уторак, 5. новембар 2019.

Milivojević za Insajder: Dačić je Vučićev igrač "na dugom štapu"





Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević kaže da ne vjeruje da će Srpska napredna stranka donijeti odluku o raskidu koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije, te da medijske spekulacije o tome kako će Aleksandar Vućić "otpiliti" Ivicu Dačića zbog njegovih navodnih kontakata sa jednim od vođa opozicije, Sergejem Trifunovićem, zapravo predstavljaju "preventivno utjerivanje straha" Dačiću i njegovoj stranci.
- Ivica Dačić je još od izbora 2012. godine, kada je od SNS-a dobio premijersku funkciju, praktično postao igrač "na dugom štapu" Aleksandra Vučića. Iako je SNS i bez Dačića nakon sljedećih izbora mogao da formira vlast, ostavili su ga kako bi imali neku širu koaliciju za "ne daj bože". Ne treba zaboraviti ni to da je u prvoj fazi svoje vladavine Vučić, kao prvi potpredsjednik Vlade Srbije, stalno mahao nekim dosijeima protiv Ivice Dačića. Prvo su puštene fotografije sa nekih Dačičevih susreta sa nekim sumnjivim licima sa potjernica, a u sljedećoj fazi pušteni su i video-zapisi. Kada će da puste tonske dijelove priče Ivice Dačića sa Mišom Bananom i još nekim ljudima sa potjernice, to zavisi od Vučićeve dobre volje - kaže Milivojević za Insajder.
On tvrdi da su upravo od tada Dačićeva politička budućnost i karijera, kao i budućnost Socijalističke partije Srbije, praktično, u rukama Aleksandra Vučića.
- Svako malo se potegne priča o nestašnim socijalistima, kako rade na dvije strane i kako će ponovo preći kod onih uz koje su nekad bili. To što mediji bliski Vučiću čine jeste jedna vrsta preventivnog utjerivanja straha Dačiću od toga šta bi moglo da se desi ako jednog trenutka stvarno napusti brod. S druge strane, Dačićeva snaga neće biti značajna ukoliko na nekim sljedećim izborima Vučić i SNS i formalno dobiju apsolutnu vlast. U tom trenutku bi značaj Ivice Dačića bio potpuno marginalizovan, a tada bi SNS vjerovatno išao u rasturanje SPS-a - smatra Milivojević. (www.insajder.in, Banjaluka, Boris Knežević, 4.11.2019)

Нема коментара:

Постави коментар