уторак, 13. август 2024.

SEOS: Vlast ima 24 sata da zaustavi Rio Tinto ili slijede radikalnije blokade | Kontekst

Ako aktivisti uhapšeni nakon masovnih protesta u subotu navečer u Beogradu ne budu pušteni do srijede u podne, SEOS najavljuje nova okupljanja i radikalnije poteze.

Srijeda u podne je rok koji je Savez ekoloških organizacija Srbije dao vlastima da iz zatvora puste trojicu aktivista uhapšenih tokom blokade željezničke stanice, a nakon masovnih protesta u subotu navečer u Beogradu. Ako ne budu pušteni u tom roku, SEOS najavljuje nova okupljanja i, kako kažu, radikalnije poteze.

Više desetaka hiljada građana poručilo je na centralnom okupljanju u Beogradu da se protive otvaranju rudnika litija u okolini Loznice, ali i rudarskim istraživanjima u drugim krajevima Srbije.

Prethodno su protesti, istim povodom, održani u više od 30 mjesta i gradova te zemlje. Vlast predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem proteste je ocijenila političkim, a kompanija Rio Tinto, između ostalog, da se protiv projekta “Jadar” šire dezinformacije.

Kuda i kako dalje za Kontekst govore Marijana Trbović Petković, članica Udruženja “Ne damo Jadar” iz Gornje Nedeljice, Jovan Rajić, advokat, i Cvijetin Milivojević, politolog.

Emisiju uredila i vodila Žana Kovačević. (www.balkans.aljazeera.net, TV Al Jazeera Balkans, emisija „Kontekst“, 12.8.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=1rkhoFGxqgE

https://balkans.aljazeera.net/program/kontekst/2024/8/12/seos-vlast-ima-24-sata-da-zaustavi-rio-tinto-ili-slijede-radikalnije-blokade-kontekst

Нема коментара:

Постави коментар