уторак, 27. септембар 2022.

Šta će nam to saopštiti Vučić za 72 sata i zašto Brnabić priča o neslaganju

 Mandatarka nove Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija pod najvećim i najžešćim pritiscima od 1999. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom će se obratiti javnosti za 72 sata. To može biti danas, sutra ili prekosutra, u zavisnosti od toga da li će biti saglasnosti između stavova Vlade i predsednika. Kao da je moguće da na ovim relacijama bude nesaglasnosti… Zato, prema mišljenju sagovornika lista “Nova”, sve miriše na još jednu predstavu za unutrašnju političku upotrebu.
Termin “veliki” ili čak “ogroman pritisak” predstavnici srpske vlasti često upotrebljavaju. Poslednji put predsednik Srbije je ove reči upotrebio odmah po dolasku u Njujork, gde je prethodnih dana prisustvovao 77. sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Predsednik je tada rekao da je na polovini sastanaka kojima je prisustvovao glavno pitanje bilo kada ćemo uvesti sankcije Rusiji, a zatim je najavio još jedno obraćanje javnosti kad se vrati.
“Pola jučerašnjih sastanaka bilo je reči o Rusiji, a da nijednom nisu izgovorili ime naše zemlje, ja sam rekao “Ljudi, recite slobodno da mislite na nas”. Pola sastanaka je bilo “a kad ćemo sankcije”? Ja kažem “razumeo sam poruku”, ispričao je Vučić i dodao:
 “Mi ćemo u narednih sedam do 10 dana donositi važne odluke, sa kojima ćemo upoznati građane i verujem da ću se tokom naredne nedelje obratiti i sa nekim merama i odlukama važnim za budućnost Srbije“, rekao je Vučić prošle nedelje.
Zatim je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na sastanku sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u Njujorku potpisao plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve države, što je izazvalo burne reakcije evropskih i svetskih zvaničnika.
Vučićeva predskazanja
Odmah potom se pojavljuje vest da će se Vučić obratiti javnosti u naredna 72 sata, a da je moguće i da se oglasi dan ranije ukoliko ne bude bilo moguće usaglasiti zajednički stav predsednika i Vlade Srbije.
Pokušavajući da objasni kako je moguće da između vlade i predsednika bude nesuglasica, mandatarka Ana Brnabić je gostujući u emisiji “Hit tvit” na televiziji Pink rekla:
“Radi se o najvećim i najtežim pritiscima na Srbiju do sada, od 1999. godine“.
Podsetila je i da svi koji su “pažljivo slušali predsednika Vučića u njegovim obraćanjima i razgovorima tokom jula i avgusta“ znaju da je on nekoliko puta jasno pomenuo da će u drugoj polovini septembra ti pritisci na Srbiju biti neverovatni.
“To se sada i dešava. Posebno nakon njegovog izlaganja u Generalnoj skupštini UN, gde je on imao potpuno iskren, otvoren, izuzetno hrabar govor i gde je bez preteranih emocija, suštu istinu rekao i sasuo u lice svim velikim silama. Ja sam dan nakon toga rekla da mu neće ovo oprostiti. I sve ovo što vidimo danas, a pakleni vikend je bio iza nas, odgovor je na to obraćanje“, poručila je Brnabić.
Mi kao treba da poverujemo
Politikolog Cvijetin Miilivojević kaže da je besmislica da predsednik i Vlada Srbije imaju različito mišljenje, jer u Srbiji vlada jeste predsednik.
 “Po Ustavu, po Zakonu o Vladi i Zakonu o predsedniku to je naravno moguće i u tom slučaju presuđuje stav vlade. Problem je u tome što je naša vlada u tehničkom mandatu, što je predsednica te tehničke vlade istovremeno i mandatarka nove, a predsednik je de facto predsednik države, ali mu je tih osam protokolarnih dužnosti bilo malo, pa je preuzeo i vladu. Ujedno je i predsednik najveće stranke. I sad kao mi treba da poverujemo da tu ima nekih nesuglasica. Ovo čemu svedočimo je jedna karikatura, a ne tema za ozbiljnu političku analizu”, kaže Milivojević.
Kako dalje navodi, povod za ovu “novu krizu” mogu biti samo sankcije Rusiji ili rešavanje kosovskog pitanja.
“Iskreno, ja ne verujem da ćemo u tom novom Vučićevom obraćanju čuti bilo šta konkretno, ali ako je kojim slučajem tačno da tu postoje nesuglasice, onda neki ministri u vladi gospođe Brnabić imaju različita mišljenja o tome gde je Srbija i dokle je Srbija, kao i da li treba uvesti sankcije Moskvi. Aako je tako Brnabić bi trebalo da ih “počisti” iz Vlade, ali moram da napomenem da to onda nike pitanje čak ni za Vladu Srbije, već za parlament i referendum”, zaključuje Milivojević. (www.nova.rs, Nova, Jelena Jelovac, 27.9.2022)

Нема коментара:

Постави коментар