субота, 23. мај 2020.

PORUKA SERVERA Vučić zbog Kosova gubi spoljnu podršku ili izaziva unutrašnje probleme?


Jučerašnja izjava američkog stručnjaka za Balkan Danijela Servera da će naredni meseci biti od vitalnog značaja za Kosovo i Metohiju, kao i da će Vučić posle izbora i nove Vlade odlučivati o Kosovu prilično je zamislila srpsku javnost.Američki stručnjak za Balkan Danijel Server konstatovao je, s neskrivenim nezadovoljstvom, da je Beograd danas omiljeni partner Vašingtona i da se radi o promenama koje znače veliku prekretnicu u američkoj politici. Kako je naglasio, Vučić je stavio do znanja da će u vezi bilo kakvog sporazuma pričekati do izbora u Srbiji i formiranja vlade, a da će se Trampova administracija tada zalagati za razmenu teritorija pre izbora.
- Prema tome, jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci… Kosovo će od 1. oktobra biti na sigurnom, ako se do tada ne desi podela - rekao je Server.
Ovu Serverovu izjavu politikolog i politički analitičar Boban Stojanović vidi kao vrlo izvesnu, i za Direktno.rs kaže da se i pre koronavirusa nagađalo da bi nakon izbora u Srbiji moglo sve oko Kosova da se ubrza kako bi se završilo pre izbora u SAD.
- I sigurno je da će se neposredno nakon izbora u Srbiji, reaktivirati “pregovori” u nekom od formata. E sada, šta će biti odgovor sa naše strane, šta je “rešenje” i šta će Vučić potpisati ili će pokušati ponovo da prolongira sve - to već zavisi od njega. Jer, potpis na bilo šta bi izazvao unutrašnje probleme, a potencijalno odbijanje i novo prolongiranje bi moglo da znači da Vučić može da izgubi spoljnu podršku (jer je i ima isključivo zbog kooperativnosti po tom pitanju). Svakako će se ta tema dodatno intenzivirati čim prođu izbori u Srbiji - rekao je Stojanović.
Sa druge strane, politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da Server nije relevantan politički faktor, jer nije predstavnik američke države ni na jednom nivou, već je samo običan lobista kosovskih interesa, odnosno interesa Albanaca, a da je za njih uvek pogodan sagovornik iz Beograda onaj koji je hiper-konstruktivan i hiper-kooperativan u takvoj teži SAD, koji su glavni okupator na Kosovu i Metohiji.
- Logično je da on sebi gradi medijski prostor, čime odrađuje gažu za tog klijenta, i on je jedan od vodećih promotera za zaokruživanje kosovske nezavisnosti. Postoji nešto što je, nažalost surova istina, ni na najvišem ni na najnižem nivou vlasti SAD, u vladajućoj ni u opozicionoj stranci ne postoji spor, Kosovo je za njih nezavisna država, za njih je pogodan sagovornik iz Beograda uvek onaj koji je hiper-konstruktivan i hiper-kooperativan u takvoj teži SAD, oni su glavni okupator na Kosovu i Metohiji - kaže Milivojević, i nastavlja:
- Mi od '99. godine imamo, de fakto, po međunarodnom pravu se to definiše kao okupacija, to je situacija u kojoj strane trupe, protivno volji države upadnu i zaposednu njenu teritoriju i formiraju neku vrstu vlasti. Svaka vrsta razgovora sa okupatorom u ovom smislu je krivično delo. Oni svaki put daju podršku Aleksandru Vučiću pred izbore, jer on otkad je došao na vlast od 2012. nijednom nije rekao šta je njegov plan za Kosovo, i drugo kolika je i dokle je Srbija, da li je do Merdara ili tamo gde bi trebalo da bude na granici na Prokletijama sa Albanijom. (www.direktno.rs, 21.5.2020)

Нема коментара:

Постави коментар