већ и на, рецимо, кризу на Косову и Метохији. Избор Саше Пауновића, који је у четири мандата побеђивао на изборима у Параћину, за првог оперативца странке корак је у добром правцу, али је то далеко од позиције и утицаја који су демократе некада имале.
Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да се Саша Пауновић вратио у ДС и одмах постао председник ИО, и то после кратке паузе, јер је супротно одлуци странке 2020. изашао на локалне изборе у Параћину. За наш лист каже да разуме његов оптимизам јер је он био успешан градоначелник Параћина и да је један од ретких који је био биран 2016. године, а није био из СНС-а.
„Србији је потребна нека од тзв. традиционалних странака који имају богату политичку историју и ДС постоји више од један век. ДС је странка националног центра и партија је с најдужом традицијом. Један од разлога за његов оптимизам је чињеница да од странака које су од 1990. године настајале, то су радиле из окриља ДС-а. Било је више раскола у ДС-у и данас најјача опозициона Странка слободе и правде настала је из ДС-а. Ту евентуално може да се темељи оптимизам Пауновића, све друго не иде у прилог тој странци. Лепа је ствар што је та странка после дуго времена ушла у Народну скупштину и поново има одборнике у Скупштини Београда, па је јасно да ће на дуге стазе опстајати. Е сад, да ли ће она ускоро бити оно што је била почетком 2000. године, да буде странка власти, питање је на које се не може дати позитиван одговор”, каже Миливојевић.
Ипак, да све неће ићи тако глатко сведочи и то што је Саша Пауновић у интервјуу нашем листу, између осталог, рекао да су „припадници старог естаблишмента, који су управљали странком из сенке годинама, сплеткарењима и прављењем кланова постављали и смењивали председнике, ’жарили и палили’ док је ДС био у власти и који су били за компромис и сарадњу с режимом, изгубили у том окршају”.
Вида Огњеновић: Мали корак за велику странку
Један од оснивача Демократске странке Вида Огњеновић каже да нико на тако нешто не би требало да има коментара. За „Политику” каже да верује да то и не треба да се коментарише јер је само то што је речено – коментар. „Само се питам а шта је добитак господина Пауновића, могу ли знати? А питам се да ли је добитак странке то што је Пауновић постао председник извршног одбора. Мали корак за велику странку”, закључује Вида Огњеновић. (www.politika.rs, лист „Политика“, Дејан Спаловић, 26.12.2022)

Нема коментара:

Постави коментар