уторак, 22. јун 2021.

Vidojković sutra daje izjavu u tužilaštvu

Podneta prijava Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal za pretnje smrću autoru emisije "Dobar, loš, zao"
Pisac i voditelj emisije „Dobar, loš, zao“, koja se emituje na televiziji Nova S i na portalu Nova.rs, Marko Vidojković, dobio je pretnje smrću, a povod je bila najnovija epizoda u kojoj je kao tema pominjan genocid u Srebrenici.
Junajted Medija, u okviru koje posluju navedeni televizija i portal, podnela je juče prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koje bi trebalo da predmet radi po hitnom postupku, a Vidojković je pozvan da da izjavu u sredu.
Na društvenoj mreži Instagram njemu je upućena poruka u kojoj pošiljalac kaže „znam gde stanuješ“ i preti „klanjem i sečenjem na komade“.
Kako Vidojković kaže za naš list, nema mnogo poverenja u brzinu i efikasnost rada nadležnih organa, poučen prethodnim iskustvom.
– Nadam se da će naći tog koji je pretio, ali iz dosadašnje prakse vidi se da je tužilaštvo za VTK veoma efikasno kad neko napiše predsedniku da je „govno“, ali je skroz sasvim neefikasno kad se preti novinarima. Voleo bih da vidim za koliko brzo bi našli nekoga ko bi napisao „Vučiću zaklaću te“, navodi Vidojković.
Haška presuda Ratku Mladiću ali i nedavno usvojena Rezolucija o zabrani javnog negiranja genocida u crnogorskom parlamentu uskomešali su duhove širom zemalja bivše SFRJ, pa je tako pre nekoliko dana pretnje primio i novinar i kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać, kome je preko društvenih mreža upućena poruka da ga čeka „metak u glavu“ ako „priviri u Crnu Goru“. A pretnje su letele i na račun lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, a sa zidova u Beogradu i Banjaluci poručivalo se „Smrt Borisu Tadiću“, neposredno posle izricanja presude Mladiću.
Voditeljima emisije“ Dobar, loš, zao“ Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu ovo nije prva pretnja smrću, jedna od njih dogodila se u junu 2019, kada je u komentarima na Jutjub kanalu izvesni gledalac poručio da će ih pobiti „kada dođe na vlast“, jer „srpstvo znači uzvišeni cilj i spremnost da se za njega žrtvuje“. Ove pretnje voditeljski par nije prijavio policiji, jer ih nije shvatio ozbiljno.
Međutim, najveći problem je taj što i kada se javne ličnosti, pogotovu novinari, nađu na udaru ovakvih pretnji, i prijave ih svim nadležnim institucijama, istrage idu veoma sporo, a najčešće većina slučajeva ostaje bez sudskog epiloga.
S druge strane, reklo bi se da država ima druge aršine kada proceni da je ugrožen neko iz njihovih redova. Najsvežiji primer je privođenje Zorana Čička zbog satiričnog tvita o „Snajperu“ i izbora u mesnim zajednicama, koji je zgodno poslužio predsedniku a zatim i premijerki da list Danas optuže za fašizam, zbog teksta koji je Čičak komentarisao, a njega samog kao potencijalnog atentatora Aleksandra i Andreja Vučića.
– Režim već duže vreme primenjuje sledeću strategiju protiv kritičara – ne kažnjava brutalne pretnje koje dobijamo, pretvarajući ih tako u pravilo i priželjkujući da neki manijak zaista prikolje nekog od nas – kazao je Vidojković za Danas.
Dvostruki aršini u postupanju sudskih organa, brzina reakcije i rešavanja ovakvih slučajeva, a time i sam sudski epilog, nedvosmisleno postoje, saglasan je politički analitičar Cvijetin Milivojević. On međutim, skreće pažnju na sferu komunikacije koja se odvija na društvenim mrežama i smatra da taj prostor treba omeđiti nekim pravilima, kako se ne bi dešavalo da nekoga ko javno istupa pod imenom i prezimenom, napadaju horde anonimnih botova.
– Na društvenim mrežama se dešava da neko istupi pod imenom i prezimom sa određenim javno izrečenim stavom, svojom politikom i karijerom, a onda neki anonimus sakriven u slatkoj senci, sa malo mogućnosti da se dopre do njega, ima pravo da vas bespoštedno čereči, vređa, optužuje i predi fizičkom likvidacijom. Zato je nama potrebna neka vrsta omeđivanja tog javnog prostora. Jer, ako nešto objavite u tradicionalnom mediju masovne komunikacije, recimo u listu Danas, vrlo brzo ćete biti u poziciji da zbog toga snosite sankcije za nešto što ste objavili, ali zato bez pardona, svaka šuša, svaki bot, svako ko je umislio da treba da sudi, može to iz svoje anonimnosti da radi, navodi Milivojević.
On dodaje da, s obzirom da imamo vrlo pristrasno pravosuđe, „tek ponekad se desi da neko kome je prećeno, a nalazi se sa ove strane barikade, dakle kritički nastrojen prema vlasti, na neki način bude pronađen taj koji mu preti“.
– S druge strane, ako anonimac preti nekom javnom funkcioneru, pa se to još protumači kao pretnja porodici, to se vrlo brzo ažurira, kao što je Čičak priveden sa lisicama, lako se nađe njihov ID. A vrlo retko ako prete onima koji su kritički nastrojeni. Dešava se, retko, čisto za ukras, ističe Milivojević i naglašava da ova vlast nema u sebi nešto što se može zvati duh slobode, duh vrednosti koje bi trebalo da se propagiraju, ali da „EU ima mehanizme da ih na to natera“.

Zbog Srebrenice pretnje i novinaru Željku Veljkoviću
Salvu uvreda i pretnji sa različitih nepoznatih profila na društvenim mrežama primio je i poslednjih dana voditelj Pregleda dana na Njuz Maks Adria televiziji, nakon uvodnika u kome je govorio o Srebrenici.
– Nisam sve to doživeo ozbiljno, to su ljudi koji se kriju iza lažnih profila i nikova, mislim da njihove pretnje i uvrede neće izaći dalje iz tog sajber prostora. To su ljudi, što mi je teže da razumem, koji se nisu ni potrudili da razumeju o čemu sam ja govorio. Pomenuta je Srebrenica i desi se sve ovo. Ne mogu da razumem, živimo u zemlji koja priznaje sud koji je pravosnažno presudio da se tamo dogodio genocid. Najteže mi je bilo to što se taj prilog vrteo na Pinku u više termina, pritom je sadržaj izvučen iz konteksta. Te pojačane pretnje su krenule nakon priloga na Pinku, što je očito nekim ljudima signal da nekoga treba da počnu da gaze. To sa jedne strane jeste skupina ludaka sa društvenih mreža, ali sa druge strane, nije se slučajno sutradan na Pinku našao Nebojša Krstić da komentariše šta sam strašno rekao u tom uvodu. Apsolutno se ne obazirem na takve uvrede i napade, mislim da na bilo kog novinara ne treba da utiču takve stvari, ali svakako mislim da iza svih tih orkestriranih napada stoji država, kaže Veljković. (Danas, www.danas.rs, I. Nikoletić, 22.6.2021)

Нема коментара:

Постави коментар