среда, 6. новембар 2019.

Milivojević: Vučić nema nameru da se povuče sa mesta predsednika SNS





Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema nikakvu nameru da se povuče sa mesta prvog čoveka vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i da tako nešto najavljuje već najmanje tri godine, ali da se to nikada nije dogodilo.
„Posle svake takve najave, ja se nasmejem. On to pusti povremeno da bi podigao stranku. Jer on je rob rejtinga, a prilično je dobar motivator. I kada primeti da pada rejting stranke ili koalicije, a redovno dobija te izveštaje, on onda zapreti nekim promenama. Sada je najavio da će na izbornoj listi biti 20 odsto novih i neukaljanih. Šta to znači, da su ovi stari bili ukaljani? Pa na proslavi stranke u prva četiri reda stavi neke anonimuse. Ali kada imate medije koji bespogovorno prenose vaše cirkuske predstave, čak i stranačke što je zabranjeno, onda vam građani poveruju“, rekao je Milivojević agenciji Beta.
Predsednik Srbije i SNS Vučić rekao je u ponedeljak uveče da će Skupština SNS-a biti održana najverovatnije nakon predstojećih izbora, kao i da uskoro neće biti predsednik SNS-a.
Milivojević je ocenio da bi odlazak Vučića sa čela SNS i stvaranje potencijalnog naslednika samo ugrozilo njegovu poziciju i uvećalo opasnost da ga neko ugrozi kada se oseti dovoljno jakim.
„Vučić je bio ‘Brut’ i Šešelju i Nikoliću i logično je da niko od njegovih neće dobiti takva ovlašćenja da pomisli da može da ga zameni… Po meni je sve to na dugom štapu. Jer onog trenutka kada Vučić više ne bude predsednik, istog dana i bez kampanje SNS gubi 10 do 15 odsto glasova. A taj rejting bi pao još više ako bi se umesto njega profilisao neki novi lider“, rekao je on.
Milivojević je podsetio da je nekadašnji lider SNS Tomislav Nikolić 2012. godine pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora Borisa Tadića upravo na poruci da će biti predsednik svih građana i da će se povući sa mesta predsednika stranke.
„Projekt menadžer te kampanje bio je upravo Vučić. Ima li šta logičnije nego da se zapitamo zašto taj čovek, koji je naterao svog predsednika da se povuče kada je izabran za predsednika države, nije učinio to isto kada je on posao predsednik? Političar koji drži do svoje reči bi to učinio, ali Vučić to očigledno nije“, rekao je Milivojević.
On je procenio da Vučić čestim najavljivanjem povlačenja sa čela stranke želi da motiviše svoje birače pred izbore.
„Ne samo da nema nameru da se povuče već on tako i manipuliše izbornom voljom građana, jer se kao predsednik Srbije za svake izbore kandiduje kao nosilac stranačke liste. On je kandidat za sve predsednike opština i gradova u Srbiji. Lista se zvala: Aleksandar Vučić – zato što volimo Medveđu, Gadžin Han, Trgovište, Crnu Travu, Žitište, Žabare… sve do Beograda. A on posle nije bio gradonačelnik tih mesta“, rekao je Milivojević. (www.beta.rs, 5.11.2019)

Нема коментара:

Постави коментар