среда, 21. децембар 2022.

Četiri su ključna razloga zbog kojih Šapić želi da ostane na čelu Beograda, kamen spoticanja je samo jedan

 Na kraju ove 2022. godine ponovo se potežu stara pitanja o novim beogradskim izborima. Retki su oni koji istinski veruju da će ih biti sledeće, 2023. godine, međutim, jedan čovek se za svaki slučaj ozbiljno priprema. Reč je o gradonačelniku Aleksandru Šapiću koji je već počeo sa kampanjom, čiji su motivi, ciljevi, ali i potencijalni problemi na samom startu jasno vidljivi.
Već na početku Šapićevog mandata bilo je jasno da će novi gradonačelnik “ratovati” na dva fronta – protiv opozicije, ali i članova svoje stranke u kojoj očigledno ne ubira simpatije. Poslednjim potezom, a to bi bila najava besplatnih vrtića i udžbenika, pokazao je da je pripremljen na ovu “duplu” borbu.
I to po modelu zahvaljujući kojem se godinama održavao na čelu opštine Novi Beograd.
To bi otprilike izgledalo ovako – daj građanima nešto što im zaista znači, nešto besplatno, nešto na popust, na kupon ili karticu, zakrpi ulicu, pokaži interesovanje i rejting je tu.
Ostanak na vlasti uz saglasnost kolega
Govoreći o Šapićevim ključnim motivima za ovako rani ulazak u predizbornu kampanju, dok je još neizvesno da li će i kada biti izbora u Beogradu, politikolog Cvijetin Milivojević kaže:
“Jasno je da je Šapić u kampanji, pogotovu što je upravo dobio ohrabrujuće vesti od lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da bi se novi beogradski izbori mogli održati na kraju iduće godine. Znači, ne onako kako su nam prvo rekli, u decembru 2022. Ili u martu 2023. Zato Šapić sad ima dovoljno vremena, a i motiva za ovu kampanju”, navodi Milivojević za “Novu”.
Tih motiva je, kako dalje navodi, najmanje četiri.
“Da se održi na vlasti u gradu, to je pod brojem jedan. Zatim da pokuša da stekne naklonost i stranačkih kolega, ali i glasača i simpatizera SNS koji ga još doživljavaju kao strano telo. Pod tri bi bilo da dokaže da je bio u pravu kad je uprkos protivljenju članstva rešio da utopi svoj SPAS u SNS i naposletku mislim da je reč o njegovoj ličnoj političkoj bici da dokaže samom sebi da može da bude uspešan političar. Kao što je bio u vrhu vaterpola. Doktor Šapić jednostavno ima potrebu da se dokazuje u nečemu u šta se jednostavno ne razume i dokaže nam da sve što dotakne pretvori u zlato”, navodi Milivojević.
Jedini problem Aleksandra Šapića je upravo lider stranke kojoj pripada – Aleksandar Vučić.
“Šapić mora da ubedi Vučića da je on pravi izbor za gradonačelnika i nakon sledećih izbora. Iako će, po svemu sudeći, upravo Vučić opet predvoditi sve liste. Zaista se nadam da opozicija na takve izbore neće opet pristati”, navodi Milivojević.
Džaba sve bez Vučića i režimskih medija
Da je upravo predsednik SNS glavni kamen spoticanja u Šapićevoj nameri da ostane na čelu Beograda smatra i Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.
 “Svako vođenje sistema na lokalnom ili nacionalnom nivou je kampanja. Nije neuobičajeno da funkcioneri na početku mandata ili u prvih godinu dana uvode nove stvari, drugačije, prave velike promene, pa i da posežu za populističkim merama sličnim Šapićevoj najavi o besplatnim udžbenicima i vrtićima. Činjenica je da SNS loše stoji u Beogradu, a činjenica je i da Šapić loše stoji u svojoj stranci. Tako da je jasno da radi na tome da poboljša i svoj rejting, ali i rejting stranke. Ovo jeste vid borbe za njegovu političku poziciju, međutim, da bi sve to imalo efekta potrebna mu je pomoć režimske medijske mašinerije, za koju nisam siguran da je u ovom trenutku ima, s obzirom da nije najpopularniji u stranci”, kaže Milenković za “Novu” i zaključuje:
“Ključna stvar u celoj ovoj priči biće podrška Vučića. Ukoliko je bude imao, a samim tim i prorežimskih medija, Šapić će imati uspeha. Ukoliko ona bude izostala teško da će sve ovo imati nekog efekta”. (www.nova.rs, portal, Jelena Jelovac, 21.12.2022)

Нема коментара:

Постави коментар