уторак, 24. мај 2022.

Veliki planovi opozicije, a koliko je to izvodljivo u „oročenoj“ skupštini grada

Za 11. jun zakazana je konstitutivna sednica Skupštine Beograda. Pojedine stranke polako predstavljaju planove svojih odborničkih grupa. Međutim, šta zaista mogu da realizuju, trenutno je teško predvideti.
„Zeleni“ odbornici koalicije „Moramo“ imaju velike planove za Beograd – jedan od prioriteta je uvođenje potpune transparentnosti.
„Ugovore poput spalionice u Vinči želimo da revidiramo i onda gde postoji prostor i ne ide na štetu građana, da takve ugovore zapravo i raskinemo“, kaže Natalija Simović iz koalicije „Moramo“.
Budućim gradskim odbornicima podjednako je bitan i princip "30 minuta od kuće do posla", ostvariv, između ostalog, ulaganjem u javni prevoz.
"Mi želimo da promovišemo alternativne vidove prevoza - biciklizam, električne bicikle, električne trotinete, mi želimo da ulažemo u tu infrastrukturu", navodi Dušan Pavlović iz "Moramo".
U trenutku kada se razmišlja da li ćemo imati struju i grejanje na zimu ili ćemo u stanovima sedeti u jaknama i mraku usled globalne krize, krucijalno je razmišljati i o izvorima energije i to obnovljivim.
"Mi smo bogati geotermalnom energijom, mi treba da koristimo više vetroenergiju, solarnu energiju i treba da težimo ka energetskoj nezavisnosti i to moramo da uradimo u što skorije vreme", kaže Milica Marušić Jablanović iz koalicija "Moramo".
U planu su i decentralizacija grada, veće učešće građana u donošenju odluka, kao i ulaganje u kulturno nasleđe i ustanove kulture.
Ali koliko je sve izvodljivo kada se uzme u obzir da je saziv oročen na nekoliko meseci zbog vanrednih izbora? I ko će tu agendu da podrži? Teško je reći.
"Jer mi ne znamo ko će činiti tu skupštinsku većinu. Dosta stvari će biti poznato na toj prvoj konstitutivnoj sednici kada bi trebalo da se izabere predsednik skupštine grada", smatra  Dobrica Veselinović iz "Moramo".
Sve karte su na strani naprednjaka, a dosadašnja vladajuća koalicija vrlo verovatno može da iskontroliše 60-ak odborničkih mesta, ocenjuje politikolog Cvijetin Milivojević.
Za realizaciju predviđenog, opoziciji je potrebno uporište u odnosu snaga u gradskom parlamentu, dodaje on.
"Činjenjem, lošim činjenjem ili nečinjenjem dela opozicije, opozicija je došla u poziciju da uprkos pobedi koja je nominalna, dakle 70.000 glasova više ona u ovom trenutku uopšte ne razmišlja o tome da može formirati vlast u gradu, nego se moli Bogu da budu neki ponovljeni izbori na kojima će kao proći bolje nego što je prošla", kaže Milivojević.
Zato, koliko god saziv da potraje, Milivojević ne očekuje da će nešto od opozicionih projekata da prođe.
Niska očekivanja ima i politikolog Boban Stojanović.
"Ono što jeste pozitivna stvar što će moći institucionalno makar da o tome govore, da upozoravaju javnost da koriste nekakve mehanizme koje jednostavno odbornici imaju na raspolaganju i prosto moći će mnogo više i konkretnije da komuniciraju sa biračima", kaže Stojanović.
A ako beogradska skupština bude imala skraćeni mandat i do prevremenih izbora zaista dođe isključivo Vučićevom odlukom, SNS i SPS će uvećati broj odbornika, smatra Stojanović. Jer, zašto bi neko raspisivao vanredne izbore na kojima može da izgubi vlast? (www.rs.n1info.com, TV N1, Mladen Savatović, 24.5.2022)
https://rs.n1info.com/vesti/veliki-planovi-opozicije-a-koliko-je-to-izvodljivo-u-orocenoj-skupstini-grada/

Нема коментара:

Постави коментар