понедељак, 21. јун 2021.

Najava lidera NS da će zabraniti rad SNS, SPS i SRS...

Narodna stranka otišla je korak dalje u promovisanju svoje politke revanšizma pa je tako najavila da će po promeni vlasti SNS-u, SPS-u i SRS-u biti zabranjen rad po zakonu. Analitičari to ocenjuju kao nekvalitetan populizam koji je praktično nemoguće realizovati što je i istorija pokazala.
Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić je otkrio kako bi ta politika mogla da izgleda.
-Narodna stranka obećava SNS-u, SPS-u i SRS-u da će im po promeni vlasti na osnovu zakona biti zabranjen rad, tako da se ti ljudi, koji su uništili Srbiju, više nikada ne vrate na vlast – objavio je Gajić na Tviteru.
Predsednik Narodne stranke pokušao je da pojasni šta znači revanšizam.
- Revanšizam je da budu zatvoreni (premijerka Srbije) Ana Brnabić i (ministar unutrašnjih poslova) Aleksandar Vulin. Revanšizam je pretpostavka da više nikada nikome ne padne na pamet da dolazak na vlast znači dozvolu za prisvajanje države – rekao je Jeremić na konstituitivnoj sednici Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu.
Zvučne najave iz Narodne stranke izazvale su svakako polemike u javnosti i pokrenule pitanje šta takva obećanja mogu da donesu ovoj stranci u predizbornoj kampanji i koliko su realna?
Lacmanović: Obećanja kao iz kafane
Izvršni direktor agencije “Faktor plus” Predrag Lacmanović ocenjuje za “Blic” da Narodna stranka pokušava da “jakim obećanjima skrene pažnju na sebe”.
-To je naivan politički gest koji nema političku težinu jer nije realan. Mogu čak da kažem da i blago diletantski zvuči. Prošla su vremena ukidanja i zabranjivanja organizacija zbog različitog mišljenja i delovanja. Zato mi je to naivan, nezreo i nekvalitetan populizam. Liči mi na izjave iz kafane – naglašava Lacmanović.
Kako kaže, i celokupna politika revanšizma Narodne stranke deluje nerealno.
-Svaka ozbiljna država ima svoje zakone. Ne znam po kom zakonu i kojem zakonskom procesu će se sprovoditi ta politika revanšizma. Takva politika zahteva sudski process. Ne možete tek tako dekretom ukidati političke organizacije – zaključuje Lacmanović.
Milivojević: Ni lustracija nije uspela
Politikolog Cvijetin Milivojević podseća da politika revanšizma nije nova ideja.
-Kada je DOS došao na vlast 2000. godine zagovarao je lustraciju. Šta više, izglasan je i Zakon o lustraciji koji nikada nije primenjen. Zanimljivo da su tada možda i najveći zagovornici lustracije bili Nenad Čanak i G17 na čelu sa Mlađanom Dinkićem koji su sada uz aktuelni režim. Jedno krilo DOS-a i deo DS-a zalagao se i tada da se zabrani rad SPS-u, ali je socijaliste spasio Vojislav Koštunica koji je 2004. godine napravio manjinsku vladu uz podršku SPS-a – apostrofira Milivojević i dodaje da je potom 2008. godine i DS sa Borisom Tadićem formirao vlast sa socijalistima.
Kako kaže, revanšizam za koji se zalaže sada Narodna stranka je širi pojam od lustracije.
-To je lustracija plus jako sudsko procesuiranje utemeljeno na zakonu. Međutim, veliko je pitanje da li će Narodna stranka ikada moći da ostvari tu politiku. Da li će ikada moći sama u skupštini da odlučuje da li će biti revanšizma ili ne – ocenjuje Milivojević.
Vučić: Njihov program – zabranićemo sve koji drugačije misle
I predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je najavu Narodne stranke da će po dolasku na vlast zabraniti rad SNS-u, SPS-u i SRS-u.
-Ceo njihov problem stao je u nekoliko reči: zabranićemo sve koji drugačije misle, a onda ćemo da maltretiramo pa do toga ako bude trebalo i da likvidiramo sve koji drugačije misle. Mi ćemo izaći sa drugačijim programom. Naš program će biti razvoj Srbije, napredak Srbije, ponos i dostojanstvo srpskog naroda i najviša stopa rasta u Evropi pa narod neka bira.Oni imaju veliku prednost danas u odnosu na samo jednu veliku partiju koja im se suprostvalja, oni su gotovo izvesno pobednici u Beogradu, ali mi ćemo da se borimo i naš cilj će biti da ih pobedimo na svim nivoima. Ako ne uspemo, čestitaćemo, onda ćemo da se spremimo za gulage, da se spremimo da odgovaramo i mi i naša deca pošto im je to jedina politika i plan, ali zemlju d anapuštamo nećemo. I borićemo s eprotiv onih koji žele zemlju ponovo da razore, da uništavaju i pljačkaju kao što su to činili od 2000. do 2012. Godine – istakao je Vučić. (www.blic.rs, M.T, 21.6.2021)

Нема коментара:

Постави коментар