среда, 18. новембар 2020.

Klasić i Milivojević: Region se menja, a Srbija ostaje

Vest u regionu, juče i danas, bila je da je opozcija u Crnoj Gori formirala vlast, da je Milorad Dodik izgubio vlast u Banjaluci, a Bakir Izetbegović u Sarajevu, a da u Hrvatskoj predsednik nije iz HDZ. Jesu li ove promene male i da li mogu da nagoveste nešto, zašto se stvari menjaju dok u Srbiji sve ostaje isto, teme su o kojima u emisiji "Među nama" govorili Hrvoje Klasić istoričar i Cvijetin Milivojević, politički analitičar.
Na pitanje, šta ovo tačno znači i da li ga je iznenadila ova pobeda, Cvijetin Milivojević je rekao:
“Iznenadila me jeste pobeda Draška Stanivukovića u Banjaluci i to jeste iznenađenje. Laže onaj koji kaže da je znao da će doći do toga. Ostalo je neka vrsta simboličnog efekta. U operativnom smislu ništa se ne menja faktički u ta dva glavna grada Republike Srpske – Banjaluci i Bijeljini. U oba grada gradonačelnici su iz opozicije, a u Bijeljini u gradskom parlamentu čak dvoterećinsku vlast ima koalicija okupljena oko Milorada Dodika i njegove stranke. Dakle, on ako želi može da veže obe ruke gradonačelnicima i u Banjaluci i u Bijeljini. U Sarajevu, ono što se dešava u materijalnom smislu, ta pobeda u opštini Centar koja je najviše zabolela SDA, jer je to opština sa najvećim budžetom i jer su u toj opštini smeštene najvažnije državne institucije, javna preduzeća, može biti zamajac za opozciju, dok se izbor za gradonačelnika grada Sarajeva vrši posredno. Dakle izbor gradonačelnika izvršiće se tek kasnije…….. “, rekao je Milivojević.
Klasnić je na pitanje da li su građani Hrvatske osetili promene kada je HDZ izgubio poziciju predsednika države, rekao:
“Nije zahvalno uspoređivati situaciju u BiH i Srbiji sa Hrvatskom. Ja koji sam strog i kritičan sa jednom stvari se moram složiti. U poslednjih 20 godina, posle Tuđmanove smrti, ne znaju ko će na izborima pobediti. Ljudi su opušteni jer znaju da se neće dogoditi tragedija i mislim da je to veliki demokratski iskorak. Što ste tiče Milanovića, nije ista pozicija kao u Srbiji, njegova ovlašćenja su minimalna”, rekao je Klasnić. (TV Nova S, www.nova.rs, 17.11.2020)
O čemu su još govorili gosti emisije “Među nama” pogledajte u video prilogu: https://www.youtube.com/watch?v=gp1i1NcsbBA

Нема коментара:

Постави коментар