уторак, 10. новембар 2020.

Tišina tamo – Kako je jedan čovek ućutkao sve institucije

Predsednik Srbije i šef Srpske napredne stranke u više navrata najavljivao je da će vođenje partije prepustiti nekom drugom, što mu i Ustav nalaže.

“Ustav je vrlo jasan, u Ustavu piše da predsednik Republike ne može da se kandiduje za bilo koju drugu javnu funkciju, ili da obavlja bilo koju drugu profesionalnu delatnost”, podseća novinar Cvijetin Milivojević.

Ipak, to se ni do danas nije desilo, iako je Ustavom Republike Srbije precizirano da predsednik Republike izražava državno jedinstvo države, predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, a ukazom proglašava zakone. Ipak, praksa Aleksandra Vučića znatno je drugačija.

“Mi se sećamo svih njegovih pokušaja da sebe napravi na jednog super lika, superheroja, ne zamerite mi, iskoristiću ulični rečnik, na jednog baticu, koji sve može da reši, od toga da on nosi dete iz smetova, da on slučajno naiđe na zadužene u “švajcarcima”, pa im rešava taj problem…” ističe novinarka Tatjana Vojtehovski, i dodaje:

“Kod nas ne postoji nikakva podela vlasti, postoji samo vlast odnosno samovolja jednog čoveka, to je Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji ima potpunu koncentraciju vlasti, zloupotrebu moći, svih poluga moći i institucionalnih poluga u svojim rukama.”

“Jedan čovek” zanemario je Ustav, ućutkao sve institucije, centralizovao svu moć – zbog toga nam je potrebna urgentna reforma izbornog sistema. (www.biramkogabiram.rs,  10.11.2020)

https://www.youtube.com/watch?v=vPqsdNlrUkk

Нема коментара:

Постави коментар