недеља, 3. новембар 2019.

"Prozivke predstavnika Kosova i Srbije očekivane"





Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu razmatran je izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja do 15. septembra ove godine. Šef UNMIK-a Zahir Tanin je ukazao na slučaj prebijanja dvojice pripadnika UNMIK-a od strane Policije Kosova. Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, kao i dijalog Prištine i Beograda bili su neizostavna tema. Predstavnici Kosova i Srbije izneli su oprečne stavove, što poznavaoce političkih prilika nije iznenadilo.
Na sednici Saveta bezbednosti UN predstavnici stalnih članica izneli su različite stavove o rešenju kosovskog pitanja. Diplomate SAD i Velike Britanije pozvale su Prištinu i Beograd da otklone prepreke za nastavak dijaloga u cilju normalizacije odnosa, dok su predstavnici Rusije i Kine ponovili da rešenje treba tražiti u okvirima Rezolucije SB UN 1244. Predstavnica Francuske je poručila da je Pariz uveren u evropsku budućnost Srbije i Kosova, ali da obe zemlje treba da sprovedu potrebne reforme radi jačanja vladavine prava.
Izlaganje predstavnika Kosova Srbije Vljore Čitaku i Ivice Dačića proteklo je u znaku direktnih međusobnih prozivki, koje su, prema rečima Rize Smake, očekivane jer je to, kako je rekao, odraz "svakodnevne politike na relaciji Prištine i Beograda".
"U Prištini je stav i ubeđenje da je Kosovo nezavisna država priznata od strane stotinu najvažnijih država sveta, dok Srbija tvrdi suprotno da je Kosovo u stvari Kosovo i Metohija, teritorijalno administrativna autonomija u sastavu Srbije. Ja sam ubeđenja da tako ne može dalje, obavezno mora da se dođe do sporazuma i da taj sporazum bude sproveden u potpunosti kako bi se relaksirali odnosi između Albanaca i Srba. Optimista sam da kada bi postojala politička volja obeju strana da bi uskoro Srbi i Albanci umesto neprijatelja bili prijatelji i to najbolji susedi, imali bi bolje odnose nego što ima Srbija sa Bugarskom, Grčkom, Rumunijom ili Mađarskom ili Hrvatskom", kaže Smaka.
"Takav način komunikacije Ivice Dačića i Vljore Čitaku je već viđen", kaže Cvijetin Milivojević, politički analitičar iz Beograda, koji napominje da je bilo malo neobično, ali sasvim sigurno očekivano.
"Nešto od onoga što je izgovoreno, ne samo sada nego i na prethodnim sednicama SB UN posvećenih Kosovu je zapravo nešto što se može čuti van onoga što je klasična diplomatija. Tu je mnogo manje onoga što bi, po meni, trebalo da bude u prvom planu, recimo ako smem da primetim nekoliko puta je upravo gospođa Čitaku izlazila sa nekim podacima koji su se ticali ratne 1999. sa nekim ciframa koje su, u najmanju ruku, neozbiljne bile kada je reč o žrtvama, a da istovremeno gospodin Dačić, ministar spoljnih poslova, i delegacija Srbije nisu reagovali. Umesto da su se bavili time i da su na adekvatan način, argumentovano odgovarali na svaku vrstu tvrdnji, jer ne zaboravite, te tvrdnje ako se pojave više puta, što se dešavalo, postaju stereotipne i posle ih je teško oboriti”, rekao je Cvijetin Milivojević.
Dijalog je neophodno nastaviti, saglasni su Smaka i Milivojević, ali trebalo bi obraditi sve teme ponaosob, jer je, napominju, "dijalog kakav je do sada vođen besmislen".

"Ja sam optimista, budući da nema drugog izlaza, sve drugo bi bilo lošije za obe strane, a naročito za narod, ne za političke strukture, njima čak i odgovara i u Beogradu i u Prištini da bude ovako maglovito jer se stvaraju mogućnosti za kriminal, krijumčarenje", upozorava Smaka.
"Na kraju krajeva više je nego jasno da će se konačno rešenje o budućnosti Kosova faktički ponovo naći pred Savetom bezbednosti UN, Savet bezbednosti i jeste pozajmio mandate EU da samo arbitira pregovorima, ne i da donosi konačno rešenje. Zato mislim da bi pregovori bili efikasniji i da bi se i okončali većim uspehom, ukoliko se u pregovore odmah uključe i oni koji zapravo odlučuju u SB, mislim pre svega na stalne članice”, kaže Milivojević.
Ovo je bilo poslednje tromesečno predstavljanje izveštaja o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, a od naredne godine sednice SB o Kosovu održavaće se na pola godine. (RTK 2, www.rtklive.com, Jelena Đorđević, 1.11.2019)

Нема коментара:

Постави коментар