понедељак, 26. јул 2021.

Gde je nestala politika u Srbiji (ako ju je ikada i bilo)

I ma ona izreka, uglavnom su je eksploatisali stendap komičari u vicevima, koja se kao i mnoge druge pogrešno pripisuje Marku Tvenu, da pelene i političare treba redovno menjati uz dodatak – uglavnom iz istog razloga. Političari u Srbiji nisu kao pelene. Oni se izuzetno retko menjaju, ulogu pelena ovde uglavnom imaju politike.
Toliko je borba stranaka i njihovih lidera za pronalaženje svog mesta na političkoj sceni, u kojoj su „ideologije”, „principi” i „pravci delovanja” služili kao pesme folk zvezdica, za jednu sezonu (čitaj: za jedne izbore), toliko da je stvaranjem jedne dominantne takozvane „catch all” partije i svih drugih koje se određuju u odnosu prema njoj – svaka politika postala besmislena.
S jedne strane, dakle, na srpskoj političkoj sceni postoje ideološki obezličena Srpska napredna stranka i njeni sateliti, od kojih neki iako nominalno ideološki izrazito profilisani, poput Pokreta socijalista, pa u velikoj meri i SPS-a, svoju politiku svode na „imamo poverenja u Vučića”, a sa druge strane rascepkane opozicione grupacije koje u pojedinačnim situacijama traže na čemu će graditi svoju poziciju kako bi nanele neki udarac vlastima, bilo da je tema Kosovo ili zaštita životne sredine…
…“U Hrvatskoj se politika može voditi na ideološkim, programskim i drugim frontovima, jer je Hrvatska dovršena država. To je ono što je Zoran Đinđić još osamdesetih pisao o tadašnjoj Jugoslaviji. SFRJ, a potom nažalost i SRJ i Srbija su nedovršene države. I, što je nagore, današnja Srbija nije dovršena po možda najvažnijem činiocu identiteta, a to je teritorija. Kada ne zante ni dokle vam je država, teško je govoriti o politikama. Jer, veći deo građanstva smatra da je Srbija teritorijalno jedinstvena sa Kosovom, manji deo misli drugačije, ali već to otvara proctor da kada se kod nas govori o ideologiji, I kada se psotavi pitanje kako da tretiramo pojedine političke aktere, da se sve pojednostavljuje I svodi, pre svega, u odnosu na to kaka vim je stav prema onome što piše u preambuli Ustava”, kaže za Nedeljnik politikolog Cvijetin Milivojević.
(www.nedeljnik.rs, Dušan Telesković i Veljko Miladinović, 21.7.2021, opširnu analizu čitajte u dvobroju “Nedeljnika”, od 22.7.2021)

Нема коментара:

Постави коментар