среда, 4. новембар 2020.

Sukob Zorane i Bajatovića: Međupartijsko disciplinovanje

Potpredsednica Vlade i nova ministarka energetike Zorana Mihajlović, obrazlažući sukob i izbacivanje sa sednice direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, kaže da u ovom preduzeću ima mnogo problema, a da nju zanimaju samo rad i rezultati. Međutim, kao i većina stvari koje se odnose na ekonomiju, usko je vezana za politiiku i odnose snaga između vladajuće koalicije u poslednjih 12 godina.
Kada pričate na času, profesorka vas najpre opomene, pa ako nastavite u istom ritmu, čeka vas izbacivanje iz učionice, a u nekim slučajevima i neopravdan izostanak. Iako Zorana Mihajlović nije profesorka u Vladi, a Dušan Bajatović nije đak, obezbeđenje je ispratilo direktora Srbijagasa iz kabineta ministarke. Uzrok, prema tvrdnjama ministarke, nepoštovanje institucije Vlade Srbije Bajatovića i želja da loše poslovanje Srbijagasa ne ugrozi energetsku stabilnost naše države.
Novinar Miša Brkić pozdravlja njenu inicijativu da se poslovanje Srbijagasa prvo učini transparentnim što dosad nije bilo i da se ono popravi jer je, kako kaže, zaista loše, “gotovo katastrofalno”.
“Ali, verovao bih u ministarkine namere kada bih video da to isto radi i sa Elektroprivredom Srbije u kojoj je direktor iz Srpske napredne stranke”, ističe Brkić za Među nama TV Nova S.
Politikolog Cvijetin Milivojević ističe da je prethodni politički život gospođe Mihajlović zapravo vidljiv najpre iz G17, u jednom trenutku je bila jedan vrlo ozbiljan lobista za kompanije koje su dolazile iz Velike Britanije, SAD-a, Austrije,  a bile su zainteresovane za kupovinu NIS-a u vreme kada je GASPROM kupio taj NIS.
“Na drugoj strani imate gospodina Bajatovića koji je faktički i on to ne krije ruski čovek u Srbija gasu. Ima jedna šala, jedino je on nesmenjiv od kadrova SPS-a, zašto, zato što iza njega stoji Gasporom njeft”, pojašnjava Milivojević.
A iza ministarke Mihajlović i direktora Srbijagasa stoji sukob koji tinja od samog imenovanja Bajatovića na mesto direktora. Ministarka ga je optuživala za kupovine bez tendera, dodeljivanje poslova drugim firmama na štetu Srbijagasa, kupovinu gubitaša poput Azotare, uzimanje kredita bez saglasnosti Vlade, dok se Bajatović branio tvrdnjom da Zorana Mihajlović namerno gura Srbijagas u stečaj u trenutku kada ga kupuju Rusi.
Brkić smatra da je onaj ko je postavio i predložio Zoranu Mihajlović za ministarku energetike računao da će taj sukob biti ponovo podgrejan i ističe da se on “naravno” neće završiti u korist Dušana Bajatovića.
 “Sve što je Srbija gas uradio u nabavkama gasa za energetsku stabilnost Srbije urađeno je uz saglasnost Vlade Srbije”, podseća Brkić.
Milivojević ističe da je 2008. godine Socijalistička partija Srbije izdala ne samo tadašnje radikale koji su vodili Vučić i Tomislav Nikolić, nego i DSS i neke druge.
“Vučić i ne krije da postoji jedna vrsta nepoverenja latentnog koja stoji iz pozicije Vučića prema Dačiću da bi ga on opet izdao na nekoj krivini. U tom smislu ja vidim poruke koje šalje gospođa Mihajlović prema predstavniku SPS-a kao poruke iza kojih siguran sam stoji i Aleksandar Vučić”, ističe Milivojević.
Upravo je predsednik Srbije u Vašingtonu potpisao sporazum koji ima i važnu energetsku tačku, u kojoj se kaže da će Srbija diversifikovati izvore snabdevanja energijom. To se između redova može tumačiti kao smanjenje zavisnosti Srbije od ruskog gasa i nafte. (TV Nova S, Medju nama, Djuro Svilar, 3.10.2020)

Нема коментара:

Постави коментар