среда, 22. мај 2024.

Da li su lokalni izbori ”ogledni primer bogatstva demokratije”? (VIDEO)

Lokalni izbori trebalo bi da pokažu svu snagu glasa građana. Zakon daje velika ovlašćenja lokalnoj samoupravi. Ipak, činjenica je da su lokalne vlasti uglavnom zavisile od republike, a lokalni lideri od stranačkih centrala. Iako se na lokalu sve bolje vidi - ko radi u interesu zajednice, a ko koristi pozicije za lično bogaćenje - građani uglavnom glasaju za one čiju politiku podržavaju na republičkom nivou.

Onaj ko osvoji vlast na lokalu ima veliku moć - od raspolaganja lokalnim budžetom i imovinom do kontrole, imenovanja i zapošljavanja u lokalnim javnim preduzećima i ustanovama. U nadležnosti lokala su komunalne delatnosti poput vodovoda i kanalizacije, lokalni putevi i prevoz.

Iako su jasne granice nadležnosti, na lokalnim izborima dominiraju državne teme. U skladu sa tim i građani odlučuju kome će dati glas, a oni se uglavnom odlučuju u odnosu na politiku stranačkih centrala i vodećih ličnosti, umesto onih koji se zaista bore za njihov glas.

Učestalost izbora je još jedan faktor koji unosi zabunu. Zanimljivo je da su od 2000-te godine, lokalni izbori održavani na svake četiri godine. 2022-ge opozicija bojkotuje izbore i na lokalu, pa se naredne godine lokalni izbori, praktično, prvi put održavaju vanredno.

Činjenica je međutim da uprkos značaju lokalne vlasti za građane, lokalni izbori nikada nisu bili ono što bi trebalo da budu.

”Kod nas su sve vlasti od 90. na ovamo, a ova trenutna najviše, insistirali na poništavanju i degradaciji institucije lokalnih izbora. Lokalni izbori su jedna vrsta bogatstva demokratije. Dakle, to treba da bude taj ogledni primer. Da vi vidite ljude koji identifikuju lokalni problem, a onda izgrađuju poverenje kod građana da su baš oni koji mogu rešiti taj problem. I ako ga ne reše, onda raportiraju građanima zašto nisu rešili i ako građani smatruju da to nije opravdano to što nije rešeno, onda sledeći put neće dobiti podršku građana”, objašnjava politikolog Cvijetin Milivojević.

O tome koliko su važni lokalni izbori govori i to što najviši pravni akt države predviđa da građani imaju pravo na lokalnu samoupravu. Po Ustavu, to pravo ostvaruju preko slobodno izabranih predstavnika. Zato pravo na ulicu, trotoar, kanalizaciju… - ne bi trebalo da zavisi od predsednika države, već isključivo od lokalne vlasti. (www.insajder.net, TV Insajder, 21.5.2024)

https://insajder.net/teme/da-li-su-lokalni-izbori-ogledni-primer-bogatstva-demokratije-video

Нема коментара:

Постави коментар