четвртак, 19. септембар 2019.

BEOGRAD PRIŽELJKUJE VELIKU SRPSKU KOALICIJU U SARAJEVU Šta donosi najavljeni sastanak s Vučićem

Lideri parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u subotu popodne trebalo bi da se sastanu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Zvaničan poziv još nije stigao, a o mogućem susretu je ostale lidere u RS obavestio predsednik SNSD Milorad Dodik, saznaje Srpskainfo.
Povod za beogradski sastanak je uzavrela politička situacija u BiH, naročito nakon što je SDA usvojila deklaraciju u kojoj je, kao jedan od ključnih ciljeva postavljena „građanska BiH“.
U kom smeru bi mogle da idu Vučićeve poruke, naročito nakon jučerašnje sednice Glavnog odbora SNSD, posebne sednice Narodne skupštine RS i tajnog sastanka Dodika sa predsednicima SDS i PDP, Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem?
Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević smara da će, ukoliko predsednik Srbije osluškuje želje građana RS, pozvati sve srpske partije da zajedno nastupe u zajedničkim organima BiH, odnosno da zajedno sa Dodikom i koalicijom pokušaju formirati vlasti na nivou BiH.
- To smo imali pre dva mandata kada su na centralnom nivou učestvovale obe najjače stranke SNSD i SDS. Ova vrsta navlačenja konopca ne odgovara SDS, jer hteo – ne hteo igra ulogu „trojanskog konja“ SDA, tako to barem izgleda iz Banjaluke. Čak i po cenu kada bi ponovo mogli da uđu u vlast na nivou BiH. To za njihovu političku budućnost ne bi bilo pametno, jer gubite na izborima i onda postajete vlast voljom političkog predstavnika drugog konstitutivnog naroda. Mnogo je lakša varijanta da eventualno Vučićeva poruka glasi hajde probajte vi iz RS da napravite front i kao takvi uđete u vlast na centralnom nivou – kaže Milivojević za Srpskainfo.
Osim toga, Milivojević vidi dva „univerzalna“ razloga za sastanak političkih prvaka iz Srpske s Vučićem. Prvi se tiče potrebe predsednika Srbije da se predstavlja kao saborna ličnost koja okuplja sve one koji politički predstavljaju Srbe. Milivojević smatra da ta osobina nema veze s funkcijom predsednika Srbije „jer je on tu svoju ulogu samopromovisao još dok je bio prvi potpredsednik Vlade“.
- Njemu RS dođe kao jedna vrsta dobre teme, tim pre što Vučić ima ozbiljnu unutrašnju temu u Srbiji i ona se zove izbori. Odnosno, velika je verovatnoća da dobar deo prave opozicije bojkotuje te izbore. Potrebno mu je da malo zaseni taj problem nekom pričom o tome kako je on čovek koji misli o Srbima i izvan Srbije. To je bilo i u slučaju njegovog puta u Drvar i u još nekim akcijama – tvrdi Milivojević.
Drugi razlog se tiče opozicije u Srpskoj, kojima odgovara da i oni, a ne samo Dodik, imaju kontakte s Vučićem.
- Njima je jasno da nemaju nikakve šanse na sledećim lokalnim izborima ukoliko Vučić pošalje poruku podrške Dodiku i koaliciji oko njega – zaključuje Milivojević.
Publicista, bloger i član Glavnog odbora SNSD Rajko Vasić smatra da je sastanak sa Vučićem, bez obzira da li je manipualcija ili stvarna najava, veoma klizav teren i za Dodika i za Srpsku. On smatra da je „opasno“ kod Vučića ići u bloku jer to njemu „daje manipulativnu snagu, a pojedinačnim liderima i strankama, oduzima“.
- Dodik se, možda, nada da će Vučić da malo prisrbi SDS i PDP. Ali, to je varka. Oni onda postaju Vučićevi piljci u njegovoj igri, u kojoj ih dosad nije bilo. Moram stvar ogoliti da bi bila jasna. Vučiću Dodik treba zbog njegovog manjka zdravog srpstvovanja, kojeg on, Vučić, nema. I zbog toga što mnogo ljudi u Srbiji imaju simpatije prema Dodiku. Dodiku Vučić treba da predsedniku Srbije ne bi prišli ovi koji više vole Bakira nego Srpsku. Vučiću treba Srpska kao još jedan kamenčić u njegovoj igri piljaka. Vučić ne dopušta da institucije Srbije iskažu podršku Srpskoj. To što Brnabić ili on nešto izjave, to ne pije vode. Srpskoj je potrebna podška države Srbije. Dok je Vučića, ja je ne očekujem. Što se mene tiče, Dodik neka ga iskoristi koliko god može, Vučić je nedorastao ovdašnjem nivou nacionalne politike, ali se ne sme poslušati ni jedan njegov predlog ni uvažiti neki zahtev - kaže Vasić.
Istorija zajedničkih susreta
Susreti političkih lidera vlasti i opozicije iz RS s Vučićem uglavnom su se održavali u trenucima političke kriza u BiH i zategnutih odnosa sa Sarajevom. Još kao vicepremijer Srbije u februaru 2014. Vučić je u Beograd pozvao predsednika SNSD i tadašnjeg lidera SDS Mladena Bosića, povodom masovnih protesta u FBiH u kojima su paljene zgrade i automobili. Zvanično, razlog za sastanak bila je bojazan da bi se nasilni protesti mogli preliti na RS, što se ipak nije desilo.
Početkom septembra 2016. tadašnji premijer Vučić i predsednik Tomislav Nikolić okupili su Milorada Dodika, Željku Cvijanović, Mladena Ivanića i Mladena Bosića. Direktan povod je bio poziv UO PIK da Srpska odustane od referenduma o Danu Republike. Nakon sastanka je saopšteno da politički vrh Srbije ne podržava održavanje referendum, ali da ipak ne žele da utiču na stavove RS. Referendum je održan. U leto 2016. Vučić je sastanke s liderima iz RS imao povodom sporne objave rezultata popisa stanovništva u BiH. Srpska nije priznala rezultate popisa koji je uključivao one koji ne žive u BiH, nego je objavila svoje. (Slobodan Popadic, Blic, www.srpskainfo.com, 19.9.2019)

Нема коментара:

Постави коментар