субота, 23. новембар 2019.

„Ruski špijun“ zbunio naprednjake


Pokretanje afere „Ruski špijun“ nije pozitivna poruka za birače SNS koji su više nego rusofilni. Tako da su oni sad verovatno zbunjeni, smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević, komentarišući efekte objavljivanja snimka na kojem se vide ruski obaveštajni agent Georgi Kleban i srpski potpukovnik u penziji Z.K.
S obzirom na to da deo javnosti smatra da je afera pokrenuta radi „poklapanja“, za javnost bitnije, priče o učešću Branka Stefanovića, oca ministra policije Nebojše Stefanovića, u poslovima trgovine oružjem, reakcija vlasti i njena afera morala je da bude jednako intenzivna.
Stoga je povodom snimka u četvrtak uveče održana i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost što je doprinelo ozbiljnosti i dramatičnosti situacije u koju treba da veruju glasači vlasti.
Milivojević navodi da se birači SNS posle ovog snimka i izjava predsednika države Aleksandra Vučića ili zbunjeni ili tužni što se to dešava ili su ogorčeni.
– Ne znam nijednog birača naprednjaka koji je rusofilan, a koji je mislio da je super što su otkriveni ruski špijuni koji hoće da vrbuju srpsku vojsku i to u trenutku kada srpska vlast pet godina laže Ruse da će im dozvoliti makar službeni ako ne diplomatski status za njihovu humanitarnu misiju u Nišu – kaže Milivojević. Kako dodaje, možda se neko našalio s naprednjacima, neko ko ih savetuje kako da vode svoju brutalnu propagandu. A sumnja se da to čini štab koji vodi propagande i u Podgorici i u Beogradu. Ili se taj štab grdno našalio sa biračima i rukovodstvom SNS ili je u pitanju pokušaj slanja pozitivne poruke nekome vani. Verovatno nekome u NATO krugovima koji nisu zadovoljni činjenicom da Srbija igra na dve stolice, odnosno na vojnu neutralnost, a ima vojne vežbe sa NATO i Rusima, paralelno kupujući naoružanje iz Rusije, ali i od zemalja članica NATO. Poruka bi bila da mi evo zaista hoćemo da budemo neutralni, pa jurimo sve špijune. Moguće i da će ovih dana biti otvorena i neka afera sa špijunima iz zemalja NATO. Siguraa sam da sad mora postojati i neki balans u odnosu na ovo – tvrdi Milivojević.
Na osnovu fotografija sa prethodnih sednica Saveta može se uočiti da je raspored sedenja na njima uvek isti. Na „čelu stola“ s jedne strane predsednika države Aleksandra Vučića sedi premijerka Ana Brnabić a sa druge ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Sa strane sede direktor BIA Bratislav Gašić i ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar pravde Nela Kuburović.
Ipak, u situaciji u kojoj je deo javnosti uveren da umešanost oca ministra Stefanovića u poslove koji štete državnoj firmi koja se bavi proizvodnjom oružja narušava odnos predsednika i ministra, fotografija na kojoj oni sede jedan do drugog i razmatraju, kako prenose tabloidi, „ozbiljnu situaciju“ može da odaje utisak jedinstvo stranke na vlasti.

Milivojević, pak, smatra da u SNS postoji jedan Vučić, a da je sve ostalo promenjivo, kao i politika naprednjaka.
– Od nacionalne, da ne kažem nacionalističke a devedesetih i ratnohuškačke, pravite stranku koja je nemački protestantska. Toliko malo nacionalna, da je pomalo i anacionalna, pa pokušavate da preverite birače da od pravoslavnih hrišćana postanu protestanti i veberovci. Pa iz ratnohuškačke politike prelazite u politiku jastrebova mira i tražite neverne Tome i vršite istragu poturica, kako kaže Njegoš. Ranije su vam smetali oni koji nisu Srbi, a sad vam smetaju oni koji nisu dovoljno napredni Srbi. Kada imate takvu vrstu stranke u kojoj možete bez problema da promenite politiku, sasvim je logično da ljudi koji čine stranku sutra ne moraju da budu tu, kao što ni saradnici Vučića ne moraju da budu tu. Zašto bi Nebojša Stefanović bio bitan? Jer ako Vučić hoće da ga pomeri, on će da ga pomeri – zaključuje Milivojević.
Podrška socijalista
Kako naprednjaci s vremena na vreme, uvek pred izbore, opomenu svoje koalicione partnere da dovoljno ne brane predsednika na udaru, povodom ove afere o špijunima javili su se i socijalisti. Predsednik poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da SPS pruža punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučići i Savetu za nacionalnu bezbednost u zaštiti državnih i nacionalnih interesa. Ivica Dačić, lider SPS-a, važi za političara koji ima najbolje veze sa Ruskom Federacijom, mada i SNS, ali i druge stranke i u vlasti i van nje (SNP ministra Nebojše Popovića, Dveri, NSP Miroslava Parovića) održavaju kontakte sa političkim predstavnicima Rusije.
Potpisana dva sporazuma
Vidljiva su istovremeno i nastojanja da se izbegnu negativni utisci kod birača, budući da je objavljeno da su u petak u Moskvi ministar Nebojša Stefanović i Nikolaj Patrušev, ruski sekretar Nacionalnog saveta za bezbednost, potpisali su dva sporazuma o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala. (Danas, www.danas.rs, L. Valtner, 23.11.2019)

Нема коментара:

Постави коментар