понедељак, 9. септембар 2019.

Milivojević: Ko se pojavi na izborima za mene nije prava opozicija



"Treba onima koji ne misle da još treba reći da li će bojkotovati, a ima i takvih stranaka prave opozicije i pojedinaca u opoziciji, dozvoliti da tako misle. Ali onog trenutka kada dođe do izbora, ako se oni pojave na tim izborima, od tog trenutka oni za mene nisu prava opozicija", smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević.
"Zoran Živković sasvim suvislo govori o svojoj aktivnoj kampanji bojkota, u kojoj ostavlja do poslednjeg trenutka mogućnost da se izjasni hoće li ili neće izaći na izbore, ja verujem da on ne bi izašao, bez obzira što bi profitirao na tim izborima", rekao je Milivojević.
Milivojević kaže i da je bojkot stvar odluke i političke taktike.
"Takozvanoj konstruktivnoj opozcijii koju čine radikali, LDP ide u prilog da opozicija bojkotuje i da oni onda pređu cenzus. Opozicija treba da bojkotuje, ali prvo da vidmo šta je prava opozicija. To je ona opozicija koja dovodi u pitanje antiustavno delovanje Vučića. A takvih stranaka je malo. To su one stranke koje smeju da kažu da Vučić krši Ustav, oni koji smeju da kažu da je Briselski sporazum antiustavan, pa ove takse, sve je to antiustavno.. Pa do nekih stvari koje vidimo svaki dan, Vučić se bavi nadležnostima koje nisu njegove. On ima nekih osam nadležnosi koje su ceremonijalne. On nije vrhovni komandant, to je samo u ratnom stanju. Kod nas Vlada ne vlada. Nije ovo predsednički sistem. Te stranke koje ukazuju na to su prava opozicija. To je deo SzS, neke stranke iz dogovoar s narodom, meni je inicijativa Ne davimo Beograd dovoljno relevantna, tu je pokret "1 od 5 miliona", rekao je Milivojević.
Milivojević kaže i da se vodi kampanja protiv lidera stranaka koji zagovaraju bojkot, a da je negativna kampanja svedena na razumnu meru prema onim strankama koje još nisu donele odluku o bojkotu.
"Sergej Trifunović je bio omiljen lik na naslovnicama tabloida, kada je rekao da još nisu doneli odluku o bojkotu onda ga više ne vidimo na stranama hronike, nego nekad čak i na kulturi. Vodi se rat protiv svih onih koji su protiv izlaska na izbore, na kojima će opozicija poturiti glavu na panj. Da imate normalne medije pa da ispliva ova priča o izborima u Lučanima bila bi druga stvar", naveo je Milivojević. Govoreći o sastanku predstavnika vlasti i opozcije na Fakultetu političkih nauka, Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA kaže da je potrebno da se usvoje promene u podzakonskim i zakonskim aktima, kako bi preporuke nevladinih organizacija i OEBS-a bile primenjene i kako bi mogli da vidimo efekte dovoljno unapred pre održavanja izbora.
"S dijalogom smo krenuli kasno, zakasnili smo u startu. Važno je da se uradi što više, jer sumnjam da će biti ovoliko spremnosti da se neke stvari poprave. Mi smo izašli s preporukama 2016, pa 2017, pa nakon beogradskih izbora 2018, OEBS ponavlja preporuke iz godine u godinu, ništa o čemu pričamo nije novina. Mi samo dodajemo neke nove stvari u odnosu na posmatranje, nešto što bi moglo da doprinese ravnopravnijim izborima. Na osnovu brojnih razgovora s ključnim političkim akterima, mislim da ne postoji dovoljna politička volja da se suštinske stvari unaprede", kaže Nedeljkov.
On kaže da su birački spiskovi važna oblast, ali ne i jedina.
"Spisak se koristio kao moneta za potkusurivanja, označavan je kao jedan od načina kako se kradu izbori. Građani smatraju da spisak nije ažuran, ne možemo to ignorisati. Važno je da se unaprede one oblasti koje smo odredili kao ključne. Zolupotreba javnih resursa, funkcionerska kampanja, načini na koji mediji izveštavaju. Najteži deo izbornog porocesa su pritisci na birače, od kupovine koju je teško dokazati i svi drugi načini na koji se građani dovode u priliku da glasaju za neku opciju", kaže Nedeljkov i dodaje da nema razumevanja za ključne stvari.
"Jedna od preporuka je da ne može da bude nosilac liste ko nije kandidat na lokalnim izborima. Ne može neko ko je lider partije da bude nosilac u Novom Pazaru ili Nišu", kaže Nedeljkov.
Na pitanje kako vidi današnje razgovore vlasti i opozicije, Milivojević je rekao da je primetio da su pregovarali predstavnici dela vlasti i predstavnici, kako je rekao, "konstruktivne ili omiljene opozicije".
"Ja nisam video predstavnike nijedne opozicione stranke, od SzS, kojih ima osam, neke ni ne zovu, neke osnivače, na prvi nisu pozvana dva osnivača. Ne dolaze tri stuba SzS. Ne dolazi ni DSS, Šapićeva stranka, neko ih ignoriše. Niko nije zvao SRS otpočetka. Meni su nejasni kriterijumi. Sam dijalog kao takav je pomak, treba pozdraviti napore. Vučić je ispunio najveći zahtev opozicije, oni su tražili uspostavljanje dijaloga. Kada je Vučić poslao delegaciju, kada je prihvatio da učestvuje SNS on je ispunio zahtev opozicije", rekao je Milivojević.
On takođe smatra da je pitanje da lie dobra odluka opozicije da uopšte uđe u razgovore.
"Ući nepripremljen u razgogovre kao što je ušao deo SzS i nekih srugih je bitno pitanje. Zašto nije među pozvanima i najjača NVO koja je i ponela proteste, zašto tu nije Ne davimo Beograd, koji su mnogo uticajniji od nekih. Mislim da je napravljeno na jedan nakaradni način. Primetio sam da ste pobegli od onoga što je ključni problem. Pustite birački spisak, oni su defakto problem. Nama idu redovni izbori. Ili osloboditi ili privedite pozaniju prava dva ključlna medija, ja sam siguran da bi tada cela opozicija izašla na izbore i da bi rezultati bili drugačiji. Sve ostalo je šminka. Problem svih problema je da nikada nismo imali ovu vrstu medijske torture, imamo dve tv trovačnice, javni servis i jednu navodno privatnu televiziju koja koristi nacionalnu frekvenciju", kaže Milivojević. (TV N 1, rs.n1info.com, 9.9.2019)
https://www.youtube.com/watch?v=c0s2b8gt82Y

Нема коментара:

Постави коментар