петак, 2. септембар 2022.

Milivojević: Ako Zorane i Vulina ne bude, biće njihovi foto-roboti

Treba li Vučiću Zorana Mihajlović u novoj vladi? 
Pozicija Zorane Mihajlović, članice Predsedništva SNS i nekadašnje potpredsednice vladajuće stranke, sada potpredsenice vlade i ministarke rudarstva i energetike, postaje sve zanimljivija kako se bliži formiranje nove vlade.
Mediji bliski vlasti spekulišu da će sektor energetike koji vodi, u novoj vladi preuzeti premijerka Ana Brnabić jer će, kako je i sama nagovestila, energetika biti prioritet budući da je taj resor posle početka rata u Ukrajini postao najvažniji i to ne samo u Srbiji.
Može se reći da bi se Brnabić sasvim snašla u novoj ulozi, jer bi, prepustila da glavnu reč i odluke donosti predsednik SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, Aleksandra Vučića.
Ukoliko se to i dogodi, takođe prema pisanju medija bliski vlasti, ona ipak ostaje u vladi.
Mihajlovićeva je, uz Nebojšu Stefanovića, jedna od najnapadanijih ministara od strane pripadnika vlasti, a odavno i proglašena za „američkog igrača“ u vladama u kojima je bila. Bez obzira na to, ona je bila u svim SNS vladama od 2012.
Najnovije packe dobila je od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, koji ju je optužio da laže kad tvrdi da je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji.
Ona je, podsetimo, rekla, da pokušaj ruskog zvaničnika da pokaže da Srbija podržava napad na Ukrajinu iako je glasala za rezoluciju UN kojom se invazija osuđuje, stavlja Srbiju u dodatni nelagodni položaj.
Vulin je, naravno, stao u odbranu Lavrova optuživši Mihajlović da nastavlja da laže i da „njeni prijatelji“ podržavaju nezavisnost Kosova, kao i da nema izjave Lavrova u kojoj se zloupotrebljava Srbija.
Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, koje je, kako prenosi N1 Hrvatska, pozivajući se na rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti, istaklo da Rusija sa Srbijom ima „potpuno međusobno razumevanje o aktuelnim temama na međunarodnom dnevnom redu“.
„U kontaktima sa partnerima otvoreno iznosimo svoje viđenje situacije u Ukrajini. Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uslovima održi uravnoteženu, i što je najvažnije, nezavisnu liniju“, naglasilo je, između ostalog, rusko ministarstvo.
Upitan očekuje li Mihajlović u novoj vladi i da li je potrebna Vučiću, politikolog Cvijetin Milivojević za Danas kaže da je verbalni rat Mihajlović i Vulina dokaz više tezi da su sve vlade, računajući i prvu vladu 2012, kompromis onoga što je očekivao politički zapad i očekivanja Moskve.
– Danas smo posle 10 godina došli u situaciju da, čak i ako ne bude u vladi Zorana Mihajlović i ako ne bude Vulin, da ćemo imati foto-robot Mihajlovićeve po želji Zapada i foto-robot Vulina po želji Moskve – navodi on.
Kako dodaje, neverovatna je situacija da Mihajlovićeva optužuje Lavrova, a ćuti o tome da još teže stvari o statusu Kosovu govore zapadne diplomate, jer ne postoji nijedan ozbiljni diplomata iz zapadne Evrope koji nije rekao da Kosovo nije deo Srbije već da je nezavisna država.
– Tu su najvažnije SAD, jer se ona smatra američkim čovekom. U tom smislu reči, oboje su delimično u pravu, a potpuno u krivu. Problem sa Zoranom Mihajlović nije političke prirode, jer je ne percipiram kao nekoga ko je političi edukovan i politički izgrađen kao politička ličnost. Ona je u srpsku politiku ušla kao ekspert za energetiku i bila je šef kabineta potpredsednika vlade, Labusa iz G 17, kao stručnjak za energetiku. U SNS je pretrčala iz G 17 takođe kao stručnjak za energetiku. I onda se kroz sve ove vlade provlačila kao nekakav ekspert. Njen problem sa Rusima počinje onog trenutka kada je, kao funkcioner G 17 plu,s lobirala za neke druge kompanije koje su se takmičile za naklonost vlade Tadić-Koštunica u prodaji NIS-a. Tadašnja vlada je optirala za Ruse, a ona je lobirala za jednu zapadnu kompaniju. Njena politička bitka je sporedna bitka, jer se ponaša pre svega kao ekonomski lobista – kaže Milivojević.
Uz sve to, on dodaje i da se oboje očigledno osećaju nesigurnim, jer bi kompromis koji bi zadovoljio Amerikance i Ruse mogao da bude da ih u novoj vladi ne bude.
– Ona ima i dodatni problem, to što je deo stranke u kojoj je 90 odsto biračkog tela rusofilno, a ona je tu po volji glavnog čoveka te partije koji pravi keč ol pokret u kojem su ljudi poput nje potrebni za pokazivanje pred Zapadom. Vulin ima, uslovno rečeno, slobodu jer ima svoju stranku, ali njegova politička budućnost zavisi od volje Aleksandra Vučiuća – zaključuje Milivojević. (www.danas.rs, Danas, L. Valtner, 2.9.2022)

Нема коментара:

Постави коментар