недеља, 1. мај 2022.

"Putinovo pominjanje Kosova poruka i Srbiji i međunarodnoj zajednici"

U Srbiji već nekoliko dana traje rasprava proruskih i proevropskih pristalica o tome je li ruski predsjednik Vladimir Putin priznao Kosovo upoređivanjem situacije u Donjecku i Lugansku s Kosovom. Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Televiziju Crne Gore kaže da je to, zapravo, indirektna poruka Srbiji i međunarodnoj zajednici u situaciji kada postoji određena vrsta spinovanja javnosti za uvođenje sankcija Rusiji, a Dušan Janjić osnivač Foruma za etničke odnose smatra da je pitanje Kosova alibi Rusiji da, kako kaže, pravi države gdje god hoće.
Ruski predsjednik izjavom da otcjepljene ukrajinske teritorije Donjeck i Lugansk imaju isto pravo, kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, ne znači otvoreno priznanje nezavisnosti Kosova, ali je poruka i za Srbiju i međunarodnu zajednicu, kaže za Televiziju Crne Gore politički analitičar Cvijetin Milivojević.
"On je tu više govorio o licemjerju sebi rivalskog dijela međunarodne zajednice koji dolazi sa zapada, a na drugoj strani to jeste jedna vrsta indirektne poruke Srbiji u ovoj situaciji kada je kod građana prisutna jedna vrsta spinovanja javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.Jasno je da je Vučić nalogom sebi bliskim medijima faktički krenuo jednom vrstom nemoguće misije - da pokušaju da ogade građanima Srbije ne samo Putina, nego i Rusiju", kaže Milivojevi.
To, kaže on, ne znači da je Vučić donio odluku o uvođenju sankcija Rusiji, već nastoji da kupi vrijeme.
"Vučić nije ni zakoračio u drugi petogodišnji mandat, a sve do juna može da oteže s prvim konsultacijama za formiranje nove vlade, a onda vladu formira u septembru i svi se nadaju da će se nešto do tada riješiti po tom pitanju. On u ovom trenutku ima i jednu vrstu podrške od najveće opozicije, jer se nikome ne žuri da formira vlast. Istovremeno, vagaće i kakav je stav zapadnog dijela međunarodne zajednice i Rusije i Kine i na osnovu toga će vlada biti formirana i tada će biti jasno u kom pravcu će Srbija ići", kaže Milivojević.
Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose smatra da je Rusija, koja pitanje Kosova tretira kao presedan, urušila podršku koju je Srbija vjerovala da od nje dobija u međunarodnoj zajednici.
"Rat i marginalizacije Rusije u Ujedinjenim nacijama čini da to više ništa ne znači osim alibi Rusiji da pravi države gdje god hoće, što naravno ne može da prođe i to će biti jedno ratno pitanje koje će se dugo vući. Ono što Rusiju čeka to je sada da iz Čečenije i drugi počnu da se pozivaju na isti princip i to je, na šta skreću pažnju ljudi iz Rusije koji polako napuštaju Putinove redove – da Rusiji prijeti raspad upravo po tom principu po kojem je ona priznala u slučaju Kosova", smatra Janjić.
Stoga, kaže Janjić, sada treba očekivati i ubrzanje dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a pregovarač Evropske unije o tom pitanju Miroslav Lajčak nove razgovore zakazao je za 13. maj.
"Očekujem od jeseni da se u novom formatu razgovara o Kosovu, neće se moći izbjeći pitanje statusa, neće se moći manipulisati ni vremenski, biće to teža pozicija, a ono što mogu da kažem je da Srbija mora da promijeni način kako vodi dijalog", kaže Janjić.
Srbija, smatra, mora da insistira na punoj normalizaciji odnosa. (www.rtcg.me, Radio-televizija Crne Gore, Sn ežana Mirković, 30.4.2022)
https://rtcg.me/vijesti/svijet/361100/putinovo-pominjanje-kosova-poruka-i-srbiji-i-medjunarodnoj-zajednici.html

Нема коментара:

Постави коментар