уторак, 10. мај 2022.

Gosti N1: Opozicija se raspala pre rezultata, odlazak kod Vučića autogol Đilasa

Politikolozi Cvijetin Milivojević i Boban Stojanović ocenili su u emisiji Novi dan da se opozicija raspala pre objavljivanja zvaničnih rezultata o izborima, kao i da je mnogo doprinela ovakvoj političkoj situaciji u zemlji. "Opozicija je dozvolila bez puno traženja i zahteva da još jedne izbore dobije Aleksandar Vučić, sa vanustavne pozicije predsednika stranke. Takođe, imali smo autogol, kada je predsednik najveće opozicione stranke u Beogradu dozvolio sebi, da u trenutku kada izborni proces nije ni bio blizu završetka, uđe i arbitrira zajedno sa neustavnim predsednikom Republike, i odluči da zbog rezultata 55:55, idemo na ponovljene izbore koji ne odgovaraju nikom - sem SNS-u", naglasio je Milivojević. "Nakon svega ovoga, više ne znam šta da mislim. Ne znam o kojoj ćemo opoziciji da pričamo, kao i o kom formatu, jer ukoliko se ponove ti izbori, svi ovi koji su učestvovali na ovim izborima će proći lošije", istakao je Stojanović.
„RIK ne saopštava konačne rezultate parlamentarnih izbora zbog ponavljanja izbora na jednom mestu i jednog mandata koji će u okolini Bujanovca pripasti ili rusofilskom Dačiću ili kooperativnoj stranci nacionalne manjine Albanaca. Reč je o Velikom Trnovcu, najvećem albanskom mestu u okolini Bujanovca, i od toga će zavisiti kapacitet za pregovore Ivice Dačića, da li će imati 31 ili 32 poslanika u parlamentu“, kaže Milivojević.
Prema njegovim rečima, radi se o svojevrsnoj „poruci Ivici Dačiću (od strane SNS) da smanji zahteve u pregovorima za dva nivoa vlasti“.
Stojanović se ne slaže da je ponavljanje izbora poruka Ivici Dačiću od strane Srpske napredne stranke, već da je u pitanju "borba za novac" koji se dobija na osnovu tog jednog mandata".
" Dačić očigledno neće da se odrekene tih 3.000 evra mesečno, a i zašto bi se odrekao kada može, i kada je utvrdio nepravilnosti na tom biračkom mestu pre 10 dana, kada su poslednji put bili održani izbori tamo. On se bori za taj novac, a Albanci se bore za to jedno mesto i političko preživljavanje", kazao je Stojanović, uz napomenu da ovakvo stanje može da da potraje i do kraja godine.
Smatra da može da se desi i da konačne rezultate svih izbora imamo tek u junu, iako su izbori bili 3. aprila.
Podseća da se na taj način pomeraju i ostali rokovi, dodeljivanja mandata, zasedanja Skupštine Srbije, i da to znači da može da se desi da Vladu Srbije dobijemo tek pred kraj godine.
Milivojević ukazuje da se nakon proglašenja rezultata u Beogradu, do 9. juna mora konstituisati Skupština Grada, a do 9. jula bi morali da imamo izabranog gradonačelnika.
"Ukoliko se to iz bilo kog razloga ne desi, Vlada Srbije, iako je u tehničkom mandatu, u obavezi je da formira privremeni organ", navodi Milivojević
Kod republičkih izbora, situacija je drugačija.
"I ranije smo se složili da je kraj leta idealno vreme za formiranje Vlade Srbije, odnosno početak septembra. Zašto? Iz vrlo praktičnih razloga, a radi se o tome da se pitanje sankcije Rusiji ili ne prolongira do tada", uveren je Milivojević.
Stojanović upozorava da i narednom mandatu neće biti važno ko će biti ministri, jer "svi znaju da nisu autonomni, da oni ne kreiraju politike i da se ne pitaju nizašta".
"Mi ovde imamo samo predsednika, ne države, već najveće stranke, koji ima većinu u parlamentu, i to je kod nas najvažnija institucija. Nažalost, politički sitem nam je takav da moć leži u poziciji predsednika najveće parlamentarne stranke", istakao je Stojanović.
Milivojević je podvukao da je suština u tome da smo "krivicom vlasti i opozicije došli u situaciju da polazimo od nečega da je realno stanje,  umesto kao u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji da se poštuju najviši pravni akti te zemlje".
Milivojević: Deo opozicije na putu izdaje
"Opozicija je dozvolila bez puno traženja i zahteva da još jedne izbore dobije Aleksandar Vučić sa vanustavne pozicije predsednika stranke. Takođe, imali smo autogol, kada je predsednik najveće opozicone stranke u Beogradu dozvolio sebi, da u trenutku kada izbor ni sistem nije ni bio blizu završetka, uđe i arbitrira zajedno sa neustavnim predsednikom Republike, i odluči da zbog rezultata 55:55 idemo na ponovljene izbore koji ne odgovaraju nikom, sem SNS-u", naglasio je Milivojević.
On je ocenio da je "velika greška što je Đilas ušao u tu vrstu razgovora u tom tenutku".
"Mi smo sada u poziciji da, od dobre volje Vučića, neustavnog predsednika, zavisi hoće li biti ponovljenih izbora u Beogradu, i kako će se formirati vlast? Hoće li biti uvedene privremene mere i hoće li se opstruirati formiranje skupštine? Pa to je strašno. Opozicija je u situaciji kada je postigla izborni uspeh dozvolila sebi da se faktički podmetne Vučiću da on nastavi da manipuliše", kazao je Milivojević.
Stojanović smatra da je kod formiranja Vlade Srbije ključno pitanje da li će Nebojša Stefanovića sedeti u njoj. On je podsetio na afere u kojima je bio spominjan, kao na optužbe koje su prema njemu upućivali nekadašnji bliski saradnici.
"Verujem da tinja rat između njih dvojice (Vučića i Stefanovića). Tinjao je dok nisu prošli izbori, a 15 dana nakon izbora Dijana Hrkalović priča šta priča, odjednom Đukanović joj postaje advokat i sve to se diže na neki novi nivo. Verujem da je to jedina stvar koju Vučić ne kontroliše, odnosno za koju ne znam da li će uspeti da se izbori, da Stefanović više ne bude faktor u Vladi", kazao je Stojanović.
Ocenjuje da se opozicija raspala pre ponovljenih izbora.
"Nakon svega ovoga, više ne znam šta da mislim. Ne znam o kojoj ćemo opoziciji da pričamo, kao i o kom formatu, jer ukoliko se ponove ti izbori, svi ovi koji su učestvovali na ovim izborima će proći lošije", kazao je Stojanović.
Milivojević je rekao da je iz opozicije, jedan deo "na putu da izda".
"Sumnjičenje da će liste desnice da pređu na Vučićevu stranu je zapravo bio alibi. Koliko znam, sem par poslanika iz POKS-a, niko iz tih lista koje su sumnjičene da će izdati nije izdao. A izdao je deo koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije"", kazao je on.
Na pitanje novinarke ko je izdao, on je precizirao da je deo koalicije Ujedinjeni sa pobedu Srbije "na putu da izda".
"Znam neke grupe koje pregovaraju o eventualnom ulasku u Vladu Srbije. Sa liste opozicije su, a nisu stranke desnice... I ti razgovori uveliko traju", kazao je Milivojević, ne preciziravši o kome je reč.
Oba sagovornika su se složila da bi kod ponovljenih izbora, porastao broj glasova SNS-u, drastično pao "ujedinjenoj" opoziciji, dok bi mali rat imala koalicija "Moramo".
"Jedini koji će sa ponovljenih izbora imati bolji rezultat je Srpska napredna stranka", zaključili su sagovornici N1. (www.rs.n1info.com,, TV N1, Novi da, voditeljka Nataša Miljković, 10.5.2022)

https://rs.n1info.com/izbori-2022/gosti-n1-opozicija-se-raspala-pre-rezultata-odlazak-kod-vucica-autogol-djilasa/

Нема коментара:

Постави коментар