среда, 16. август 2023.

Šta rade i čime se bave: Ministri se ne oglašavaju, umesto njih govori – Vučić

Ministri Vlade Srbije uskoro će obeležiti godinu dana rada, ali konfererencije za medije gotovo i da ne organizuju. Mediji nikada nisu bili pozvani, na primer, na konferenciju Ministarstva poljoprivrede, ministarku pravde jedva poznajemo, a ministra informisanja možda pamtimo po e-upravi. Bivša ministarka u Vladi Zorana Mihajlović kaže za N1 da aktuelni ministri ne bi imali šta građanima da kažu.

„Ovo je Vlada bez kapaciteta. Imamo ljude koji su nam pokazali da svako može da bude ministar i svako može da bude premijer. Ja za mnoge ministre ne mogu da se setim ni njihovog imena, a kamo li šta tačno oni vode“, rekla je bivša ministarka Zorana Mihajlović.

Tačno je, međutim, i to da se ministarka Mihajlović odaziva pozivima pojedinih medija od kako više nije u Nemanjinoj 11, ali konferencije je držala.

Pitanja nije baš uvek rado dočekivala, ali odgovor se ponekad i mogao dobiti i van teme.

„Oni koji bi nešto da rade – rade periferne stvari, ne rade ono što je suštinski njihov posao ili ne rade ništa. Jer vi danas možete da se zovete ministar, dođete u kabinet ili ne dođete. To je to, vi ste ministar na papiru“, dodaje Mihajlović.

Vlada Srbije ima čak 29 članova i vervatno niko ne zna da ih nabroji sve.

I dok ministri Vlade Srbije koje građani plaćaju nemaju šta da saopšte javnosti, tu je predsednik Srbije koji preuzima sav posao iz Vlade Srbije i koji je baš u svakom kabinetu – od finansija do ljudskih i manjinskih prava i rodne ravnopravnosti.

Predsednik baš sve i baš svaki dan objašnjava bar po sat vremena i čini se da nam ministri i nisu potrebni.

„Mi apsolutno o tome šta radi Vlada saznajemo iz treće ruke, ne od ministara, ne od premijerke, već od predsednika Republike koji je najbolje informisan šta radi svako ministarstvo. I kad bih hteo da se našalim rekao bih da je predsednik Republike portparol svih resora u Vladi Srbije“, kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Uz predsednika često se pojavi i premijerka Ana Brnabić, ali ona retko govori. Na pitanja medija u prisustvu Vučića – ne odgovara. Da li bi iko primetio kada bi se Nemanjina 11 zaključala?

„Ne mora ključ u bravu. Samo se mogu skinuti natpisi i staviti Savet ministara ili pomoćni organ predsednika, kabinet ili drugi deo kabineta predsednika Republike. Može i tako da bude“, nabraja Milivojević.

A možda je sve i pitanje motivacije. Ministri u Vladi Srbije su oročeni na godinu i po dana, kada će mnogi od njih biti i ispraćeni iz svojih kabineta, što je za nešto više od šest meseci. (www.rs.n1info.com, TV N1, Žaklina Tatalović, 15.8.2023)

https://n1info.rs/vesti/sta-rade-i-cime-se-bave-ministri-se-ne-oglasavaju-umesto-njih-govori-vucic/

Нема коментара:

Постави коментар