понедељак, 26. септембар 2022.

Ko je „opozicija“ u tehničkoj vladi, a ko „opipava puls“ za Srpski blok

 Pored ministara koji brinu za pritiske pod kojima se našla Srbija, od predsednice tehničke i mandatarke za sastav nove vlade saznajemo da u vladi ima onih koji bi da se tih pritisaka reše. Ko su ministri koji ne razumeju trenutnu politiku predsednika Aleksandara Vučića, Ana Brnabić ne otkriva. Analitičari veruju - u pitanju je opipavanje pulsa pred formiranje Srpskog bloka koji najavljuje Vučić.
S vremena na vreme se moglo primetiti da pojedini članovi SNS-a po nekim stavovima štrče od većinskog mišljenja u vladajućoj stranci. Od mandatarke za sastav nove čujemo da u tehničkoj vladi ima opozicionih mišljenja trenutnoj politici balansiranja.
„Imate mnogo političara, pa čak i u našoj stranci. I članova vlade, doduše u ovom trenutku tehničke Vlade koji žele da se taj pritisak samo ukloni. I žele da u stvari Srbija promeni svoju politiku, kako ti pritisci ne bi bili takvi i kako oni ne bi, kao članovi vlade ili stranke, snosili odgovornost za moguće posledice“, rekla je Brnabić.
Prema njenom svedočenju u pitanju je više od jednog člana vlade. Ko su i koliko ih je, ne otkriva.
„Pa ja vidim da se sad gospođa Brnabić kandiduje za najvećeg patriotu ovde. Tako da pretpostavljam da misli na onaj deo sadašnje tehničke vlade, gde postoje ljudi koji su u toj vladi pod pritiscima Vašingtona i dela Evropske unije, misli na njih, a ne na one koji su tu na mig Moskve“, kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević.
Dok Brnabić veruje da mimoilaženje među ministrima nije razlog za formiranje Srpskog bloka, koji je najavio i sam predsednik Vučić, Milivojević smatra – u pitanju je opipavanje pulsa.
Pitanje je, kaže, da li će taj blok biti pod A: „front oko teze da nikada nećemo priznati Kosovo, niti uvesti sankcije Rusiji i boriti za autonomiju Republike Srpske u Bosni i Hercegovini“.
Ili blok B: „onih koji smatraju da je Kosovo manje bitno od ekspresnog ulaska u Evropsku uniju a da je jedan od najbržih načina uvođenje sankcija Rusiji“.
„Očigledno da su u igri oba ta bloka. I očigledno da vlast, kada kažem vlast mislim na predsednika Vučića, naravno da ne mislim na Anu Brnabić, ispipava kakav je puls javnog mnjenja bilo za opciju A, bilo za opciju B. Ja ne dovodim u pitanje da je Vučiću verovatno bliža opcija A, da se Kosovo ne prizna i tako dalje, ali on je za ovih deset godina pokazao da je on baš po pitanju Kosova spreman da čini mnogo veće ustupke nego oni koji su deklarativno bili kao za Evropsku uniju, mislim na bivšu vlast“, kaže Milivojević.
Možda odgovore ko se sa predsednikom slaže vidimo već u novoj vladi. Milivojević veruje da će njeno formiranje biti maksimalno odlagano a među ministrima će, prema njegovom mišljenju, kao i do sada, biti i onih kojima namiguju Vašington i Brisel i oni kojima mig stiže iz Moskve. (www.rs.n1info.com, TV N1, Sanja Sovrlić, 26.9.2022)

Нема коментара:

Постави коментар