среда, 21. јул 2021.

Naprednjaci će ponovo istaći Vučića kao kandidata na svim nivoima

Srpska napredna stranka imaće jedinstvenu kampanju za beogradske, predsedničke i republičke izbore, ocenjuju sagovornici Danasa
Naprednjaci će težiti da istaknu svog lidera Aleksandra Vučića kao nosioca kampanje na svim nivoima i tako objedine izbornu kampanju za beogradske, predsedničke i parlamentarne izbore, smatraju sagovornici Danasa, skeptični po pitanju mogućnosti da se izbori razdvoje po zahtevu opozicije.
Pripreme Srpske napredne stranke za izbore na svim nivoima najavljene su na stranačkom skupovima održanim širom Srbije tokom vikenda za nama.
Opšti predlog je da se vodi „pozitivna kampanja“ kroz koju bi se naglasili uspesi vladajuće stranke u proteklom periodu, kako su preneli pojedini mediji, a poseban akcenat biće na redovnim beogradskim izborima koji bi trebalo da se održe u aprilu sledeće godine, što se vidi i iz odluke da se premijerka Ana Brnabić postavi za poverenicu beogradskog odbora SNS, uz naznake da bi se na stranačkoj skupštini na jesen mogao birati predsednik beogradskih naprednjaka.
Manje je govora bilo o kampanji naprednjaka za predsedničke izbore koji bi takođe redovno trebalo da se održe na proleće 2022. godine, ali sagovornici Danasa ukazuju da će se SNS sigurno truditi da ove kampanje objedini.
Analitičar i marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević kaže za Danas da izgled izborne kampanje i to da li će predsednik SNS Aleksandar Vučić ponovo biti nosilac lista na svim nivoima zavisi prvenstevno od opozicije i evroparlamentaraca koji posreduju u dijalogu o izbornim uslovima.
– Ovo je pitanje za predstavnike opozicije koji pregovaraju na oba koloseka jer sve stranke insisitiraju na razdvajanju izbora – dakle da se ne održavaju u jednom danu i lokalni, beogradski i predsednički i parlamentarni izbori. To bi trebalo da bude zahtev svih zahteva jer to zatvara sve ilegalne mogućnosti Srpskoj naprednoj stranci da zloupotrebljava činjenicu da ona sama uređuje, određuje i kontroliše izborni proces. Ukoliko se opozicija izbori za razdvajanje, makar lokalnih od tzv. „velikih“ izbora, to onemogućava predsednika SNS – čoveka koji protivustavno vrši javnu funkciju predsednika stranke i predsednika republike, da svojim imenom i prezimenom, protivzakonito pokrije i prekrije sve izbore, kao što je to učinio prošle godine – ističe Milivojević.
On podseća da, iako prošle godine nije bilo predsedničkih izbora, na parlamentarnim izborima je ime predsednika države bilo na svim listama, a ime stranke nije čak ni bilo navedeno što Milivojević ocenjuje kao „apsoultno dovođenje u zabludu građana Srbije“. On naglašava da je zato bitno da opozicija insisitra na ovoj zahtevu ali da nije siguran da će u tome uspeti.
– Ne bi me iznenadilo da deo opozicije, ne samo one „konstruktivne“ nego i one tzv. „bojkot“ opozicije odustane od tog zahteva. Ukoliko Vučić ne pristane da izađe u susret čak ni tom zahtevu odnosno ako delegacija Evropskoj parlamenta ne podrži opoziciju, onda je više nego jasno da niko iz vlasti ni iz EU ne želi slobodne i fer izbore u Srbiji – navodi Milivojević.
Ipak, većina deo javnosti u Srbiji smatra da će izbori, pa tako i izborna kampanja biti objedinjena na svim nivoima, na šta ukazuje i Dejan Bursać, saradnik Instituta za političke studije.
– U SNS su svesni da je Vučić osoba koja vuče popularnost te stranke na svim nivoima i to će se videti po tome što će svi izbori biti, verujem, odjednom održani. To je zgodan način da se Vučić istakne kao nosilac liste u onim opštinama u kojima postoje problematični kadrovi ili nema dovoljno dobrih kadrova – ističe Bursać.
On dodaje da je „čudno“ što SNS već najavljuje kampanju tokom leta kada su inače smanjene političke aktivnosti, ali da je razlog za tako nešto pandemija korona virusa i moguće novo zatvaranje od jeseni te vladajuća stranka želi sada da obavi deo terenskih aktivnosti.
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković takođe je uveren da će SNS imati kampanju sa istom porukom na svim nivoima – kako za predsedničke, tako i za beogradske izbore, s tim što, kako on dodaje, beogradska kampanja ima svoje specifičnosti.
– Generalna poruka će verovatno biti ista ali beogradska kampanja će verovatno počivati na tome da se predstave pozitivni rezultati vlasti i zavisi od toga ko će biti lice za Beograd. Predsednička kampanja biće jednako bitna kao i beogradska, ali SNS će u Beogradu morati duplo više da se trudi nego u ostatku Srbije jer je beogradsko biračko telo najzahtevnije a opozicija će u Beogradu biti najambicioznija. Nije mi jasno kako će opozicija da nastupi. Vlast je jasna što se tiče poruke. Na svim nivoima će biti istaknut Vučić kao neko ko ima najveće poverenje birača SNS, stranka će verovatno biti „retuširana“ što se tiče kadrova i oni za koje se proceni da mogu da ugroze rezultat stranke će biti stavljeni u drugi plan ili potpuno uklonjeni, budite sigurni da će SNS ići na maksimalnu kontrolu štete – navodi on. (Danas, www.danas.rs, Aleksandra Popović, 21.7.2021)

Нема коментара:

Постави коментар