понедељак, 18. мај 2020.

Milivojević: Bojkot opozicija bila u stanju kliničke smrti do štrajka Obradovića


Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je u Novom danu da se "bojkot opozicija definitivno u poslednje vreme krnjila". "Takozvana bojkot opozicija bila je u stanju kliničke smrti do prošle nedelje kada je Boško Obradović, slučajno, počeo štrajk glađu. Jedino rešenje je bilo da se iz tog pasivnog i kilavog bojkota uđe u nešto konkretno", kaže Milivojević.
"Takozvana bojkot opozicija bila je u stanju kliničke smrti do prošle nedelje kada je Boško Obradović, slučajno, počeo štrajk glađu", kaže Milivojević.
Prema njegovim rečima, "bojkot opozicija se definitivno u poslednje vreme krnjila".
"Jedino rešenje je bilo da se iz tog pasivnog i kilavog bojkota uđe u nešto konkretno. Da li je ovo najbolja ideja? Nije. Ali je Obradović uspeo da nadmaši Tomislava Nikolića, on se osmog dana pričestio, a ne zaboravimo da je njega posetio i tadašnji predsednik", kaže Milivojević.
Kako je rekao, "ako je akt milosrđa predsednika pomeranje izbora za neko normalnije vreme, zašto ga opozicija ne bi pozdravila".
"Svrha pregovora je da se dođe do kompromisa. Ako je maksimalni zahtev bojkot opozicije odlaganje izbora 6 do 9 meseci, formiranje tehničke vlade, hajde da vidimo šta je mera kompromisa, ako se do te vrste dijaloga dođe", kaže on.
Slaže se, kaže, da se u Srbiji "konačno mora znati šta je prava opozicija, šta konstruktivna, a šta je instant opozicija koja se pravi samo za izbore".
"Prava opozicija kritikuje ono što Vučiča boli, ne dekora radi, Vučića boli ono što on beskrupulozno radi, a neko drugi na to ukazuje pažnju, on krši Ustav iz dana u dan, on je uzurpirao i zakonodavnu i sudsku i izvršnu vlast. One stranke koje smeju da ga kritikuju za to su prava opozicija, one koje ne smeju to, ali smeju u nekim drugim su konstruktivna, a instant su ove pred izbore", kaže.
Kaže da mu se ne sviđa kada se neko "udara u prsa" i priča kako ide u bojkot, a onda reši da ide na izbore.
"'Nisu iste stvari kao pre', šta sad je bolje? Sad su demokratskiji uslovi? To su besmislene priče, svima nama je jasno da se najveći deo političara u Srbiji bavi politikom da bi došao do neke vrste moći prečicom ili do novca. Prema tome, ta obrazloženja 'šta će biti kada prođe 21. jun, ostaćete vanparlamentarna, od čega ćete da živite', pa niste valjda živeli od politike, ja se grozim kad čujem to, valjda se politikom bave ostvareni ljudi koji imaju karijere i van politike", kaže on.
Prema njegovim rečima, Sergej Trifunović je specifična politička pojava.
"Za moj ukus suviše ekstravagantna, ali mlad svet očigledno na neki način, kao što imate na desnom polu Boška Obradovića, na tom anarholiberalnom, anarholevom polu imate Trifunovića, i jedan i drugi bez problema sami mogu preći cenzus, s tim što Obradović verovatno neće izaći na izbore", kaže on.
Govoreći o onima koji su bili za bojkot, a reše da izađu na izbore, kaže da je "to proba svih njih pred građanima".
"Ako je samo 10 odsto građana bilo za bojkot, to je posledica, rezultat politike tih koji su bili u 'Savezu za bojkot'. Ako oni misle da mogu da se nasmeju u lice tim ljudima, onda da, zašto da ne, neka izađu, ali taj ko izađe nema šta da radi na sledećim izborima, ako ih bude jako brzo, kao što upravo tvrde ti iz 'Saveza za bojkot'", kaže on.
Prema njegovim rečima, čak i da izbori budu 21. juna, "mi smo 18 dana u protivustavnom stanju".
"To se rešava vrlo jednostavno, bili oni 21. juna, u avgustu, septembru ili krajem godine, te izbore morate nekako zatvoriti, taj pravni ustavni vakuum morate zatvoriti, to se u ovom trenutku može rešiti leks specijalisom", kaže. (TV N1, rs.nsinfo.com, voditelj N. Miljković, 18.5.2020)

Нема коментара:

Постави коментар