недеља, 27. август 2023.

Kako će Vučić nastupiti na izborima: Predsednik priprema stari „trik“ kako bi spasio SNS od fijaska

Bio Aleksandar Vučić predsednik Srpske napredne stranke ili ne, opet će on biti nosilac svih izbornih lista ove partije, od lokala, preko pokrajine, do republičkog parlamenta. To je sasvim jasno nakon njegovog odgovora na zahtev opozicije da se nastupajući izbori razdvoje, tako da redovni lokalni i pokrajinski, ne budu održani istog dana kad i vanredni parlamentarni i beogradski. Malo zato što mu se tako može, a više zato što SNS bez njegovog imena na vrhu liste ne bi mogao preko osrednjeg rezultata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će izbori u Srbiji biti održani veoma brzo, za tri ili šest meseci, a svakako u narednih šest-sedam meseci, dodajući da su lokalni i pokrajinski izbori redovni, a najverovatnije će biti održani i vanredni parlamentarni.

Oni davno obećani beogradski i dalje “vise u vazduhu”…

“Zamislite ako bi se neka lista zvala Aleksandar Vučić”

Pojedine stranke opozicije u više navrata su tražile da se izbori razdvoje, ali Vučić je na taj zahtev odgovorio ovako.

 “Najbolje da oni sami odlučuju kad će šta da bude, da idemo tri puta u tri meseca na izbore, da uzmemo ljudima pare, da maltretiramo ljude. To nikakvog smisla nema. Reći ću vam ja šta je tu za njih problem. Smetaju im spojeni izbori zato što ako budu parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori i zamislite ako bi se neka lista zvala ili nosila ime Aleksandar Vučić onda ne mogu da pričaju ono kako bi oni “mi ćemo da posadimo toliko i toliko drveća na toj obali, mi ćemo da očistimo sve i ostale laži”, pa priče 5G, Harp i ostalo… Tako misle da mogu da pobede. Ovde kad dođu to je za ludnicu, to nije za izbore”, rekao je Vučić i dalje naveo:

“Ali ima racionalnih ljudi u opoziciji, siguran sam da dobro razumeju i da im nije baš jednostavno ako se pojavi moje ime. Onda ne mogu baš sa sigurnošću da tvrde da će da pobede“, rekao je Vučić.

Smejanje u lice građanima

Politikolog Cvijetin Milivojević za novine “Nova” kaže da je tom svojom izjavom Vučić uspeo sve da uvuče u svoju zamku.

 “Ajde što je najavio nešto što je smejanje u lice građanima, u stilu nisam više predsednik SNS, ali jesam predsednik SNS, već polazi od pretpostavke da će u istom danu biti održani redovni lokalni i pokrajinski i pretpostavljam vanredni parlamentarni izbori. Zato treba postaviti pitanje da li ćemo biti jedina zemlja u Evropi, što znači 27 država članica EU i ove četiri države iz okruženja, u kojoj je moguće odžati lokalne izbore u senci onih veliki, predsedničkih ili parlamentarnih? Jedini način da proverite ozbiljnost Vučićeve prevare jeste insistiranje na tome da prethodno budu održani vanredni beogradski izbori, koje je obećao pod prinudom, nakon prethodnih izbora i sastanka sa Draganom Đilasom, u trenutku kad je na 99 odsto prebrojanih glasova u Beogradu bilo 55 odboornika za vlast i i sto toliko za opoziciju”, navodi Milivojević i dodaje:

“Svaki razgovor o izlasku na izbore bilo da su u pitanju redovni lokalni, pokrajinski ili vanredni parlametarni, a da prethodno ne budu održani beogradski znači da su ti zbori unapred izgubljeni”.

Kad je reč o tome da li Vučić može da bude nosilac svih pomenutih izbornih lista, iako više nije predsednik SNS, Milivojević kaže:

“Ne vidim tu nikakav problem. Stranka može staviti bilo koga na čelo liste, ukoliko ta osoba da saglasnost. Međutim, kad je reč o Beogradu, tvrdim da bi ime Aleksandar Vučić više odmoglo nego pomoglo SNS”, navodi Milivojević.

Nešto slično kažu i u Crti.

Manipulisanje biračima

“Na naziv liste ne utiče to da li su izbori razdvojeni ili ne. Nosilac liste može da bude bilo koje fizičko lice koje je za to dalo saglasnost bez obzira na to da li je u pitanju predsednik stranke, član ili nestranačka ličnost. Izborne kampanje su uglavnom liderske pa na lokalnim izborima kada građani trebaju da biraju svoje predstavnike u lokalnom parlamentu na bilbordima, plakatima viđamo lidera stranke”, kažu iz Crte za novine “Nova” dodaju se na ovaj način manipuliše biračima, jer se oni često povezuju s osobom koja je istaknuta kao nosilac liste, iako ta osoba nije stvarni kandidat.

“Crta je predlagala da se izmeni zakon kako bi se uvela obaveza da nosilac liste mora biti i kandidat na toj listi čime bi se povećala odgovornosti političkih predstavnika prema biračima ali za to nije postojala politička volja”, navode u Crti.

Zašto je za SNS važno da Vučić opet bude nosilac svih lista?

Pre svega, ne zna se kakva će biti sudbina njegovog dugo najavljivanog pokreta. On je trebalo da bude zvanično formiran na Vidovdan, ali se to konstantno odlaže. Tako se može desiti i da ne bude osnovan do prolećnih izbora, a onda je SNS u problemu. Ne preostaje joj ništa drugo nego da se opet “sakrije” ispred imena bivšeg predsednika stranke, čiji ije lični rejting daleko iznad njihovog stranačkog, kako pokazuju mnoga istraživanja. (www.nova.rs, portal i list “Nova”, Jelena Jelovac, 26.8.2023)

Нема коментара:

Постави коментар