среда, 18. новембар 2020.

Balkanske domine: Nižu se turbulentne političke promene u regionu, građani kažnjavaju stare moćnike i poručuju: Mnogo ste se osilili

 

Nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i lokalni izbori u Bosni i Hercegovini doneli su promene - poraz neprikosnovenih stranaka u glavnim gradovima Republike Srpske i federacije, Banjaluci i Sarajevu. Zajedničko pobedničkoj opoziciji u oba grada je to da je čine stranke građanske orjentacije.

Posle čak 22 godine vladavine u prestonici Republike Srpske, SNSD Milorada Dodika možda neće u opoziciju, ali gradonačelnik iz ove stranke sasvim sigurno neće biti u svom starom kabinetu, jer je promena došla, i to u liku i delu mladog Draška Stanivukovića koji je još sinoć proglasio pobedu.

Slično je i u drugim većim gradovima u RS, pa je SNSD je izgubio svoja gradonačelnička mesta i u Bijeljini i u Prijedoru. Dovoljno da se javnost zapita kakvu su poruku birači na lokalnim izborima poslali najjačoj političkoj opciji u Republici Srpskoj?

Ako se uzme u obzir da je istu sudbinu doživela i SDA Bakira Izetbegovića, jasno je da u najvećim gradovima u BiH trenutno nisu najzadovoljniji aktuelnom vrhuškom i strankama koje vode, ko god da je u pitanju.

Opomena za opomenom

Kolika je to opomena dosadašnjim neprikosnovenim liderima širom BiH i kako su je oni shvatili videće se 2022. godine kada se održavaju parlamentarni izbori. Do tada i Dodik i Izetbegović moraće da analiziraju razloge poraza svojih stranaka u najvećim gradovima.

Dodik je priznao pobedu opozicije u Banjaluci, ali istakao da je njegov SNSD osvojio više opština nego na prethodnim lokalnim izborima.

Opoziciju u Banjaluci je predvodio lider Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković koji će sa samo 27 godina postati novi gradonačelnik. U slavljeničkoj atmosferi nakon izborne pobede jedan od najmlađih političara u region je tvrdio da zna zbog čega je vlast pala u glavnom gradu Republike Srpske.

"Talas promena"

Pobedničku euforiju dosadašnje opozicije u Banjaluci dodatno je podgrejao drugi mladi političar Dritan Abazović, jedan od lidera pobedničke koalicije na nedavnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koja će, ako sve bude bilo kako je zamišljeno, i formalno preuzeti vlast od DPS-a posle gotovo tri decenije.

Abazović je na Tviteru čestitao opoziciji na pobedi kako u prestonici Republike Srpske tako i drugim gradovima širom BiH.

- Talas promena se iz Crne Gore proširio u BiH. Region zaslužuje više. Svi želimo novu vrednost, nove ljude i novu nadu. Čestitam! Građani - uzmite svoju slobodu! – napisao je lider koalicije “Crno na bijelo”.

Pobeda građanskih snaga

Hoće li građani uzeti "svoju slobodu", ili će oni koji su bili na vlasti naučiti lekcije, videće se u vremenu koje sledi.

Ako se pita direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, i u Banjaluci i u Sarajevu su pobede odnele koalicije građanskih snaga.

- Opozicija u Republici Srpskoj je ojačala kroz parlament, a tu najveće zasluge idu Drašku Stanivukoviću koji je vodio žestoku borbu protiv vlasti. PDP na čelu sa Stanivukovićem prikupio je svo nezadovoljstvo građana, a u tome je uspeo jer je imao jasan program. Opozicija se po prvi put nije upecala na nacionalističke teme vlasti kao što je ranije bio slučaj, recimo, sa referendumom. Nije želela da uđe u tu priču ko nije uz Dodika izdajnik je naroda - naglašava Popov.

"Vlast se osilila"

S druge strane, vlast se osilila, smatra naš sagovornik.

- Dodik je prešao granicu bahatosti kada je Stanivukoviću i opoziciji u skupštini poručio da ih prisluškuje. Takođe, građani Banjaluke sigurno još pamte kako se vlast ponašala i na koji način je policija reagovala tokom protesta “Pravda za Davida”. Pokazalo se da rezultat može da napravi jasan građanski program koji ne želi da se dodvorava desnici. Isti je slučaj bio i u Sarajevu. A imamo primer i u Crnoj Gori kako se smenjuje loša vlast – podvlači Popov.

Kako kaže, rezultati na lokalnim izborima u BiH su velika poruka za parlamentarne izbore 2022. godine.

- Ako uspeju pobedničke građanske stranke da svoje delovanje sa lokala prebace na nivo cele države, postoji velika mogućnost za politički preokret kao u Crnoj Gori. S tim što treba imati u vidu da sem PDP-a koji postoji 20 godina ostale stranke su veoma mlade i nemaju razvijenu infrastrukturu. Ipak, činjenica da su na vlasti u Banjaluci i Sarajevu predstavlja značajni zamajac za dalji razvoj i stvaranje uslova za pobedu i na parlamentarnim izborima - priča on.

Izbori pod lupom međunarodne zajednice

I politikolog Cvijetin Milivojević ističe za “Blic” da je svakako dobro da jedna politička opcija nema apsolutnu vlast i po horizontali i po vertikali.

- Kada imate različite vlasti na lokalu onda imate i takmičenje ideja i programa. Na lokalu nema mesta za visoku politiku već za predloge i rešenja koje znače život. Zato su i rezultati na ovim izborima dobra poruka da može doći još neko na vlast osim Dodika i Izetbegovića u BiH ili Mila Đukanovića u Crnoj Gori. Preduslov za to su dobra kampanja, ravnopravni izborni uslovi i izbegavanje stvaranja veštačkih, neprirodnih koalicija – objašnjava Milivojević.

Na ovakav rezultat lokalnih izbora u BiH uticao je I termin njihovog održavanja, smatra naš sagovornik.

- U BiH kao u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji lokalni izbori se nikada ne održavaju zajedno sa takozvanim velikim izborima, parlamentarnim ili predsedničkim. Na taj način izbegava se mogućnost da velike stranke kakve su SNSD Dodika ili SDA Izetbegovića jednim udarcem ubiju dve muve - kaže on.

Takođe, navodi, ne treba smetnuti sa uma da je BiH i dalje međunarodni protektorat, da sudije i dalje stranci I da međunarodni posmatrači OEBS-a sigurno revnosnije kontrolišu izborni proces nego bilo gde drugde u region.

- Tako da je izborna pravila teže zloupotrebiti. Kada se sve to sagleda onda pad vlasti u Banjaluci i Sarajevu nije veliko iznenađenje. S tim što treba imati u vidu da će novi gradonačelnici u Banjaluci, a pogotovo u Bijeljini imati veoma težak izazov da formiraju većinu u skupštinu što im je od operativnog značaja - apostrofira Milivojević.

Inače, u Sarajevu je Izetbegovićevu SDA porazila kolicija četiri opozicione partije – Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i pravde, Naše stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Kada se slegne euforija zbog pobeda za gradonačelnike, već će se uveliko glasovi brojati, pa će od konačnih rezultata zavisiti i ko će formirati skupštinske većine, sam ili sa koalicionim partnerima. A tu bi situacija mogla da bude dosta drugačija. (Blic, www.blic.rs, Marko Tašković, 17.11.2020)

Нема коментара:

Постави коментар